Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Jäävuoremme sulaa – Tarina pingviinien yhteiskunnan muutosjohtamisesta

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jäävuoremme sulaa kertoo Kotter:n kuuluisan kahdeksan stepin kirjan muutosjohtamisesta selkeästi ja helposti luettavasti tarinallisessa muodossa. Kirjassa käydään läpi pingviiniyhteiskuntaa ja heidän olosuhteitaan ja kuinka yksi heistä alkaa huolestua yhdyskunnan tulevaisuudesta sillä jäävuori heidän allaan on luhistumassa. Pingviineissä on helposti samaistuttavia ja yritykseen reflektoitavia hahmoja eikä erilaisia rooleja yrityksen muutosjohtamisessa ole unohdettu. Kirjan tarina on helppo samaistua sekä muistaa myös nopeasti luotettuna ja se soveltuu kaikille muutosjohtamisesta kiinnostuneille ja sisältää paljon tieteellisesti tutkittua faktaa. Teoksen pääpointit on kiteytetty kirjan lopussa asiapitoisesti, mutta myös tarinan lukeminen oli viihdyttävää ja silmiä avaavaa.
Kirja kertoo hyvin monen yrityksen tilanteesta. Ollaan oltu turvallisella alustalla ja kaikki sujuu hyvin, jopa liiankin hyvin. Eräs yhteisön jäsenistä huomaa kuitenkin huolestuttavia merkkejä. Heidän allaan oleva jäävuori on luhistumassa eikä hän aluksi meinaa saada ketään uskomaan näkökantaansa. Hän varovasti puhuu aiheesta luotetulle kollegalleen ja he alkavat kaikessa hiljaisuudessa tutkia havaintojaan. On tärkeää, että asia esitetään oikealla tavalla oikeassa valossa yhteisön luotetuille jäsenille, sillä muutoin koko yhteisön tulevaisuus on vaakalaudalla. Aluksi johtoryhmä ei ole uskoa havainnon tekijää. Eihän hän ole ollut johtoryhmän jäsen eikä muutenkaan näkyvä persoona tämän jäävuoriyhteisön toiminnassa. Vaatii sinnikkyyttä ja suostuttelua että hän saa luvan tulla esittämään asiansa neuvostolle ja pystyy näin ollen esittämään asiansa faktapitoisesti.

Hän päättää rakentaa havainnoistaan havainnollistettavan pienoismallin, joka näyttää mitä tulevaisuudessa on tapahtumassa. Koko heidän jäävuorensa uhkaa murtua sisältä päin, tämä kaikki joka on turvannut yhteisön elämän tähän asti. Aluksi he eivät ole uskoa hänen väittämiään havainnollistavasta pienoismallista huolimatta, mutta pienimuotoinen tieteellinen koe esittää hänen väittämänsä oikeaksi ja saa osan neuvostosta havahtumaan tilanteeseen. Joukossa on silti ihmisiä jotka epäröivät, ihmisiä jotka huolestuvat ja myös heitä, jotka ovat kaikenlaista muutosta vastaan. He päättävät käyttää osan tähänastisista ”resursseistaan” tämän asian tutkimiseen ja kuinka ollakaan, he havaitsevat havaintojen olevan totta.

Havaintoja seuraa edelleen epäröintiä, vastustusta, pelkoa sekä myös näitä ikäviä asioita silmiin katsovia. Yhteisössä alkaa liikkua huhuja uusista tuulista, epäröintiä ja selkeästi havaittavaa vaikeutta hyväksyä totuus: meidän on muutettava jotta voimme jatkaa. Paikan johtohahmot valitsevat ryhmän vetämään muutoshanketta joiden tehtävänä olisi selvittää uusi asuinpaikka koko yhdyskunnalle. Tehtävä on vaarallinen ja koko yhteisöä kuormittava, olisihan tiedustelijoiden työpanos pois kalastustyöstä ja muiden olisi kalastettava myös tiedustelijoiden ruoka, sillä he tekivät paljon energiaa vievää uutta vaativaa hanketta.

Aluksi he eivät meinaa löytää mitään mikä toisi edellytykset yhteiskunnan muutokselle. Johtoryhmän jäsenet alkavat itsekin menettää itseluottamuksensa hanketta kohtaan ja vastustajien ja epäilijöiden ääni kantaa kauimmaksi. Onneksi joukossa on heitä, jotka uskovat tähän ja tietävät, että tulevaisuuden kannalta tämä on ainoa oikea vaihtoehto, keino jolla koko yhdyskunnan tulevaisuus olisi turvattu. He alkavat tsempata toisiaan ja näyttävät itse esimerkkiä. He alkavat kampanjoimaan näkyvästi muutoksen puolesta ja lohduttavat epäilijöitä siitä, että tämä olisi kaikkien tulevaisuuden kannalta paras mahdollinen ratkaisu.

