Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Jäävuoremme sulaa

Kirjoitettu 08.06.17
Esseen kirjoittaja: Neea-Eveliina Mäkinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Jäävuoreme sulaa
Kirjan kirjoittaja: John Kotter
Kategoriat: 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kotterin kirja kertoo tarinan avulla muutoksen johtamisesta, sen ongelmista, ihmisiin vaikuttamisesta ja toimeen tarttumisesta. Tarina kertoo pingviiniyhteiskunnasta, joka on jo vuosi kymmeniä asunut samalla jäälautalla ja tehnyt asiat samalla tavalla. Yhtäkkiä yksi fiksu pingviini, Fred, tajuaa, että heidän jäälauttansa on sulamassa ja heidän tulee vaihtaa paikkaa, mikäli mielivät hengissä pysyä. Muiden pingviinien on aluksi vaikea uskoa Frediä, mutta lukuisten selityksien ja demonstrointien jälkeen Fredin onnistuu vakuuttaa suurin osa heistä. Sitten alkaa seuraava taistelu toimenpiteitä vastaan. Toimintatapojen on muututtava, jos halutaan päästä tavoitteeseen. Paikalta löytyy kriitikoita, vastustajia ja kannattajia. Pingviinien kuitenkin loppujen lopuksi onnistuu löytää uusi saari ja siirtyä sinne turvaan. Ja näin pingviiniyhteiskunta pelastuu.

Aivan kuten tarinassa pingviineillä, myös organisaatioissa ihmisillä on vastaavanlaisia ongelmia muutokseen suhtautuisessa. Aluksi ongelmaa ei tiedosteta tai haluta tiedostaa, kunnes joku on tarpeeksi rohkea ottamaan asian esille. Vaatii paljon karismaa ja vaikuttamista saada muut/tarpeeksi iso osa uskomaan muutoksen tarpeeseen, ja kun siihen vihdoin päästään, voidaan muutosta alkaa pikkuhiljaa viedä eteenpäin. Seuraava suurin steppihän tuossa on oikeasti tapojensa muuttaminen. On epämiellyttävää tehdä asioita eri tavalla ja suorastaan inhottavaa tehdä asioita niin koska joku toinen käskee. Kuitenkin tässä kohtaa on tärkeää olla innostavat johtajat, jotka saavat ajatukset keskittymään muutoksen tuomiin tavoitteisiin, eli kaikkiin positiivisiin asioihin. Muutoksen johtaminen vaatii asennetta ja tietynlaista jämäkkää otetta, myös vahvaa ihmisjohtajuutta asiajohtajuuden rinnalle. Ihmisten tulee ymmärtää muutoksen merkitys, jotta he tekevät sen eteen jotakin.

Kotterin mukaan onnistuneessa muutoksessa on kahdeksan vaihetta. Ensimmäinen kohta on saada aikaan kiireen tuntu. Mitään ei tarvitse vielä ottaa tosissaan, ellei ole pakko. Kun on joko luonnostaan tai keinotekoisesti kiire, ihmiset orientoituvat nopeampaan suoritukseen, vakavoituvat ja tarve toimia kasvaa.

Toinen kohta listalla on koota ryhmä, joka vie muutosta aktiivisesti eteenpäin ja on sitoutunut siihen. Organisaatiotasolla kyseessä on yleensä jonkin sorttinen johtoryhmä. On tärkeää, että tuosta ryhmästä löytyy vahvaa johtajuutta ja hyviä viestintätaitoja. Heidän tulee tosissaan uskoa siihen, mitä tekevät ja saada muutkin uskomaan.

Kun oikeat henkilöt on valittu ja tilanne on kiireellinen, tulee muutokselle luoda visio ja strategia. Tämä tulee olla yhteisesti hyväksytty, jotta siihen voi sitoutua. Myös vastuunjako luo sitoutumisen tunnetta. Ilman sitoutumista, ei tule tuloksia. Kun prosessi ollaan saatu liikkeelle, sen tulee pysyä liikkeessä. Lyhyen aikavälin voitoilla pystytään seuramaan edistymistä ja kannustamaan muita jatkamaan.  Sinnikkyyttä tarvitaan, sillä muutoksen toteuttaminen ei ole koskaan helppoa. Mutta kun vihdoin uusiin toimintatapoihin päästään, niistä tulee pitää myös kiinni. Käytänteistä tulee luoda uusi kulttuuri, jotta niissä voidaan pysyä.

 

Tätä kaipaamme myös omassa tiimissämme. Lisää vastuunottoa, fiksua delegointia ja ennen kaikkea muutosta, niin tunnetasolla, kuin tekemisessäkin. Vanhalla tavalla asioiden tekeminen ei vie/vienyt meitä haluttuun tavoitteeseen, vaan enemmänkin lamaannutti. Sehän kertoo jo vahvasti siitä, ettei niin voi enää jatkua, jos haluamme liikkua eteenpäin. Nyt minusta alkaa myös vahvasti tuntua, että suurin osa tiimiläisistämme on alkanut myös nähdä sen. Ja koska SKOT (syksyllä kaikki on toisin), pääsemme toivottavasti oikeasti myös eteenpäin. Se vaatii enää tekoja, ja ne tässä todennäköisesti ovatkin olleet se vaikein osuus. Puuttuvat työt tulee saada tehtyä, jotta uusiin voitaisiin panostaa mahdollisimman täysiä. Vanhojen töiden ylitsepääsyn lisäksi meidän tulisi adaptoitua uuteen rytmiin, jolla pysymme talon vilskeessä paremmin mukana, saamme lisää teoriatietoa ja pystymme jakamaan sitä paremmin toisillemme. Eli pääsemme hyödyntämään tiimiämme juuri niin kuin on suunniteltukin.

Valitsemme heti syksystä uuden johtoryhmän, joka pääsee viemään tätä asiaa eteenpäin ja johtamaan meitä muutokseen, koska tällä hetkellä minusta tuntuu siltä, että lähes kaikki ovat yhtä mieltä sen tarpeudesta. Johtoryhmällä on edessään suuri haaste ja toivonkin, että he tulevat olemaan motivoituneita. ja että heistä jokainen olisi lukenut tämän kirjan.

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!