Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Jäävuoremme Sulaa, John Kotter

Kirjoitettu 25.10.15
Esseen kirjoittaja: Sirkka Kivi
Kirjapisteet: 2
Kirja: Jäävuoremme Sulaa
Kirjan kirjoittaja: John Kotter
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut, 4.4. Johtamisen haasteet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirja kertoo muutosjohtamisesta ja muutosjohtamisen haasteista. John Kotter on organisaatiomuutosten hallinnan huippuasiantuntija. Hän on kehittänyt 8 kohtaisen teorian siitä, miten muutosjohtaminen viedään onnistuneesti maaliin. Teorian tärkeimmät pointit ovat seuraavat:

Valmistele lähtökohdat:

  1. Saa aikaan kiireen tuntu. Auta muita havaitsemaan muutoksen ja pikaisen toiminnan tarve.
  2. Kokoa ryhmä muutosta viemään. Henkilövalinnat ratkaisevat; ryhmästä pitää löytyä johtajuus, luotettavuus, kommunikointikyky, auktoriteetti, kiireen sisäistäminen.

Päätä mitä tehdään:

  1. Kehitä muutokselle visio ja strategia. Selvitä, millä tavalla tulevaisuus poikkeaa menneisyydestä ja millä tavalla pystyt toteuttamaan tulevaisuuden.

Toteuta:

  1. Selvitä visiosi ja kerro se muille. Varmista, että mahdollisimman moni ymmärtää ja hyväksyy visiosi ja strategiasi.
  2. Valtuuta toiset toimimaan. Poista mahdollisimman moni este matkan varrelta, jotta halukkaat voisivat tehdä visiosta totta.
  3. Kehitä lyhyen aikavälin voittoja. Saa aikaan muutama näkyvä, yksiselitteinen onnistuminen niin pian kuin suinkin.
  4. Älä luovuta. Paina päälle entistä kovemmin ja kiivaammin ensimmäisten menestysten jälkeen. Toteuta muutos toisensa jälkeen sinnikkäästi, kunnes visio on totta.

Juurruta se:

  1. Luo uusi kulttuuri. Pidä kiinni uusista toimintatavoista ja varmista, että ne pitävät pintansa, kunnes ovat tarpeeksi vahvoja syrjäyttämään vanhat perinteet.

Minun oli ihan pakko kirjoittaa nuo kaikki kohdat ylös. Miten joku onkaan keksinyt listata muutoksen ja muutosvastarinnan kulmakivet noin selkeään ja ymmärrettävään listaan? Kun mietin muutoksia ja muutosvastarintaa jota olen kohdannut työelämässä tai ihan henkilökohtaisessa elämässäni, pystyn helposti samaistumaan ja löytämään yhtymäkohdat John Kotterin listaan.

Kirjan oivallus oli lisäksi sijoittaa faktat ja toiminta satumaiseen pingviiniyhteiskuntaan ja laittaa ne kohtaamaan suuri muutos joka tulee vaikuttamaan koko pingviiniyhteiskuntaan. Kirja oli todella miellyttävä lukea, ja jotenkin vaan ymmärrys muutoksesta ja sen läpiviemisestä kristallisoitui pingviinien välityksellä todella hyvin.

Tarina alkaa, kun tarkkaavainen Fred huolestuu. Fred on havainnoija, joka huomaa ympäristössä hälyttäviä merkkejä; heidän tuttu ja turvallinen kotijäävuori on vaarassa. Kuten aina suuressa muutoksessa, Fred käyttää aikaa harkintaan, uskaltaako ottaa asian puheeksi vai ei. Fredin mielestä koko yhteiskunta on todellisessa vaarassa. Ja jos tilanteeseen ei reagoida heti, on vaarana että yhteiskunta tuhoutuu. Päätös viedä asiaa eteenpäin syntyy. Asia on esitettävä johtoryhmälle. Seuraavaksi Fredin on päätettävä, kenen puoleen kääntyä johtoryhmässä. Hän valitsee Alice pingviinin, koska Alice kuuntelee ja on kiinnostunut. Onneksi Fred saa perusteltua huolensa Alicelle niin hyvin, että Alice tahtoo nähdä lisää näyttöjä ja todisteita Fredin näkemykseen. Yhdessä he tekevät sukellusretken jäävuorensa sisuksiin, ja Alice vakuuttuu, että Fred on oikeassa. Seuraavaksi asia on esitettävä muille johtoryhmäläisille. Seuraavien päivien aikana Alice ottaa yhteyttä kaikkiin johtoryhmän jäseniin, ja alustaa heitä aiheesta. Johtajapingviini suostuu siihen, että Fred selostaa johtoryhmälle asiansa. Fred puolestaan analysoi johtoryhmän jäsenet ja laatii strategian, keneltä voisi tarvittaessa saada tukea näkökannalleen. Hän valmistautuu myös rakentamalla pienoiskoossa olevan jäävuoren, jolla voi havainnollistaa heidän kotinsa nykytilaa. Fred sai huomion. Pingviinit tajusivat asian vakavuuden. Mutta, kuten aina, joukossa on joku johon keppi kalahtaa. NoNo, meteorologi pingviini, koki että kyseessä on hyökkäys häntä vastaan. Pian ymmärrettiin, että NoNo voisi olla uhka projektille, joten hänet tavallaan vaiennettiin laittamalla Professori pingviini hänen kannoilleen. Nerokasta, sillä näin estettiin yhden soraäänen aktivoituminen. Johto otti asian vakavasti ja totesi, että aikaa on hyvin vähän, vain kaksi kuukautta ratkaista asia.