Pian yhdyskunnan jäsenet alkavat huomata muutosjohtamisen kampanjoinnin ja heidän mielenkiintonsa uuteen alkaa herätä. Entä jos onkin olemassa toisenlainen tapa elää ja olla? Miksi oikeastaan olemme aina eläneet vain tällä vuorella emmekä ole havainneet, että esimerkiksi lokit lentävät yllämme jolloin lähellä täytyy olla myös muita elinkelpoisia alueita, jäätyisiväthän nuo lokit tällä vuorella kuoliaaksi alta aikayksikön.

Muutosryhmään valittu joukkio saa kuin saakin tuloksia ja he onnistuvat löytämään itselleen onnistuneesti uuden elinkelpoisen vuoren, joka olisi myös turvallinen elää. Yhdyskunnan jäsenille ei ollut enää ollenkaan outoa sopeutua kalastamaan myös tiedustelijoiden ruokaa vaikka se aluksi olikin vastoin perimmäisiä tottumuksia. Tiedustelijat eivät myöskään selvinneet matkaltaan ilman ruhjeita, mutta lopulta kaikki kääntyi parhain päin. Yhteiskunnassa alkoi uudenlainen tapa elää. Nuorista pingviineistä alettiin kouluttaa automaattisesti myös tiedustelijoita ja entiset yhteiskunnan vanhimmat kertoivat vaatimattomasti tarinoita tästä löytöretkestä ja tästä alkuperäisestä ei näkyvästä hahmosta tuli yhteisössä suuresti kunnioitettu yksilö. He eivät myöskään jääneet uudelle vuorelle paikalleen, vaan toimintatavaksi otettiin jatkuvasti etsiä uusia vuoria joille siirtyä ja tämän jälkeen muutos ei enää tuntunutkaan ihmisistä läheskään niin hankalalta.

 

Mielenkiintoista on, että tästä alun tilanteesta ja kyvyttömyydestä havaita muutoksen tarvetta tulee väistämättä mieleen eräs suomalainen suuryhtiö joka ei kyennyt näkemään ympärillään muuttuvaa maailmaa ja uskoivat omaan jäävuoreensa niin vankasti, että se lopulta lähes kokonaan suli heidän alleen. Kuinka hankalaa muutos onkaan, kuinka voikin olla niin vaikeaa muistaa, että liikevaihto mittaa menneisyyttä ja tehdyt asiakastapaamiset sekä tarjoukset tulevaisuutta. Monet yhtiöt kuin meidän osuuskuntammekin ovat välillä niin tuudittautuneita nykytilanteeseen, että monesti tilanteeseen herätään vasta siinä vaiheessa kun osa jäävuoresta on jo sortunut ja muutoksen tarve on silminnähtävä. Osa yhteiskunnasta jopa menettää paikkansa vuorella, että edes osa tästä joukkiosta voisi selvitä.

Omassa osuuskunnassamme on toki tietoisestikin juuri näitä erilaisia pingviinejä, joilla on tapana suhtautua asioihin kirjassa kuvatuin tavoin. Emme välttämättä näe tai halua nähdä ongelmaa, osa hyväksyy ongelman ja jatkaa samoin kuin tähänkin asti ja osa vaatii sitä hiljaisesti, osa vimmatusti. Mielestäni jatkuva liike ja muutoskyky on avain yhtiön menestykseen. Se, ettei laske mitään kenenkään varaan on keino kasvaa ja kehittyä, oppia uutta sekä pysyä liikkeessä ennen kuin jäävuori ehtii esittää merkkejä sulamisestaan. Itse olen ollut ehkä tähän asti liialtikin henkilö, joka on tyytynyt siihen miten asiat ovat, eikä ikävistä asioista puhuminen tunnu vielä tällä kokemuksella tarpeeksi luonnolliselta. Osuuskunnassamme keskustelu suurimmaksi osaksi ajasta keskittyy siihen, miten asiat yhteiskunnassamme ovat, ei niinkään siihen mihin yhteiskuntamme pitäisi mennä, että sen menestys saisi tulta alleen. Tarvitsemme mielestäni pikaisesti liikettä enemmälti ulospäin jotta ravintoa varmasti riittäisi kaikille myös tulevaisuudessa.

 

Kahdeksan steppiä joilla Fred havainnollisti muutosjohtamista yhteiskunnalleen:

  • Fred havainnollisti yhdyskunnalle miten tärkeää on avata silmät muutostarpeelle sekä kipeille aiheille.
  • Valitsivat huolellisesti työryhmän muutosta toteuttamaan.
  • Visioivat paremman toteuttamiskelpoisen tulevaisuuden.
  • Välittivät vision toisille sisäistettäväksi ja hyväksyttäväksi.
  • Poistivat muutoksen tieltä niin monta estettä kuin oli tarpeen.
  • Julkistivat nopeasti edes pienen edistysaskeleen muutoksen tiellä.
  • Eivät antaneet periksi ennen kuin uusi elämäntapa oli lujasti juurtunut
  • Huolehtivat lopuksi siitä, etteivät pinttyneet, vaikeasti muutettavat perinteet pääsisi pysäyttämään muutoksia.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!