Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Jäävuoremme sulaa

Kirjoitettu 10.03.19
Esseen kirjoittaja: Riku Kylä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Jäävuoremme sulaa
Kirjan kirjoittaja: John Kotter, Holger Rathgeber
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 2.4. Tiimiliiderinä ja -valmentajana toimiminen, 4. Johtaminen, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut, 4.4. Johtamisen haasteet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Dyna on ollut vuoden vaihteesta lähtien melko heikossa hapessa. Tämän on tunnistanut meistä jokainen, niin myös minä. Herääkin kysymys, mitä yksilö voi tehdä? Itse päätin ottaa ohjat käsiini ja ottaa vastaan team leaderin pestin. Ryhtyessäni ehdolle en todellakaan tiennyt, mitä se minulta edellyttää tai mitä minun tulisi tehdä ensi töikseni. Suuntasinpa siis kirjastoon ja lainasin helpoiten luettavan johtajuutta käsittelevän kirjan; John Kotterin Jäävuoremme sulaa.

Kirja kuvaa muutoksen johtamista pingviiniyhteiskunnassa, jonka kotia on uhkaamassa tuhoutuminen. Tarinaan olikin upotettu kahdeksan vaihetta, joilla saadaan toteutettua onnistunut muutoksen johtaminen:

  1. Saa aikaan kiireen tuntu.
  2. Kokoa ryhmä muutosta varten.
  3. Kehitä muutokselle visio ja strategia
  4. Selvitä visiosi ja kauppaa se muille
  5. Valtuuta toiset toimimaan
  6. Kehitä lyhyen aikavälin voittoja
  7. Älä luovuta
  8. Luo uusi kulttuuri

Tähän mennessä olen koittanut luoda painetta ja kiireen tuntua sekä saada ihmisiä tajuamaan, että meillä ei ole aikaa loputtomasti. Tuekseni muutosta ajamaan olen koonnut JoRyn. Nähdäkseni olemme siis saavuttaneet kaksi ensimmäistä etappia. Seuraavana olisi vuorossa kolmas kohta, eli muutoksen ja vision kehittäminen, mikä tulee todennäköisesti tapahtumaan Joryn ensimmäisessä palaverissa keskiviikkona.

Neljäs kohta tulee varmasti olemaan haastava, sillä yhteisöstämme löytyy muutama kovaääninen vastarinnan kiiski, ikään kuin tarinan pingviini NoNo. Uskon kuitenkin, että keskustelemalla jokaisen kanssa henkilökohtaisesti aloittaen myötämielisimmästä saamme vision läpi lopullekin tiimille, koska kaikki kuitenkin lopulta tunnistavat muutoksen tarpeen.

Seuraavaksi tehtävänä olisi toimia miinanraivaajana, jotta muut uskaltaisivat ottaa sitä vastuuta, jota heille tarjotaan. Tällä hetkellä, kun kysytään kuka ottaisi vastuuta niin ne ovat aina samat henkilöt, jotka ovat valmiita ottamaan koppia, mutta ei heillekään voi loputtomasti velvollisuuksia jakaa, jotta koko tiimi ei pian ole burnoutissa.

Uskon, että uuden kulttuurin luominen ei ole enää LC:n jälkeen vaikeaa. Jos olemme päässeet tiiminä Romaniaan ja takaisin suorittaen kaikki meiltä edellytetyt tehtävät niin tekemisen kulttuuri on silloin juurrutettu. Ainoa kysymys retken jälkeen ovat henkilöt, jotka eivät ole olleet mukana LC:llä. Ovatko he enää osa tiimiä, kun ovat jääneet ulkopuolelle tästä kehitysvaiheesta tiimin matkalla kohti huipputiimiä?

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!