Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Jäävuoremme sulaa!

Kirjoitettu 06.11.13
Esseen kirjoittaja: Jari Savolainen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Jäävuoremme sulaa
Kirjan kirjoittaja: John Kotter & Holger Rathgeber
Kategoriat: 2. Yhteisöllisyys, 2.3. Yhteisöllisyyden kehittämisen työkalut, 4. Johtaminen, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut, 4.4. Johtamisen haasteet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin seuraavana kirjana John Kotterin ja Holger Rathgeberin kirjoittamana kirjan ”Jäävuoremme sulaa”. Kirja oli kirjoitettu todella hyvin ja hauskaan muotoon, kuitenkin pääpointista kiinnipitäen. Kirja oli hyvin helppo luettavaksi ja sen opetukset jäivät hyvinkin helposti mieleen. Kirjan loppuosassa summattiin vielä koko tarinan ydin ja tarkoitus, joka muodosti pienistä asioista kokonaisuuden. Hyvin käytännönläheinen tarina, jonka voi muokata helposti omalle alalle käyttöön.

Nostan kirjasta reflektiooni kirjan kiteytyksen ja peilaan suoraan sitä omaan toimintaan. Kuinka pystyn tekemään tarvittavan tarinan pääpiirteitä noudattaen toimivan kokonaisuuden myös omiin haasteellisiin tilanteisiin ja projekteihini.

Sivulla 125. kiteytetään mielestäni parhaimmalla mahdollisella tavalla koko kirjan pointti ja tarkoitus. Kirjailijat ovat laatineet kahdeksan vaiheen kokonaisuuden, jotka tarvitaan onnistuneeseen muutokseen. Nämä kahdeksan vaihetta voidaan mielestäni peilata jokaiseen eri projektiin: muovattaessa jokaisen vaiheen pääpointti suoranaisiksi toiminnoiksi omissa projekteissa, saamme muodostettua oivan ja tehokkaan  ”to-do-listan”. Peilaan esimerkkinä näihin kahdeksaan vaiheeseen minun yhtä projekteistani, Bonder-mobiilisovellusta.

 

Valmistele lähtökohdat

 • Saa aikaan kiireen tuntu.

 

Minun on saatava jokaisen kelkkaan lähtijä innostumaan projektista yhtä paljon kun itsekin olen innostunut. On saatava muut havaitsemaan meidän luoma muutos ja kiteyttää se yksinkertaiseksi paketiksi, tuotteeksi. Kun mielenkiinto alkaa syntyä, on minun tehtävänäni luoda ajatus, että toimintaa tarvitsemme mahdollisimman nopeasti. Aikaa on rajattu määrä, mikäli haluamme päästä meidän laatimiin tavotteisiin.

 

 • Kokoa ryhmä muutosta vetämään.

 

Vaikka projektiryhmän sekä koodariryhmän kasaaminen on ollut valtavan työn takana, on pikkuhiljaa nekin alkanut muovautumaan. Suurimpana seikkana tässä kuitenkin mietin, että onko meidän tämänhetkinen ryhmämme mahdollisimman vahva, vai otammeko me vain yksinkertaisesti ensimmäiset kiinnostuneet mukaan kelkkaan. Mielestäni jokaisella, sekä koodariryhmän henkilöllä että projektiryhmän henkilöllä on oltava palava halu viedä sovellustamme jatkuvasti eteenpäin. Tällä hetkellä minusta tuntuu, että suoranaisesti olen vielä ainoa, joka sitä pyrkii tekemään. Minun on saatava muut innostumaan yhtä paljon kun itse olen innostunut tai vaihtoehtoisesti ympäröidä itseni sellaisilla henkilöillä, jotka pystyn innostuttamaan tämän sovelluksen mukaan.

