Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Jäävuoremme sulaa – Muutos ja menestyminen kaikissa olosuhteissa

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Muutos on haaste ja se saattaa pelottaa usein ihmisiä. Muutoksessa aika usein luovutaan jostain ja otetaan jotain uutta tilalle. Muutos voi olla todella pieni asia arjessa tai sitten suuri muutos, jossa esimerkiksi sanot itsesi irti työpaikasta ja vaihdat uuteen hommaan. Itse ajattelen, että juuri pelko uudesta on usein este tehdä muutoksia, sillä eihän sitä ikinä voi tietää paraneeko nykyinen tilanne siitä kun tekee muutoksen. Mitä jos se huononeekin ja täytyy alkaa rakentamaan alusta. Nykyään maailma muuttuu hirveää vauhtia ja ihmiset ovat ehkä tottuneet enemmän elämään muutoksessa ja me pystymme muokkautumaan muutoksiin paremmin. Tässä John Kotterin ja Holger Rathgeberin kirjassa ” Jäävuoremme sulaa – Muutos ja menestyminen kaikissa olosuhteissa ” käydään läpi onnistunutta muutosta ja tarina on kerrottu satumaisesti.

 

Tarinan alussa nostetaan esiin pingviini nimeltään Fred. Hän on epätavallisen utelias ja tarkkasilmäinen, joka tarkkailee jäävuorta ja meren käyttäytymistä. Jäävuoren sisään oli alkanut muodostua kanavia ja ne olivat ruvenneet täyttymään vedellä. Frediä huolestutti, että jäävuori hajoaa ja pingviineille käy kehnosti.  Fred on niin sanotusti ”tavantallaaja”, sillä hän ei kuulu yhdyskunnan johtohahmoihin ja vaikuttaminen asioihin on näin ollen hiiren verran vaikeaa. Hän tuntee kuitenkin Alicen, joka on johtoryhmässä ja kertoi hänelle huolensa jäävuorta kohtaan. Alice oli kuuntelevainen ja hän suostui lähteä katsomaan tilannetta jään alle. Alice vakuuttui ongelmasta ja vei asian johtoryhmään. Johtoryhmä oli epäilevä Frediä kohtaan, mutta hän sai kuitenkin kerrottua asiansa ja herätettyä johtoryhmässä tunteita kokeella, jossa hän laittoi vettä pulloon ja odotti päivän, kunnes pullo oli hajonnut. Havainnollistava esimerkki toimii hyvin uuden asian esille nostamisessa ja ulkopuoliset, jotka ei tiedä asiasta niin paljoa, niin saavat kiinni juonesta paremmin. Minusta aina kannattaa miettiä, mitä tarttumapintaa omaan esitykseen voisi tuoda ja millä tavalla oppia saisi iskettyä muihin parhaiten. Tuo jotain sellaista, joka jää mieleen ihmisille.

Yksi pingviineistä meni sanomaan johtajalle, että hänen täytyy ratkaista ongelma ja kertoa se kaikille. Hänen mukaan hän ei tarvinnut apua, sillä hän piti johtajaa niin hyvänä tai toisena vaihtoehtona hän ehdotti vastuun siirtämistä nuorille pingviineille. Louis (johtaja) mietti hetken ja hän tiesi heti, että yksin tätä ei pysty hoitamaan. Hän keräsi itselleen viiden hengen tiimin, jossa jokaisella oli oma vahvuus ja näin ollen tiimi pystyi yhdessä saavuttamaan nopeammin ratkaisuja ja toimimaan tehokkaammin.

 

Tiimi mietti kuumeisesti ratkaisua tilanteeseen, mutta ideat olivat surkeita. Yhtäkkiä taivaalla lensi lokki, jolta he aikoivat kysyä lisää sen elämästä. Lokki oli tiedustelija, joka etsi uutta paikkaa, johon lokit voisivat asettua. Pingviinit saivat lokilta idean, että mitä jos hekin vain muuttaisivat tilanteen vaatiessa ja näin ollen he rupesivat tuumimaan tätä ratkaisua. Tässä tulee ydinidea siitä, kun jossain projektissa on ongelma, niin on aivan täysin turhaa hakata päätään seinään omalla pienellä porukalla. Jos tuntuu, että ei löydy ratkaisua, niin on hyvä yrittää kysyä apua joltain muulta ja saada uusia näkökulmia ja ajatuksia pulmaan. Itse olen ainakin huomannut saman asia, kun jokin asia ei etene, niin suun aukaisemisella saattaa löytyä todella nopeasti apua ja näin ollen projekti pääsee eteenpäin.

Pingviinit kasasivat tiedusteluryhmän ja muut hankkivat heille ruokaa, jotta he pääsee syömään pitkän päivän jälkeen. Tämä ei ollut yleinen tapa heillä, sillä ruokaa hankittiin yleensä ainoastaan itselleen ja lapsilleen. Lopulta tiedustelijat löysivät uuden paikan ja pingviinit muuttivat uudelle jäävuorelle. Seuraavana vuonna tapahtui sama homma ja pingviinit muuttivat jälleen. Näin ollen muuttamisesta tuli uusi normaali heidän keskuudessaan.

 

Kirjan lopussa on vielä onnistuneen muutoksen kahdeksan vaihetta:

Valmistele lähtökohdat

  1. Saa aikaan kiireen tuntu.
  2. Kokoa ryhmä muutosta vetämään.

Päätä mitä tehdään

  1. Kehitä muutokselle visio ja strategia.

Toteuta

  1. Selvitä visiosi ja kauppaa se muille.
  2. Valtuuta toiset toimimaan.
  3. Kehitä lyhyen aikavälin voittoja.
  4. Älä luovuta.

Juurruta se

  1. Luo uusi kulttuuri

Nämä kahdeksan kohtaa kokoavat hyvin koko kirjan opit ja tarinan jälkeen jokainen kohta täyttyi hyvin tarinan kautta. Kirjan opit tietysti olisi saanut lopun muutamasta sivusta, kun olisi lukenut vain vaiheet läpi ja niiden tukilauseet, mutta kirja opettaa taas tarinan voimasta, jolloin asiat jäävät myös paremmin mieleen. Nyt kun katson jokaista muutoksen vaihetta, niin muistan käytännön kautta yhden esimerkin siihen juuri pingviinien toimesta.

Ihmisten täytyy nykyään pystyä muuttumaan eri tilanteiden takia ja se ei ole helppoa. Aina löytyy vastustajia ja niitä, jotka tekevät kaikkensa muutoksen eteen. Minusta ainakin tuntuu, että jos tässä hetkessä ei yritä pysyä maailman mukana niin putoaa täysin kärryiltä. Muutokset tuo vaihtelua elämään ja ei pääse juurtumaan tiettyihin kaavoihin. Muutokset näkyvät varmasti niin jokaisen omassa elämässään, kuin myös yritysmaailmassa, jossa yritysten täytyy olla valmiita muuttumaan nopeallakin aikataululla.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!