Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Its hot!

Kirjoitettu 22.04.14
Esseen kirjoittaja: Sini-Tuulia Ahonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Kuumat ryhmät tuloksen tekijänä
Kirjan kirjoittaja: Jean Lipman-Blumen & Harold J. Leavitt
Kategoriat: 2. Yhteisöllisyys, 2.3. Yhteisöllisyyden kehittämisen työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kuumat ryhmät tuloksentekijänä

 Sini Ahonen, 2014

 

Kuumat ryhmät tuloksen tekijänä kertoo mielentilasta ja sen mahdollistamista tuloksista erilaisten esimerkkien kautta.

Valitsin kirjan etsiessäni hukassa ollutta motivaatiotani. Kaipaan uusia tuulia työskentelyyni ja tämä kirja antoi kyllä hyvin miettimisen aihetta. Hauskaa kirjassa on se, että joka kappaleen jälkeen tuntuu olevan erimieltä kuumista ryhmistä.

Koostan ensimmäseen kappaleeseen paljon asiaa kuumista ryhmistä ja toisessa kappaleessa pohdin asiaa hiukan omalta kannaltani.

 

Kuuman ryhmän edellytykset

Kirjan mukaan kuuma ryhmä on mielentila, jota hallitsee tehtävä ja luja tahto tehvän suorittamiseen. Kuumassa ryhmässä jokainen jäsen tuntee olevansa mukana jossain tärkeässä. Ryhmällä on yhteinen tavoite, jonka eteen tehdään töitä tasavertaisina.

Tälläisesta kuumasta ryhmästä mieleeni tulevat kaikki autonrakennusohjelmat, joita telkkari on pullollaan. Porukka kokoontuu yhteen tavoitteenaan koota auto kisakuntoon. Kun auto on valmis porukka hajaantuu ja uuden auton myötä homma toistuu. Kuumat ryhmät ovat aina lyhytkestoisia, silti niiden jäsenet muistelevat ryhmää haikeasti kaivaten.

Toinen tärkeä pointti kirjassa oli se, että kuuman ryhmän jäsenet laittavat tehtävänsä kaiken muun edelle.Tehtävän väliin eivät saa tulla ihmisten väliset kemiat tai muu organisaatio. Ryhmä pyörii yleensä sponttaanisti syntyneellä porukalla aina sihen asti, että tavoitteisiin on päästy. Tavoite voi tosin muuttua matkan varrella useaankin otteeseen.

Kuumat ryhmät asettavat tavoitteensa poikkeuksellisen korkealle, mutta sen jäsenet kokevat olevansa matkalla, joka on tekemisen arvoinen. Ryhmä käyttääkin helposti aikaa tehtävän toteuttamiseen myös ryhmän ulkopuolella. Tunteja kertyy paljon, mutta tekeminen ei tunnu työltä.

 

Osaksi kuumaa ryhmää?

Enpä tiedä… Kuumassa ryhmässä toimiminen tuntuu kiehtovalta ajatukselta, mutta se tuntuu vievän paljon energiaa. Odotan jännityksellä ensi syksyä. 50’s projektiryhmällä on edessään kaksi suurta haastetta: syyskuussa järjestettävä kesäkauden päätöstapahtuma ja tammikuun 17. päivä järjestettävät Tiimiakatemian syntymäpäivät.

Molemmat projektit innostavat meitä työskentelemään jo nyt ja uskon, että niiden haastavuus riittää muodostamaan kuuman ryhmän. Haasteeksi voikin muodostua se, että ryhmään kuuluu viisi 14:sta tiimimme jäsenestä, kuumilla ryhmillä kun on tapana vetäytyä omiin oloihinsa. Tätä nyt on turha spekuloida vielä, joten otan esimerkin muualta.

Olen työskennellyt monta vuotta yhtestyössä erään yrityksen kanssa. Viime kesän jälkeen sain ikään kuin ylennyksen porukassa. Uskoin homman olevan aika mutkatonta, mutta eihän se taas mennyt niin kuin elokuvissa. Yritys jonka kanssa teen yhteistyötä on hioutunut todella tiiviisti yhteen, he eivät ehkä ole tehokkain mahdollinen ryhmä, mutta he ovat saaneet hommat toimimaan omalla tavallaan jo usean vuoden ajan. Uskon, että yrityksen käynnistysvaiheessa he olivat kuuma ryhmä, mutta myöhemmin he ovat jumittuneet siihen olotilaan ja tavallaan jääneet tavan vuoksi haalenneeksi ryhmäksi. Nykyään yhteistyö on haastavaa, koska porukka tekee päätökset aivan omissa oloissaan ja yleensä unohtavat kokonaan viestiä omasta toiminnastaan.

Mielestäni meillä oli hyvin toimiva kuuma ryhmä kun aloitimme Tour de Film projektin. Emme ikinä olisi tehneet sillä porukalla projektia, jos idea ei olisi kiehtonut meitä. Emmekä ole tehneet sillä porukalla yhtään projektia kesäkiertueiden jälkeen (porukan rakenne on muuttunut, mutta mukana on samoja ihmisiä, joilla hommaa käynnisteltiin). Kun idea oli saatu ja hommat käynnistetty kaikki tuntui tapahtuvan älyttömän nopealla tempolla. Ensin emme tienneet mistä kaitafilmejä edes saa ja pian olimmekin pakkaamassa kamoja kiertuetta varten.

 

Sulattelen näitä ajatuksia hetken ja täydennän tätä essettä myöhemmin.

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!