Tekijöistä on löydyttävä:

 • Johtajan taidot omaava henkilö
 • Ryhmän sisällä vallitseva luottamus
 • Kommunikaatiokyvyt on oltava kunnossa
 • Puhdas auktoriteetti
 • Analyysikyky
 • Kiireen sisäistäminen

 

Viime kirjassa, jonka luin (Matkanopas, Tuominen&Kuulasmaa), suuntasin ajatuksia verkostoitumisen tarpeeseen omalla osallani. Minulla on loistava tilaisuus tämän viikon perjantaina kertoa sovelluksemme tarpeista matchmaking-tapahtumassa Protomolla. Pystyn kertomaan ideastamme eteenpäin, jolloin sovelluksestamme tulee kerta kerralta enemmän todellisempi. Suoranaisesti en lähde hakemaan koodariryhmään täältä, mutta mikäli löytyy halukkaita, toki pääsee kilpailemaan hinnasta tämänhetkisten koodareiden kanssa. Suurempana seikkana etsin ehkä jo alalle päässyttä henkilöä, joka voisi hiukan näyttää suuntaviivoja minulle, kuinka toimia erilaisissa tilanteissa. Suoranaisesti sanottuna mentori tähän mobiilisovellusprojektiimme. Tämän viikon perjantain lisäksi ensiviikolla keskiviikkona starttaava Slush-tapahtuma on kalenterissani. Odotan valtavasti pääsyä tänne ja mahdollisuutta verkostoitua juuri niiden oikeiden henkilöiden kanssa, jota olen lähtenyt havittelemaan. Toivottavasti seuraavista viikoista löytyy sen verran uusia asioita, jotta pystyn olemaan paljon selvemmillä vesillä sekä omista elämän tavoitteista että tämän suoranaisen projektin kohdalla.

 

Päätä mitä tehdään

 • Kehitä muutokselle visio ja strategia

 

Millä tavalla tulevaisuus poikkeaa menneisyydestä sovelluksemme tullessa kehiin ja millä tavalla pystymme toteuttamaan tulevaisuuden.

Voimmekin sanoa, että sovelluksemme vahvistaa suomalaista oppimismenetelmää, sekä yhdistää  ei pelkästään saman alan valinneita opiskelijoita, vaan myös koko paikkakunnalla opiskelevia korkeakouluopiskelijoita. Sovelluksemme lisää yhteenkuuluvuutta ja pystyy vaikuttamaan opintojen aikana laajemmalle alalle, mitä se tällä hetkellä on. Tähän mennessä mielestäni oppimis- sekä opettamislaatu ovat olleet keskiössä. Näiden lisäksi tuomme suomalaiseen oppimisjärjestelmään myös koulun ulkopuolella tapahtuvan liikkeen. Pystymme näitä tähän mennessä pidettyjäkin ominaisuuksia vahvistamaan meidän sovelluksellamme ja luomaan aivan uuden, saumattoman kokonaisuuden.

Strategiaamme olemme jo kerenneet miettimäänkin toteuttamissuunnitelman kautta. Miten haluamme lähteä viemään sovellustamme eteenpäin ja saavuttaa omat tavoitteet. Mielestäni olemme hyvällä mallilla strategiamme kannalta. Se on vielä ehkä hyvin yksinkertainen, mutta se on todella hyvä antamaan jo äärirajat, joiden sisällä haluamme toimia. Tähän ripaus koodariryhmän näkemyksiä sekä mentorin oppeja höystettynä varmasti pystymme siihen, mitä olemme halunneetkin.

 

 • Selvitä visiosi ja kauppaa se muille.

 

Tämä on hyvin keskeisessä vaiheessa minulla tällä hetkellä. Aivan kirkasta ja yksinkertaista visiota emme ole laatineet sovelluksen tiimoilta. Vähän sinnepäin olemme miettineet, miten haluamme levittäytyä Suomen sisällä ja milloin haluamme viedä ulkomaille sovelluksemme positiiviset asiat.

Kauppaaminen muille on myös hyvin olennaisessa tilanteessa, kun kiertelen pitchaamassa eri ihmisille ideastamme. Kuinka pystyn kehittymään niin paljon, että pystyn kauppaamaan ideamme muille jo paikanpäällä?

 

 • Valtuuta toiset toimimaan.

