Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Itsestään selvää

Kirjoitettu 07.04.13
Esseen kirjoittaja: Sakari Lehto
Kirjapisteet: 2
Kirja: Työhyvinvointi tuloksen tekijänä
Kirjan kirjoittaja: Leenamaija Otala & Guy Ahonen
Kategoriat: 2. Yhteisöllisyys, 2.3. Yhteisöllisyyden kehittämisen työkalut, 3.3. Yrityksen roiminnan kehittäminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Itsestäänselvyys?

Henkilöstö on yrityksen tärkein pääoma, sanotaan. Näinhän se on, osaavat ihmiset saavat aikaan hyviä tuloksia… Hetkinen, tuloksia? Tulos tarkoittanee rahaa, eikös ne markat siis ole juurikin se tärkein pääoma?

Mietitpä lähes mitä tahansa, kaikki kulminoituu AINA rahaan. Sen turvin voi elää ja menestyä, ja ilman sitä ei voi tehdä juuri mitään. Karua, mutta totta. En siis sano että olisi väärin pitää rahaa etusijalla. Päinvastoin, sehän on turvallista. Eri asia onkin huomata ne asiat jotka mahdollistavat tuon varallisuuden. Kelataanpa taaksepäin: Rahaa syntyi hyvästä tuloksesta, jonka sai aikaan osaava henkilöstö. HEUREKA! Väite siis onkin totta!

Jos ja kun yritys siis haluaa rahaa, tulee sen panostaa henkilöstöön. Mutta sekin vaatii rahaa! Ohhoh, nyt menee monimutkaiseksi. Jos haluaa rahaa, pitää antaa rahaa? Kyllä, sitä kutsutaan sijoitukseksi. Sen tarkoitus on tukea jotain kannattavaa kohdetta ja maksaa itsensä tulevaisuudessa takaisin moninkertaisena. Mikä siis olisi sen parempi sijoituskohde kuin itse rahan mahdollistaja – Henkilöstö. Ympyrä sulkeutuu.

On laskettu, että yritykset voivat saada 10-20 kertaisena takaisin sen rahan, jonka ne ovat sijoittaneet työhyvinvointiin (Ahonen 2000 – Henkilöstövoimavarojen seuranta ja sen hyödyntäminen)

Aineeton varallisuus

Yrityksellä on aineellista varallisuutta kuten raha, kiinteistöt, koneet ja omat tuotteet. Lisäksi on aineetonta varallisuutta, johon kuuluu yrityksen henkilö-, rakenne- ja suhdepääomat. Aineetonta varallisuutta ei voi tarkasti mitata, mutta sen merkitys pitäisi olla vähintään yhtä suuri kuin aineellisen.

Henkilöpääoma – Henkilöstön terveys, hyvinvointi, ammattitaito ja motivaatio
+ Rakennepääoma – Yrityksen työturvallisuus, kehitysjärjestelmät, työterveyshuolto ja yrityskulttuuri
+ Suhdepääoma – Suhteet henkilöstössä sekä suhteet asiakkaisiin, yhteistyökumppaneihin, toimittajiin ym.
= Aineeton varallisuus

Aineetonta varallisuutta pitäisi pyrkiä kasvattamaan vähintään yhtä suuresti kuin aineellistakin. Helpommin sanottu kuin tehty. Miksi? Koska aineeton varallisuus on näkymätöntä, sen havaitseminen ja kehittymisen seuranta on vaikeaa. Kuinka voit esimerkiksi todentaa TyKy-päivien vaikutukset yrityksesi kannattavuuteen? Aineellinen varallisuus puolestaan on hyvinkin näkyvää ja helposti seurattavaa – pankkitilin saldo, velat, tietokoneet, tuotehyllyt, inventaariot ja niin edelleen.

Mitä aineettoman varallisuuden kasvattaminen sitten vaatii? Pitää nähdä siihen tehtyjen sijoitusten pitkäaikaiset hyödyt, myös rahallisesti. Ei pidä KOSKAAN ajatella hyvinvointikuluja menoina, vaan säästöinä ja voittoina. Sijoitus työhyvinvointiin ei ole riski, se on aina kannattavaa.

