Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Jäävuoremme sulaa

Kirjoitettu 26.11.13
Esseen kirjoittaja: Jarkko
Kirjapisteet: 1
Kirja: Jäävuoremme sulaa
Kirjan kirjoittaja: John Kotter, Holger Rathgeber
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jäävuoremme sulaa vaikuttaa yksinkertaiselta eläinsadulta. Se kuitenkin hyödyntää tarinan voimaa, jolla päästään vaikuttamaan ihmisten alitajuntaan. Tarina kertoo pingviineistä, jotka ovat väistämättömän muutoksen edessä. Muutos on kuitenkin hyvin monimutkainen prosessi, jossa tulee huomioida useita eri asioita. Kirjassa esiteltiin kahdeksan vaiheen muutoksen prosessi.

Saa aikaan kiireen tuntu. Muutoksen alussa on ehdotonta saada tarvittavat ihmiset havaitsemaan muutoksen tarve. Jos vanhat tavat ovat jo juurtuneet syvälle organisaatiossa, on varmaa, että löytyy paljon skeptisiä ihmisiä. Tämän vuoksi on tärkeää olla vakuuttava ja asiantunteva tuomastaan muutoksesta. Toisekseen on tärkeää saada ihmiselle tunne, että muutoksella on kiire. Muutosprosessin alku on ehdottoman tärkeää aloittaa kovalla syklillä, jotta prosessi ei vain lopahda käsiin ja unohdu.

Kokoa ryhmä muutosta vetämään. Muutos prosessille on luotava vahva ryhmä. Ryhmästä tulee löytyä johtajan taidot, luotettavuus, kommunikointikyky, auktoriteetti, analyysikyky ja kiireen sisäistäminen. Mikäli meidän omassa osuuskunnassamme joutuisimme muutoksen eteen, valitsisin seuraavanlaisen ryhmän.  Johtajaksi muutosprosessiin valitsisin itseni. Minulta löytyy jo kokemusta johtamisesta niin siviilipuolelta kuin armeijapuolelta. Tärkein syy kuitenkin tähän valintaan on se, että pidän vastuusta ja johtamisesta ja uskoisin toimivani hyvin tärkeän muutosprosessin edessä. Luottohenkilöksi valitsisin Samin. Sami on erittäin luotettava, jonka teot puhuvat puolestaan. Kommunikointivastaavaksi valitsisin Teijan. Hänen vuorovaikutustaidoillaan ja kirjoitustaidoillaan uskon, että hän voisi hoitaa kiperätkin tehtävät vakuuttavasti. Auktoriteetiksi prosessiin valitsisin Tomin. Vakuuttavuudellaan ja elämänkokemuksellaan hän pystyisi toimimaan oikeana kätenäni saamaan porukan liikkeelle. Analysoijaksi valitsisin ehdottomasti Tiian. Hän pystyy tarkastelemaan asioita monesta eri näkökulmasta ja tästä olisi varmasti hyötyä siinä vaiheessa, jos ja kun prosessi lähtee rönsyilemään. Kiirettä sisäistämään valitsisin Johanneksen. Hän on varmaankin paras esimerkki siitä, kuinka asiat saadaan hoidettua vaikka niitä olisi ”liian” suuri määrä.

Kehitä muutokselle visio ja strategia. Päämäärä muutokselle tulee selvittää jo heti prosessin alussa. On ehdottoman tärkeää tietää minne ollaan menossa. Sitä tulee verrata myös vanhaan, jotta tiedämme, että muutokselle on ylipäätään tarvetta. On ikään kuin osattava elää tulevaisuudessa ajatellen sitä kaikista mahdollisista näkökulmista. Mikä voisi mennä vikaan ja mikä menee vanhaa paremmin.

Selvitä visiosi ja kauppaa se muille. On sanomattakin selvää, että muutosprosessin edessä on tärkeää saada mahdollisimman moni ymmärtämään muutoksen tarve ja varsinkin tukemaan muutosprosessia. Tässä tilanteessa on mielestäni oltava nöyrä muita kohtaan ja valmiina ottamaan ideoita vielä vastaan. Tällä tavoin muut saavat tunteen, että hekin ovat päässeet vaikuttamaan prosessiin ja lähtevät tämän vuoksi juttuun paremmin mukaan.

Valtuuta toiset toimimaan. Esteet ja hidasteet on poistettava prosessin tieltä. Tämä on tärkeää siksi, että halukkaat pääsisivät ja voisivat tehdä visiosta totta.

Kehitä lyhyen aikavälin voittoja. On erittäin tärkeää pitää ryhmän motivaatio yllä muutosprosessin aikana. Mielestäni jopa paras motivointikeino on onnistumisien esilletuonti. Onnistumisia on tuotava esille pitkin prosessia, jotta motivaatio pysyisi tasaisen korkeana. Mielestäni myös henkilökohtaiset palkitsemiset ovat tärkeitä. Hyvin tehdystä työstä tulee palkita. Muutosprosessin kannalta on suotavaa jopa pitää ikävät asiat hieman pimennossa, lähtemättä kailottamaan niitä kaikille. On tietenkin muistettava pysyä rehellisenä, jotta luottamus ei kärsisi.

Älä luovuta. Missään vaiheessa muutosprosessia ei tule luovuttaa, vaikka tilanne näyttäisikin ajoittain erittäin heikolta. Varsinkin onnistumisten jälkeen on muistettava pitää sama draivi päällä ja tehdä töitä jopa kovemmin, jottei tekeminen pääsisi ainakaan hiipumaan. Muutosta on toteutettava sinnikkäästi, kunnes visio on totta.

Luo uusi kulttuuri. Uuden kulttuurin luotaessa tulee myös pitää kiinni uusista toimintatavoista ja varmistaa, että ne pitävät pintansa. Tämä on tärkeää juuri sen takia, etteivät vanhat tavat pääsisi tulemaan taas esille.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!