 

Tällä hetkellä meitä toimii suoranaisesti projektissa 3, jonka lisäksi koodarit muodostavat oman kolmihenkisen koplan. He keskittyvät koodaamiseen ja me kaikkeen muuhun. Meidän on organisoitava toimintamme siten, että se olisi mahdollisimman tehokasta. Meidän on poistettava mahdollisimman moni este matkan varrelta, jotta voimme tehdä visiostamme sekä tavoitteistamme totta. Selvä tehtävänjako jokaisen kohdalla ja kukin henkilö on vastuussa omasta vastuualueesta. Niinkin yksinkertaista kun se on.

 

 • Kehitä lyhyen aikavälin voittoja.

 

Hiukan laittelimmekin jo toteuttamissuunnitelmaan kohtia, jolloin juhlimme omaa tekemistämme, mikäli hommat ovat luistaneet hyvin sinne asti. Mahdollisimman nopeasti eri projektimme kohdissa on hyvä palkita voittoja. Jos pääsemme kivuttomasti jostain haastavasta tilanteesta yli tai joku projektissamme ylittää itsensä, on siitä todella hyvä aina vähintään mainita henkilöille ja myös väliajoin palkita jollain pienellä, kuten vapaapäivällä tai ravintolareissulla tai muulla sellaisella.

 

 • Älä luovuta.

 

Tämä on erittäin tärkeä onnistumisen kannalta. Kuten viime esseeseeni loppuun kirjoitin hiukan Rockyn motivaatiopuheesta, on vain pyrittävä tavoitteisiin ja visioihin, vaikka muut eivät uskoisikaan toimintaasi. Tämä on erittäin olennaisessa tilassa tälläkin hetkellä. Kokoajan saan enemmän ja enemmän tukea toiminnalleni, mutta se ei ole vielä parhaimmalla mahdollisella mallilla. 7. Kohdan otsikko auttaa kannustamaan ja pitää minut kunnianhimoisena pienistä takaiskuista huolimatta. Minun on painettava päälle entistä kovemmin ja kiivaammin ensimmäisten menestysten jälkeen. On pystyttävä toteuttamaan muutos toisensa jälkeen sinnikkäästi, kunnes visiomme on totta.

 

Juurruta se

 

 • Luo uusi kulttuuri.

 

Kuinka pystymme pitämään kiinni uusista toimintatavoista ja varmistamaan, että ne pitävät pintansa, kunnes ovat tarpeeksi vahvoja pysyäkseen pinnalla toiminnassa itse. Järkkymätön uskominen jatkuvasti omaan toimintaan ja tuotteeseen vahvistavat myös ulkopuolisten näkemystä tuotteesta. Kun olemme saaneet iskostettua tuotteemme ensimmäiseen kaupunkiin, on työnne vasta alussa. Erilainen sovelluksemme tuoma kulttuuri on jossakin kaupungissa toimiva, joissakin siitä ei edes vielä tiedetä. Olemme paljon korkeammalle tähtääviä, kun vain yhden kaupungin valloittaminen. Tämä on välivoitto, jonka kautta haluamme voittaa jokaisessa mahdollisessa kaupungissa Suomen rajojen sisällä. Siitä mietimme sitten eteenpäin tarkemmin, kun saavutamme nämä tavoitteet.

 

Mielestäni nämä kahdeksan kohtaa kiteyttävät koko tarinan ja sen jälkeisen jälkipuinnin erinomaisesti. Nämä kahdeksan steppiä ovat oiva keino saavuttaa omat tavoitteet. Kirjan tarina on kuin jokainen uusi projekti joka kohdalleni tulee. Jokaisen alussa on mietittävä samanlaisia asioita, kun näissä stepeissä; mitä haluan tehdä tässä projektissa, miten haluan tehdä sen, kuinka saan muut innostumaan ja niin edelleen

Uskon tältä istumalta, että tulen palaamaan henkilökohtaisesti tähän reflektioon useaan kertaan, koska kun  saamme nämä kaikki stepit toimimaan, on edessämme yksinkertaisesti toimiva projekti.

Pienestä kirjasta pienet to-do-lista.

 

To Do-Listani

 • Laadi yksinkertainen visio mobiilisovellusprojektiimme!

 

Jari Savolainen

Osuuskunta Idealeka

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!