Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

It’s a man’s world!

Kirjoitettu 06.11.17
Esseen kirjoittaja: Anna-Mari Back
Kirjapisteet: 3
Kirja: Miehet ovat Marsista, naiset Venuksesta
Kirjan kirjoittaja: John Gray
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Eräs päivä selatessani Facebookin etusivua, silmilleni pomppasi upean näyttelijän Reese Witherspoonin puhe, jossa hän kertoo elokuva-alasta ja naisten asemasta siellä. On olemassa paljon mahtipontisia elokuvia, joissa saavutetaan mahdottomia asioita ja ratkaistaan suuria ongelmia. Useimmiten sankarin roolia näyttelee mies. Naisten rooli kriisin tullessa, on kääntyä miehen puoleen ja kysyä: ”mitä me nyt teemme?” On naurettava ajatus, että nainen ei tietäisi mitä tehdä ja että hän selviytyy isoista asioista ainoastaan, jos mies kertoo hänelle mitä tehdä. Jopa pienille lapsille opetetaan, että jos sinulle tulee hätätilanne, kysy joltain naiselta mitä tehdä, Reese sanoo puheessaan.

https://www.facebook.com/glamour/videos/10155637551490479/

Elokuva-ala on muutenkin ollut viime aikoina tapetilla paljon, etenkin kohua herättäneen me too-kampanjan aikana. Monet naisnäyttelijät kertoivat, kuinka heidän alalla työskennellessä joutuu surullisen usein seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Miehet, jotka ovat korkeassa asemassa kokevat tämän oikeudekseen. Myös palkkaerot ovat olleet vahvasti esillä. Minun lempparisarjani Netflixistä on Grace and Frankie, joka kertoo kahdesta 70-vuotiaasta naisesta ja heidän elämästään sen jälkeen, kun aviomiehet ottavat heistä eron. Nämä kaksi naista ovat sarjan päänäyttelijät ja heidän ex-miehet näyttelevät sarjassa sivuroolia, joka tukee päänäyttelijöiden tarinaa. Silti he kaikki saavat yhtä paljon palkkaa, eivätkä naiset miestä enemmän, kuten kuuluisi.

Myös meillä Tiimiakatemialla näkyy toisinaan miesten paremmuuden korostaminen. Kun viime rakettipäivillä nainen voitti palkinnon, hänet kuulutettiin lavalle hakemaan pokaaliaan saatesanoilla: ”ja tällä naisella on munat!” Ei, hänellä ei ole munat. Hän on nainen, joka onnistui ja sai ansaitsemansa palkinnon. Usein puhutaan myös tyylillä, ”onko sulla munaa mennä lavalle” tms. Ei, en tarvitse munia mennäkseni lavalle. Vitsaillaan myös paljon naisten viisaudesta ja siitä, kuinka asioista ei tule mitään, kun on vain naisia tekemässä. ”Jos minä saisin päättää, niin ottaisin naisilta äänioikeudenkin pois” kuului viime viikolla treeneissämme. Vitsinä toki.

Ylipäätään naisia näkyy korkeissa asemissa työmaailmassa paljon vähemmän kuin miehiä. Politiikassa, oikeudessa, suurten yritysten johdossa jne. Miesten hallitsemassa maailmassa asiat katsotaan miesten näkökulmasta, jolloin naiset tulevat jatkossakin jäämään taka-alalle. Naisvaltaisilla aloilla on huono palkkaus ja naisten jääminen äitiyslomalle on heille suuri taloudellinen riski.

Huippukokki Kari Aihinen oli hiljattain YLEn haastateltavana ja hänen kommenttinsa naisista alalla herätti myrskyn etenkin sosiaalisessa mediassa. Karin mielestä nainen ei voi päästä huipulle kokkina, koska ala on liian raaka heille. ”Mimmit synnyttävät ja ovat sitten kotona yhden tai kaksi vuotta, miten sitten ovatkin äitiydet, raskaudet ja imetykset.” Karin mielestä äitiysloma pudottaa naisen kärryiltä ja takaisin on vaikea nousta. Koska työajat ovat vaihtelevat, tulee ongelmia, kun lapset ovat sairaana tai heitä täytyy hakea hoidosta.