Kuvailisin aineetonta varallisuutta ikään kuin uskonnoksi; kuulemme siitä tarinoita, mutta emme oikeastaan näe sitä. Siihen pitää vain uskoa ja sen eteen on tehtävä uhrauksia, mutta ilman sitä joudut kadotukseen.

Työhyvinvointi tuloksen tekijänä

Työhyvinvoinnin kehitys on ehkä paras tapa kasvattaa aineetonta varallisuutta. Suomessa ja muualla maailmassa on tehty lukuisia tutkimuksia siitä, kuinka hyvinvointi oikeasti vaikuttaa yrityksen talouteen. Tarkkoja lukuja on mahdotonta saada, mutta yksi asia on kaikissa tutkimuksissa ollut yhteinen – työhyvinvointi vaikuttaa olennaisesti yrityksen kilpailukykyyn, tuottavuuteen ja kannattavuuteen.

”USA:ssa todettiin, että henkilöstön fyysiseen kuntoon tehdyt panostukset ovat kolme kertaa pienempiä kuin sen tuottaneet hyödyt (Cooper Institute 1998)”

”Työterveysliiton pientyöpaikkaohjelmassa laskettiin, että yritys voi säästää 1000 – 2500 euroa työntekijää kohden vuodessa panostamalla työhyvinvoinnin edistämiseen”

”Amerikkalainen Motorola laski, että jokainen koulutukseen panostettu dollari tuli 30 kertaisena takaisin (Otala 1996)”

Todisteita löytyy.

Prosessi

Noh, sanotaan että eräs yritys nyt haluaisi alkaa kehittämään työhyvinvointia. Kuinka se pitäisi toteuttaa?

  1. Ensinnäkin pitää heti jakaa koko alue henkiseen hyvinvointiin (motivaatio, suhteet, viihtyvyys…) ja fyysiseen hyvinvointiin (työterveys, aktiivisuus, kunto).
  2. Sitä seuraa kartoitusvaihe, eli selvitetään tarve, päätetään mitä osa-aluetta lähdetään kehittämään ja mitkä ovat tavoitteet.
  3. Tämän jälkeen ryhdytään suunnittelemaan toteutus; tehdäänkö liikuntakampanja, uusitaanko toimitilat, pidetäänkö koulutus tai ehkä tyky-päivät.
  4. Kun toimintasuunnitelmat on tehty, voidaan laittaa suunnitelmat täytäntöön ja tästähän se työ vasta alkaa!

Nyt kun olemme saaneet rahaongelman käsiteltyä, tulee vastaan toinen pirulainen, AIKA. Millä yrityksellä on kaiken muun toimintansa ohella aikaa todenteolla paneutua kaikkeen tuohon? Puhumattakaan ammattitaidosta. Toki jotkut firman virkistysillat voi olla parempi järjestää itse, mutta kun on kyse suurista muutoksista voi omat resurssit loppua nopeasti kesken. ”Tuhattaituri ei saa aikaan juuri mitään”

Itsehän se parhaiten oma yritys tunnetaan, mutta voisiko ulkopuolinen tuoda siihen jotain uutta? Olen sitä mieltä, että yrityksen tulee panostaa työhyvinvointiin, eikä tule kaihtaa ulkopuolisia palveluita. Se on helpoin tapa, jolla säästää myös omia resursseja. Jos löytyy ammattitaitoisia palveluntarjoajia, jotka keskittyvät juuri näiden ongelmien ratkaisuun, tuleehan ne hyödyntää! Lisäksi ulkopuolinen voi huomata jotain, mitä ”kaavoihin kangistunut” firman sisältä ei välttämättä heti hoksaa.

Käytäntöön

Jo todettu, että haluan tehdä tulevaisuudessa työtä hyvinvoinnin kehittämiseksi ja tarjota myös samanmoisia palveluita. Vaikkapa aktiivisen toimiston nimissä. Tämän kirjan tarkoitus olikin tuoda minulle faktaa kyseiseen toimintaan. Sitä sain ja aion käyttää markkinoidessa palveluja.

Sakari Lehto   044 291 4171

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!