Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Itsensä kokoinen johtaja

Kirjoitettu 25.03.17
Esseen kirjoittaja: Milla Lehtonen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Itsensä kokoinen johtaja
Kirjan kirjoittaja: Leena Paasivaara
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 2.4. Tiimiliiderinä ja -valmentajana toimiminen, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut, 4.4. Johtamisen haasteet

Itsensä kokoinen johtaja, 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Johtajalle asetetaan työssään paljon vaatimuksia eri osa-alueille. Johtaminen ei ole enää mitään käskyttämistä, vaan siihen kuuluu monia eri osa-alueita. Johtajana sinun siis tulee aloittaa pakan kasaaminen itsensä tuntemuksesta, sillä voit kasata tueksesi tuhansia teorioita ja opiskella niitä, mutta aina läpi tulevat loistamaan sinun arvosi ja toiminta mallisi ihmisenä.

Johtajan itsetuntemusta on lähdetty käsittelemään neljästä eri kentästä, joita johtajat kokevat haasteina.

 1. Johtamisfilosofia

Mille arvoille ja eettisille kysymyksille rakennat päätösten tekosi

 1. Itsejohtajuus

Omien tunteiden hallintaa ja tulkintaa, oman toiminnan analysointia parantamista

 1. Johtamistyyli

Miten tilanteita tulkitaan ja käytetäänkö apuna jotain johtamisen filosofiaa

 1. Johtamispätevyys

Miten hallitset tieojasi ja taitojasi, sekä henkilökohtaisia pätevyyksiä ja sosiaalista pätevyyttä

 

Oman arvomaailman tunnistaminen auttaa sinua kiivaan paikan tullen tekemään päätöksiä. Mihin päätöksen tekosi perustuu? Lähdin itse pohtimaan asiaa että millaisia ihmisarvoja ja eettisiä arvoja kunnioitan. Mitä enemmän kasvat ihmisenä ja löydät itsevarmuutta, sitä helpommaksi tulee löytää myös johtajuudessa se oikea suunta.

Omia sudenkuoppiani ovat selkeästi itsensä johtajuuteen kuuluvat seikat. En tunnista omia rajojani ja menen niistä yli. En delegoi asioita tarpeeksi vaan paukutan niitä yksin menemään ja en jaa tarpeeksi ajatuksiani. Omasta jaksamisesta huolehtiminen olisi kaikkein tärkeintä ja oppia sanomaan johtajanakin ei, sillä johtajan asema ei tee sinusta yli ihmistä.

Minäkuvan tärkeys johtamisessa

Minä käsitys antaa sinulle toiminta malleja miten toimit tilanteissa. Minä käsityksiä on neljä

 1. Myönteinen minäkäsitys
 2. Kielteinen minäkäsitys
 3. Välinpitämätön minäkäsitys
 4. häilyvä minäkäsitys

Näitä tarkastellessa löysin itsestäni johtaja kahta käsitystä. Myönteinen minäkäsitys tulee minusta ulos johtaja niin että pystyn tekemään nopeita ja ehkä oikeitakin päätöksiä nopealla tahdilla tilanteessa mikä sen vaatii. Osaan myös realistisesti kohdata heikkouteni ja vahvuuteni. Taistelen myös kokoajan kielteisen minäkäsityksen kanssa. Kritisoin itseäni ja annan itselleni helposti vain negatiivista palautetta. Otan myös takaiskut ja sanomiset syvälle itseeni.

Johtajuudessa on myös tärkeä käsittää johtajan identiteetti. Fakta on se että kaikista meistä ei ole johtajiksi. Voit kasvaa rooliin ja kehittyä, mutta jos sinulla ei ole edes halua siihen miksi vaivautua, paikkasi on jossain muualla. Johtajilla on halu johtaa ja jonkinlainen halu vallasta.

”Johtaja joka pyrkii miellyttämään kaikkia ympärillään olevia ihmisiä, joutuu kokemaan karvaan pettymyksen; se on mahdotonta. ”

Jotta johtajana pystyt reagoimaan tilanteisiin oikein sinun tulee hahmottaa ensin henkilökohtaisen tunneälyntaidot

 1. Itsetuntemus, Tietää omat rajoituksensa ja vahvuutensa. Voi ottaa vastaan kritiikkiä. Osaa pyytää apua ja kehittää omia taitojaan.
 2. Itsekontrolli, Pystyy hallitsemaan omia tunteitaan ja kanavoimaan niitä hyödyllisesti. Toiminta stressin ja kriisin aikana on rationaalista.
 3. Läpinäkyvyys, Pystyy elämään arvojensa mukaan. Osaa ilmaista mielipiteitä ja tunteitaan avoimesti.

Sosiaaliset tunneälytaidot

 1. Empaattisuus, Pystyt aistimaan muiden tunnetiloja. Pystyt toimimaan erilaisten ihmisten kanssa.
 2. Kannustavuus, Virität ympärillesi innostusta. Autat ja motivoit ihmisiä työskentelemään tavoitteidensa mukaan. Näet itse tulevaisuuteen ja saat muutkin näkemään vision.
 3. Kyky kehittää toisia, Annat rakentavaa palautetta. Haluat aidosti auttaa muita ihmisiä.
 4. Taito hallita konflikteja, Pystyt tilanteissa kuuntelemaan osapuolien näkemyksiä. Pystyt selvittämään tilanteita ja voit ottaa vastaan muiden ihmisten tunnereaktioita.
 5. Ryhmä- ja yhteistyötaidot, Pystyt luomaan positiivista ilmapiiriä. Innostat ihmisiä ja luomaan ryhmähengen tunnetta.

Nämä kaikki ovat siis johtajalle tärkeitä ja niiden käsittely. Vuorovaikutuksella johtajuudessa kasvatat valtaasi ja tuot työpaikalle oikeanlaista kulttuuria. Avoimuus palkitsee ja pystyt työskentelemään ilmapiirissä, missä sana johtaja ei herätä mitään pelon tunteita. Jos omistat kaikki yllämainitut taidot, tiedät että olet oikealla tiellä. Näistä keskustelu auttaa sinua myös hahmottamaan miksi teet joitain päätöksiä ja mikä myös muita ihmisiä ohjailee tekemään päätöksiään.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!