Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Jäävuoremme sulaa

Kirjoitettu 04.12.13
Esseen kirjoittaja: Mikko Tammilehto
Kirjapisteet: 1
Kirja: Jäävuoremme sulaa
Kirjan kirjoittaja: John Kotter & Holger Rathgeber
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 2.3. Yhteisöllisyyden kehittämisen työkalut, 2.4. Tiimiliiderinä ja -valmentajana toimiminen, 4.5. Projektien johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

JÄÄVUOREMME SULAA

 

 

Muutos on joskus välttämätöntä. Muutosta tapahtuu erilaisissa ympäristöissä kuten urheilujoukkueissa, isoissa sekä pienissä yrityksissä, henkilökohtaisella tasolla ja missä tahansa muussa ihmisen toiminnassa. Mutta ovatko kaikki valmiita siihen? Miten muutokseen suhtaudutaan? Miten muutoksen välttämättömyys saadaan yhteiseksi visioksi, jota varten tehdään yhdessä töitä?

Varmasti jokainen ryhmittymä tarvitsee muutosta jossain vaiheessa elämäänsä. Muutoksen tullessa vastaan, täytyy jokaiselle ryhmän jäsenelle yrittää saada sen välitön välttämättömyys ajatuksiin ja sitä kautta jokaisen jäsenen toimintaan. Tässä tarvitaan hyvää ja tehokasta tiimipelaamista. Kuitenkin, joskus ryhmässä on myös samanlaisia henkilöitä kuin kirjan NoNo-pingviini, jotka eivät näe muutoksessa mitään hyvää missään vaiheessa ja ovat muutenkin asenteeltaan kyynisiä paskapäitä. Kärjistetty mielikuva ja kirjan esimerkki, mutta totta. Ratkaisu piileekin siinä, että saat kiireen tunnun ihmisten mieleen jotta he tajuaisivat, että muutos on tarpeellinen. Tämä pitää saada kuitenkin toteutettua ilman ylimääräistä härdelliä, kaaosta tai paniikkia, jotta ihmisten mielet ajattelevat ratkaisua avoimesti eivätkä lukkiudu johonkin uraan esimerkiksi paniikin takia.

Kun joku näkee muutoksen tarpeelliseksi on seuraava askel saattaa se ihmisten tietoon. Kaikki eivät nimittäin välttämättä huomaa, että jotain pitäisi tehdä. Kenelle menet ilmoittamaan muutoksen välttämättömyydestä? Kannattaa etsiä joku sellainen persoona, joka kuuntelee, on avoin ehdotuksille ja ideoille sekä helposti lähestyttävä. Tämän henkilön tarvitsisi myös olla semmoinen henkilö, jota muut arvostaa ja kuuntelee mitä hänellä on sanottavana, eikä vain sivuuta hänen juttujansa mitättömänä höpinänä. Kun saat tälläisen henkilön vakuutettua muutoksen tarpeellisuudesta, täytyy hänen viedä viestiä eteenpäin ryhmän muille jäsenille. Tästä muodostuu ikään kuin viestiketju jolla otetaan muutoksessa askel eteenpäin. Kun tarpeellinen ihmisjoukko on tietoinen tästä, voidaan aloittaa suunnittelu siitä miten muutosta lähdetään kehittämään. Täytyy esimerkiksi suunnitella toimiva projektiryhmä tätä varten ja alkaa tekemään konkreettisia asioita. Kuten kaikilla toimivilla ryhmittymillä, täytyy tässäkin tapauksessa olla valmiiksi selkeä visio ja tulevaisuudenkuvat mitä kohti lähdetään muutosta tekemään. Vision valmistuttua ihmiset täytyy valtuuttaa tekemään asioita sen eteen. Täytyy saavuttaa pieniä voittoja, joista muodostuu isompi kokonaisuus. Siis pienistä voitoista isoja. Vaikeuksiakin matkalla tulee pakosti, siksi pienet voitot ovat tärkeitä, että voidaan osoittaa projektin ja vision hyöty ja toimivuus, oli se sitten mitä tahansa. Pienten voittojen ansiosta kyyniset NoNo paskapäät eivät siis pääse pätemään tyyliin ”mitäs minä sanoin” -meiningillä vaan joutuvat toteamaan olleensa väärässä kun he näkevät muutoksen menestyksekkyyden, vaikka se ei heidän mieleensä olisi. Jotta pienistä voitoista olisi hyötyä, on niitä tehtävä väsymättä ja luovuttaa ei saa. Jos luovuttaa, valuu projekti kuin projekti luonnollisestikin kuin hiekka käsien välistä. Älä siis luovuta. Viimeinen askel on muutoksen juurruttaminen tavaksi. Siitä pitää tehdä niin yleinen juttu että siitä tulee käytäntö ja muuttuu arkipäiväiseksi jutuksi. Nämä ovat askeleet muutokselle.

Kerroin juuri kirjassa käytetystä kahdeksasta askeleesta esimerkin ja niiden vaikutuksesta muutokseen. Tässä kuitenkin ne vielä pikaisesti ja selkeämpänä listana.

  1. Saa aikaan kiireen tuntu
  2. Kokoa ryhmä muutosta varten
  3. Kehitä visio ja toimintasuunnitelma
  4. Selvitä ja kauppaa visiosi muille
  5. Valtuuta toiset toimimaan
  6. Saa aikaan pieniä voittoja lyhyellä aikaväleillä
  7. Älä luovuta
  8. Luo uusi kulttuuri ja juurruta se

 

Jokainen muutostilanne on erilainen, mutta uskon että näillä kahdeksalla askeleella pääsee hyvinkin pitkälle. Kyse on siis siitä miten sovellat näitä kahdeksaa askelta siihen mitä ikinä oletkaan muuttamassa. Miten käsittelet eteen tulevat esteet näiden kahdeksan totuuden pohjalta? Nämä ovat ne perusteet, millä voit saada toimivan muutoksen soveltamalla niitä hyvin käytännössä, koska nämä ohjeet ovat yleispäteviä. Lopussa kuitenkin paljon riippuu sinusta itsestäsi, millä tavalla näitä sovellat ja saatko tarpeeksi ihmisiä taaksesi. Saatko ihmiset jopa heidän huomaamattaan seuraamaan sinua ja muutosta? Muutos täytyy aina valmistella hyvin sekä täytyy olla valmis perustelemaan omat mielipiteensä ja osata sekä uskaltaa väitellä kenen kanssa tahansa.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!