Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Itsetunto kuntoon

Kirjoitettu 10.12.15
Esseen kirjoittaja: Anders Bertlin
Kirjapisteet: 2
Kirja: Itsetunto kuntoon
Kirjan kirjoittaja: Janne Viljamaa
Kategoriat: 3.3. Yrityksen roiminnan kehittäminen, 4.5. Projektien johtaminen, 8.2. Yrittäjänä kasvun taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Itsetunto kuntoon

Janne Viljamaa

Taas on hetki vierähtänyt esseen kirjoittamisesta ja on aika kasata opit ja kopit. Halusin lukea tämän kirjan, koska itsetunto on minulle tällä hetkellä äärimmäisen tärkeä asia. Tärkeä asia siinä mielessä, että itseluottamukseni on kyllä hyvää luokkaa, mutta minulla ei ole minkäänlaista itsetuntoa. Tiimimestareiden myötä on myös voimistunut ajatus siitä, että voidakseni valmentaa muita, minun pitää ensin valmentaa itseäni. Myös on kirkastunut ajatus siitä, että loppujen lopuksi kaikki lähtee itsestä. Tämä on myös saanut aikaan tekoja.

Ensimmäinen teko oli oppimissopimuksen päivittäminen. Oppimissopimus on kyllä uskomaton työkalu! Melkein kaikki asiat, jotka keväällä olin kirjoittanut oppimissopimukseen, ovat toteutuneet. Kun asioita kirjoittaa paperille, mieli alkaa näköjään tehdä töitä. Uusia asioita oppimissopimukseen tällä kertaa oli: vuoden 2016 aikana valmennusta on aloitettava jonkun projektin muodossa, MP kolmas myymälä sekä MP nettisivut ja verkkokauppa kuntoon. 2016 keväälle tein 4+1 -suunnitelman, joka menisi niin, että neljä päivää viikossa olisi omistettu MP ja päivä viikossa valmennuksien vetämiseen.

Syy miksi luin tämän kirjan on se, että kasaan tällä hetkellä itseäni. Akatemia sai aikaiseksi sen, että purin elämäni palasiksi ja nyt kasaan itseäni uusien arvojen ympärille. Kahdeksan arvoa olen jo saanut paperille:

 • Tunne itsesi ja toimi omien arvojesi mukaisesti. Älä ole kukaan muu kuin oma itsesi. Riittää ihan hyvin sellaisena kuin olet, eikä sinun tarvitse esittää mitään. Itsetunto ei saa olla siitä kiinni, mitä muut sanovat, vaan oma arvo pitää tiedostaa itse. Älä myöskään ota työelämässä mitään roolia kannettavaksi (esim. hauskuuttaja), vaan ole oma itsesi. Minun itsetuntoni ei enää heilu kuin tuuliviiri!
 • Kohtele muita ihmisiä arvostavasti. Anna kavereiden, projektiryhmäläisten ja vaimon loistaa. Olen huomannut, että aika pitkälle voi itse päättää, kohteleeko ihmisiä hyvin vai huonosti. Kun esimerkiksi tulet kotiovesta sisään, voit päättää oletko hyvällä vai huonolla tuulella. ”Ajattelun muuttaminen ei käy hetkessä, kielteisyyden kanssa on käytävä kovaa kamppailua. Kun tämän tiukan taiston voittaa, tulee myönteisestä ja innostavasta ajattelusta pysyvä ja tehokas tapa torjua kielteisyyttä. Voimafraasien toistaminen päivittäin ei vaadi kuin silmien sulkemisen, muutaman rauhallisen hengähdyksen ja keskittymistä.” -suora lainaus kirjasta. (Tässä vielä työmaata.)
 • Puhu asioista. Olen tottunut keräämään luurankoja kaappiin, mutta tästä eteenpäin haluan avoimesti kertoa tunteista ja teoista. En pidä asioita enää sisälläni. Kirjoittaminen on hyvä työkalu itselleni purkaa mieltä paperille, ikään kuin tyhjentää pää. Kun on liikaa asioita mielen päällä, pelkotilat lisääntyvät, et voi olla oma itsesi ja nukut huonosti.
 • Ole joustava. Asioiden ei tarvitse mennä minun pillini mukaan. Arvosta muiden ideoita ja kokeile tehdä asioita eri tavalla. Älä kangistu omiin kaavoihisi, vaan nauti siitä, että asioita voi tehdä monella eri tavalla. (Tässä vielä työmaata.)
 • Minulla on lupa epäonnistua. En ole ennen uskaltanut tehdä kovin rohkeita kokeiluja, koska olen miettinyt todella paljon sitä, mitä ihmiset ajattelevat, jos epäonnistun. Nykyään arvoihini kuuluu tehdä rohkeita kokeiluja, joissa voi epäonnistua. Myöskään kaiken ei tarvitse olla täydellistä vaan kohtuusuoritus riittää monessa tapauksessa.
 • Luota muihin. Minun ei tarvitse tehdä kaikkia itse. Delegoi vaikka tuntuu siltä, että hoitaisit itse asiat paremmin. Älä seuraa koko ajan tapahtuuko asiat vaan luota ihmisiin. Kirjasta suora lainaus: ”Kun A-tyyppi oppii ottamaan vähän rennommin ja luottamaan, että asiat sujuvat myös työtä ja vastuuta jakamalla, hän pystyy nauttimaan elämästä.”
 • Ole onnellinen. Ennen aina mietin, etten ansaitse olla onnellinen, mutta nykyään olen päättänyt pyrkiä onnellisuuteen. Raivaa pois asioita, jotka estävät sinua olemasta onnellinen. Mieti ennen kuin teet päätöksiä, lisääkö tämä onnellisuutta vai syökö se sitä. Käsittele kaikki asiat, jotka estävät sinua olemasta onnellinen.
 • Älä valehtele. Puhu totta äläkä keksi tarinoita.