Seuraavaksi asia piti tiedottaa koko yhteisölle. Vaikka tietenkin tästäkin asiasta oltiin montaa mieltä. Toiset pelkäsivät paniikkimielialan syntymistä. Fredillä oli idea, jonka hän toi esille tässä haastavassa tilanteessa. Fredin isä oli löytänyt aiemmin lasipullon. Fredin mielestä se muistutti jäätä, ja hän halusi tehdä miten tuo jäätä muistuttava kapine käyttäytyy kun sen täyttää vedellä. Konkreettinen esitys hyväksyttiin, pullo täytettiin vedellä ja kokeen lopputulema tarkastettaisiin aamulla. Fredin arvostus muiden silmissä nousi, kun hän seuraavana aamuna todisti muiden kanssa että tuo jäätä muistuttava aine oli hajonnut veden jäätyessä. Eli nyt päätettiin, että yhteisöä on informoitava mitä pikimmin. Kokous kutsuttiin koolle, mutta osallistujille ei kerrottu syytä. Kokouksessa käytiin faktat läpi. Fred selosti samat asiat kun johtoryhmälle. Koska todettiin, että jotain on tehtävä, piti perustaa tätä varten muutosryhmä. Kukin ryhmään valittu harkittiin tarkoin henkilökohtaisten ominaisuuksiensa takia. Ryhmään haluttiin johtajuutta, luotettavuutta, kommunikointikykyä, auktoriteettia ja analyysikykyä ja asian kiireellisyyden ymmärrystä. Kesti aikansa ennen kun ryhmä alkoi toimia yhtenäisesti tavoitellen samaa päämäärää. Pikkuhiljaa eri jäsenten vahvuudet löysivät paikkansa uuden päämäärän tavoittelemisessa.

Ratkaisua ongelmaan oli vielä ollut olemassa. Pingviinit päättivät tehdä tiedusteluretkiä saarella. Ennen pitkää vastaan tuli outo lintu, lokki. Fred uskaltautui aloittamaan jutustelun lokin kanssa. Puhuttiin ensin niitä täitä, kunnes vihdoin päästiin asiaan, josta saattaisi tulla pingviinien ratkaisu. Lokki oli tiedustelija; lokit eivät ole paikkauskollisia kuten tämä pingviinilauma. Lokit muuttavat paikkaa sitä mukaa, kun vaikkapa ravitsemustilanne huononee edellisessä paikassa. Silloin laitetaan tiedustelijat matkaan selvittämään minne loppulauma siirtyy myöhemmin. Tästä kehittyi pingviineille seuraava ajatus; hekin voisivat vaihtaa paikkaa kuten lokit. Mutta toisaalta, he olivat aina asuneet tällä saarella. Siellä on turvallista. Äänestettiin ja muutosvastarinta alkoi nostamaan päätään. Ei haluta muuttaa. Aina on asuttu tällä saarella. Mutta muutoksen johtoryhmä toimi päättäväisesti. Vastustelusta huolimatta päätettiin perustaa tiedustelijoiden ryhmä. Keksittiin termi normadi. Uutta ajatusta lanseerattiin jäätauluin veden alla ja päällä. Tiedustelijat etsisivät uusia saaria ja kertoisivat niistä muulle laumalle. Näille saarille normadit voisivat muuttaa. Yhdessä päätettäisiin sitten, mikä löydetyistä paikoista olisi paras. Mutta menettelyyn liittyi vielä yksi ongelma, joka on ratkaistava. Pingviinit eivät luovuta saalistaan (kalaa) kenellekään muulle kun poikaselleen. Ja tiedustelijat palaavat nälkäisenä pitkiltä uimamatkoiltaan; he tarvitsevat kalaa ravinnokseen ja palkkioksi pelottavista, kaukaisista retkistään.

Tähän saatiin ratkaisu yllättävältä taholta; pikkuinen pingviini Sally Ann keksi ajatuksen jonka hän myi leikkikoululainen. Innostunut pinkku esitti ajatuksen kavereilleen ja opettajalleen. Opettajan avustuksella syntyi uusi visio; Sankareiden päivä. Uusi ajatus mietitytti monia. Varsinkin kun vanhemmat joutuisivat maksamaan pääsymaksuna kaksi kalaa? Ajatus saatiin läpi, ja tiedustelijat ruokittiin pääsymaksukaloilla. Nuorisokin otettiin mukaan asioiden ratkaisuun. Tapahtuma oli menestys. Kun uupuneet tiedustelijat saivat hieman kalaa, alkoivat he kertoa näkemistään paikoista. Muutkin innostuivat; se voi sittenkin olla ratkaisu saaren asukkaille. Tiedustelijat palkittiin yhteisön hyväksi tehdystä hyvästä työstä. Päätös uudesta asuinpaikasta tehtiin demokraattisesti. Asiasta tiedotettiin ja laadittiin suunnitelmat ja ne toteutettiin mahdollisimman nopeasti. Uudella saarella muutokseen johtavia syitä tuotiin julki tämän tästä. Menettelyä jatkettiin kunnes uudet arvot syrjäyttivät vanhat arvot.

Uskon siihen, että homma menee tosiaankin näin. Omassa elämässäni kokeneeni pieleen menneet projektit ovat aina kaatuneet johonkin seuraavasta; johtajuuden häviämisestä (into ajaa projekti loppuun hiipuu), aktiivisuuden hiipuminen (projekti ei mene finaaliin itsestään) tai soraäänet on unohdettu hiljentää => vastustus nostaa päätään ja projekti ”hautautuu”. Sen jälkeen jokainen jatkaa tavallaan ilman yhteistä päämäärää.

Erikoinen yhdistelmä; satu ja todellisuuteen perustuva toteutus. Minulle toimi tosi hyvin! Suosittelen!

 

 

 

Tagit: , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!