Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Jäävuoremme sulaa

Kirjoitettu 20.04.17
Esseen kirjoittaja: Elina Paukkio
Kirjapisteet: 1
Kirja: Jäävuoremme sulaa
Kirjan kirjoittaja: John Kotter, Holger Rathgeber
Kategoriat: 1. Oppiminen

Jäävuoremme sulaa, 3.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)

Jäävuoremme sulaa on tarina muutosjohtamisesta.

Käsittelin muutosjohtamista juuri esseessäni kirjasta Peruspeliä johtaja! Peruspeliä, jonka lisäksi muutosjohtaminen oli tärkeänä teematreeniaiheena juuri loppuneella teematreenikierroksella. Kirjasta Jäävuoremme sulaa, esitämme Tulevaisuuden johtajissa parin viikon päästä näytelmän ja tuon kontaktikerran yhtenä tärkeänä aiheena on muutosjohtaminen. Näiden syiden vuoksi en koe tärkeäksi kirjoittaa ja pohtia sen enempää muutosjohtamista tässä reflektiossa. Sen sijaan uusia ajatuksia herätti tapa, jolla muutosjohtamisesta kerrottiin.

Ensin törmäsin käsiteongelmaan: onko kirja tarinallistettu vai onko siinä käytetty tarinankerrontaa? Miettimättä asiaa, tekisi mieli vastata, että tarinankerronta ja tarinallistaminen tarkoittavat samaa asiaa. Netistä asiaa tutkittuani huomasin, että näin ei kuitenkaan ole, vaikkakin käsitteitä käytettiin myös synonyymeinä.

Tarinallistaminen on tarinalähtöistä palvelumuotoilua, jossa yrityksen toimintaa suunnitellaan tarinalähtöisesti. Yrityksen omaa tarinaidentiteettiä tuodaan suunnitelmallisesti esiin kaikessa yrityksen toiminnassa. Tarina tuodaan esille yrityksen kaikkiin palveluympäristöihin ja sitä voidaan hyödyntää imagon rakentamisessa. Tarina luo elämyksellisyyttä asiakkaalle, mutta samalla kaiken takaa löytyessään selkeyttää ja yhtenäistää yrityksen palvelujen eri vaiheita.

Tarinankerronta (storytelling) on erinomainen työkalu tilanteisiin, joissa halutaan vaikuttaa ihmisiin. Tarinankerrontaa voi käyttää niin johtamisessa, viestinnässä ja koulutuksessa, kuin myös myynnissä ja markkinoinnissa.  Tarinankerronta on siis myös kirjassa käytetty työkalu tai väline, jolla muutosjohtamista havainnollistettiin. Kertomalla tarinaa, kirjassa pingviineistä ja sulavasta kotijäävuoresta, herätetään tunteita ja tunteiden avulla saadaan aikaan pysyvämpiä muistijälkiä.

Inhorealistina en pidä saduista tai tarinoista. Tiimiakatemia-kirjassa tuuli vinkuu puissa ja susi ulvoo metsän reunassa, mitäpäs sitten? Kun sain Jäävuoremme sulaa-kirjan käsiin, huokaisin syvään. ”Taas uusi turha satukirja, jota lukemalla hukkaan arvokasta aikaa”, ajattelin. Lukiessakin minua silloin tällöin ärsytti olla solmussa pingviinien keksittyjen nimien kanssa ja puhuttaessa pingviinien punastumisesta tai ilmeistä myönnän miettineeni, kuinka tyhminä kirjoittajat (ja ehkäpä myös Tulevaisuuden johtajien valmentajat) meitä lukijoita pitävät.

MUTTA nyt kun kirja on luettu, joudun syömään sanani ja asenteeni ja myöntämään, että tarinan opetus, muutosjohtaminen ja sen vaiheet, jäivät varmasti pysyvämmin mieleeni näin tarinankerronnan avulla. Huoli siitä, miten pikkupingviineille käy ja ehtivätkö he pakoon jäävuoren rikkoutumista saivat seuraamaan tarinaa tarkkaavaisesti. Kirja herätti paljon tunteita, mm. huolta, iloa, murhetta, jännitystä ja ärsytystä. Muistan tunnetilat ja niihin yhdistyneet tapahtumat varmasti paremmin, kuin olisin pelkkää teoriaa lukemalla muistanut.

Toinen tarinankerronnan tapa olisi voinut toki olla jokin tarina oikeasta elämästä. Se olisi ollut ehkä vielä mielenkiintoisempaa, mutten tiedä olisiko se kuitenkaan voinut herättää tunteita samalla tavalla kuin suloiset vaappuvat pingviinit etelänavalla.

Tarinankerrontaa on kohtalaisen helppoa ja luontevaa käyttää hyväksi markkinoinnissa, mutta siinä, kuinka käyttää sitä hyväksi luontevasti myynnissä ja johtamisessa, on minulla vielä opeteltavaa. Jos en itse osaa kirjottaa uskottavia ja mielenkiintoisia tarinoita, voinko hyödyntää tarinankerrontaa jotenkin muuten? Lasten kirjoistakin löytyy etsimällä varmasti aikuisellekin tunteita herättäviä tarinoita, mutta kuinka sitten yhdistää ne uskottavasti ja sulavasti aikuisten maailmaan ja työhön esimerkiksi johtamisen avuksi? Toivon, että tästä herää hyvää keskustelua toukokuun Tulevaisuuden johtajien kontaktikerralla.

 

Jotten täysin sivuuta kirjan tärkeintä oppia, muutosjohtamista, keräsin muutosjohtamisen kahdeksan vaihetta niin tiivistetysti kuin osasin:

  1. Luo tunne kiireestä; ”Muutos on tapahduttava nyt!”
  2. Kokoa ryhmä viemään muutos läpi.
  3. Luo visio ja strategia.
  4. Myy visiosi muille.
  5. Anna muiden tehdä visiosta totta.
  6. Huomioi edistyminen ja näytä se muille.
  7. Ole sinnikäs, muutos ei koskaan tapahdu kivuttomasti!
  8. Luo uusi kulttuuri ja juurruta uudet toimintatavat.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!