Vaikka kaikki eivät ole suoria lainauksia kirjasta, nämä kaikki asiat löytyvät kirjasta. Poimin kirjasta sellaisia asioita, joita pidän tärkeinä ja kirjoitin arvot alas niin, että ne sopivat minun suuhuni. Arvoni voivat muuttua vielä tässä matkan varrella, joten tämä on vain versio 1.0. Olen todella tyytyväinen siihen, että sain tehtyä oman ”arvotaulukon”, koska tämä auttaa minua, kun pitää tehdä päätöksiä elämässä.

Se arvoista, sitten mennäänkin projekteihin. Avaan seuraavassa esseessä Esihautomossa saadut opit ja kopit, joten keskityn nyt lähinnä MP:een. Samuli ja Iiro varmasti avaavat MP:n tilannetta enemmän omissa esseissään, kun saavat luettua kirjoja. Tässä kuitenkin kymmenen kohdan muistilista sellaisille yrityksille, jotka haaveilevat laajentavansa toiselle paikkakunnalle:

 1. Varmista, että toiminta on riittävän hyvällä pohjalla ennen kuin laajennat seuraavalle paikkakunnalle. Pasi Teräväinen sanoi minun mielestäni hyvin, että ”euroja on helpompi hakea läheltä”.
 2. Varaudu rahallisesti laajentumiseen. Toiminnan käynnistäminen maksaa. Myymälätarvikkeet, mainokset, teippaukset sekä yllättävät kulut syövät pääomaa.
 3. Älä laske kuluja oman paikkakunnan mukaan. Kotikaupungissa kaikki on halvempaa ja sinulla on luultavasti kontakteja, jotka tekevät asioita sinulle edullisesti. Omalla paikkakunnalla sinulla on myös varasto, josta hakea työkalut ja muita tarvikkeita. Mutta kun laajennat seuraavalle paikkakunnalle, ei välttämättä ole valmiita kontakteja. Myös kaikkien tarvikkeiden ostaminen erikseen maksaa.
 4. Huolehdi, että saat joukkoon hyviä yrittäjiä tai henkilökuntaa. Henkilökunnan valvominen ja auttaminen vie paljon aikaa, koska se tapahtuu lähinnä puhelimen välityksellä.
 5. Varaa aikaa. Toiminnan käynnistäminen toiselle paikkakunnalle vie yllättävän paljon aikaa. Koska itse olet tehnyt toimintaan liittyvät asiat pitkään, oletat että asiat ovat helpompia kuin mitä ne todellisuudessa ovat.
 6. Ole kannustava ja helposti lähestyttävä. Toiminnan aloittaminen eri paikkakunnalla on stressaavaa, joten älä lisää stressiä projektiryhmälle. Yritä pitää yllä kannustavaa ilmapiiriä, jotta asioiden kysyminen olisi helppoa.
 7. Älä odota liian kovia tuloksia aluksi. Ihmisten löytyminen liikkeeseen vie aikaa. Brändin rakentaminen on hidas prosessi ja vie aikaa.
 8. Markkinoi rajusti. Se, että avaat liikkeen, ei todellakaan takaa, että sinne tulee asiakkaita. Aloita markkinointi hyvissä ajoin ja tee sitä yötä päivää ainakin ensimmäiset puoli vuotta.
 9. Kontaktoi kaikki mediat. Mediat ovat kiinnostuneita, jos uusi yritys laajentaa uudelle paikkakunnalle. Ilmoita siitä kaikkiin mahdollisiin medioihin.
 10. Näytä esimerkkiä. Jos omassa myymälässä on hyvä pöhinä, se myös tarttuu seuraavaan myymälään. Esimerkiksi pieni kilpailu myymälöiden välillä voi motivoida.

Tässä esseessä oli nyt paljon asioita ja ehkä hieman turhan vähän mietintöjä. Mutta koska olen miettinyt viimeisen kuukauden ajan todella paljon, halusin nyt käyttää esseetä avuksi asioiden listaamisessa. Lupaan että pohdintoja tulee enemmän jatkossa! 🙂

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!