Yhä nykypäivänä lapsen saaminen nähdään äidin vastuuna ja vaikeuttavana asiana työnteolle. Tottahan se on, lapsi vie energiaa paljon ja jos lapsi sairastuu, täytyy hänen kanssa jäädä kotiin. Lapsi tuo myös aikarajoitukset työn tekoon, kun hänet täytyy viedä ja hakea hoidosta. Mutta miksi ihmeessä tämä kaikki olisi vain naisen työ? Mies pystyy tekemään nämä kaikki samat asiat; hoitamaan kodin ja lapsen. Miehet ovat niitä, joiden mielestä raskaus ja lapsen saaminen vaikeuttavat naisen työelämää ja samalla miehet ovat niitä, jotka eivät jaa vastuuta tasaisesti. Karu totuus iskee kasvoihini joka päivä, kun vien ja haen oman lapseni päivähoidosta. Noin 80 prosenttia vanhemmista, jotka lapsiaan kuljettaa ovat äitejä. Missä miehet ovat? Tekemässä töitä ja menestymässä, kenties?

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/10/25/huippukokki-kari-aihinen-alan-rajuus-estaa-naisten-etenemista-huipulle

Mistä tämä kaikki sitten johtuu? Miksi naiset eivät menesty yhtä paljon kuin miehet? Tyttölapset kasvatetaan pienestä pitäen olemaan kilttejä ja ihania, hoitamaan vauvanukkeja ja olemaan suloisia. Poikalapset opetetaan kilpailemaan ja olemaan vahvoja. Tytöille luetaan kirjoja, joissa naiset ovat kauniita prinsessoja omassa linnassaan ja pojille kirjoja, joissa miehet ovat sankareita ja tekevät suuria tekoja. Pojille annetaan kilpailun siemen jo pienenä, joka auttaa heitä yhä työelämässä olemaan rohkeita ja uskaliaita. Myös historiamme näkyy yhä tänä päivänä mm. vitseinä naisten äänestysoikeudesta. Ei ole kovinkaan pitkä aika siitä, kun oli täysin normaalia, että nainen ei hae itselleen työuraa, vaan keskittyy ainoastaan kodin ja lasten hoitoon, kun taas mies on luomassa uraa ja tuo leivän pöytään. Elämme muutoksen jälkeistä aikaa, joten vanhat uskomukset pitävät vielä pintaansa, siitä mikä naisen asema on.

Mikä tähän kaikkeen sitten voisi tuoda muutoksen? Kuten Reese Witherspoon sanoo puheessaan: ”jos haluat jotain muutosta maailmaan, sinun on tehtävä se itse.” Älä vain istua ja odota, että miehet antaisivat meille naisille enemmän tilaa ja enemmän oikeuksia. Ota se mitä haluat. Naisten täytyy olla rohkeampia ja luottaa enemmän itseensä. Unohda kaikki oletukset ja historiamme. Nyt on nyt ja nyt on mahdollisuus parempaan. Vaadi itsellesi oikeutta. Mene rohkeasti juttelemaan pomollesi ja sano, että ansaitset saman verran palkkaa kuin mieskollegasi. Perusta rohkeasti oma yrityksesi, jolla on suuret suunnitelmat tulevaisuutta varten.

Jos sinulla on tyttölapsi, kasvata hänet rohkeaksi ja lue hänelle kirjoja, joissa on vahvoja sankarinaisia. Anna hänen kilpailla ja kehu saavutuksista. Voit olla kaunis prinsessa linnassasi, mutta voit myös samalla tehdä suuria sankaritekoja.

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!