Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Jack Reacher -kirjasarja

Kirjoitettu 31.05.19
Esseen kirjoittaja: Jyri Ruokonen
Kirjapisteet: 4
Kirja: Texas palaa, Viides matkustaja, 61 tuntia, Kovemman kautta...
Kirjan kirjoittaja: Lee Child
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.01. Oppiminen, 9.04. Johtaminen, 9.05. Valmentaminen, 9.07. Innovointi, 9.08. Henkinen kasvu, 9.09. Elokuvat, 9.10 Tapahtumat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jack Reacher -kirjasarja

 

Olen lukenut Jack Reacher -kirjat aina sitä mukaa, kun niitä on ilmestynyt. Käydessäni töiden puolesta New Yorkissa toistuvasti, ostin niitä sieltä englanninkielisinä, kun en malttanut odottaa suomennosta. Suomennetun version luin kuitenkin sen ilmestyttyä. Kotitoimistoni kirjahyllyssä tuossa yläpuolellani on 20 Jack Reacher -kirjaa ja jostain syystä Pakon edessä -kirjasta on vain päällyskuoret jäljellä. Olen varmaan lainannut kirjan jollekin, mutta eipä nyt pasahda mieleen kenelle. Viimeinen vieras ja Tulilanka ovat ainoat pokkarit, muut ovat kovakantisia versioita. Divarissa minulle kerrottiin vuosi sitten, että esimerkiksi kovakantinen Texas palaa on 70 euron arvoinen, miten lienevät muut? Juuri Texas palaa on koko sarjasta suosikkini. Kova, mutta reilu: kootut kertomukset varastettiin veneestäni, mutta se on lainassa kirjastosta tälläkin hetkellä pojallani.

Kirjailija on Lee Child ja kirjasarjasta on tehty myös kaksi elokuvaa, joita tähdittää Tom Cruise. Hänen valintansa esittämään kaksi metriä pitkää Reacheriä herätti paljon jupinaa, mutta asiantuntijana arvioin, että rautaisena ammattilaisena Tom Cruise hoitaa hommansa hyvin.

Jack Reacher palveli Yhdysvaltain maavoimien sotilaspoliisina 13 vuotta, kunnes tuotannollisista syistä hänet siirrettiin eläkkeelle. Reacher päätti aloittaa uuden elämänsä katselemalla hieman maataan ja jäi elämäntapaansa kiinni. Hän ei omista kuin hammasharjan ja pitää käteisestä rahasta. Ei sen puoleen, että Reacherillä mitään kortteja olisikaan. Osassa kirjoista hänellä on passi, toisissa ei sitäkään. Koodiluvun muistamalla hän saa käteistä oman ketjunsa pankeista. Toisinaan käteistä kertyy myös ns. pahiksilta, jotka ovat tienanneet käteisensä kepulikonstein.

Reacher pitää sukunimestään ja käyttää lähinnä sitä. Jack on hänen ainoa etunimensä. Hänen isänsä palveli myös Yhdysvaltain armeijassa ja palveluspaikat vaihtuivat tiheästi. Piti oppia tappelemaan ja löytämään paikkansa uusissa porukoissa. Jackin isoveli oli Joe, mutta hän ei ollut erityinen tappelija, joten Jackin piti oppia puolustamaan myös veljeään. Reacherin äiti oli ranskalainen, joten Reacher puhuu myös sujuvaa ranskaa.

Jokaisessa kirjassa on oma teemansa ja mielestäni ne eivät noudata lainkaan samaa kaavaa. Toisinaan yllättyy, kun Reacher saa kunnolla siipeensä. Toisissa kirjoissa hän säilyy lähes vahingoittumattomana. Jos joku kaava toistuu, niin se, että Reacher löytää epäkohtia ja vääryyksiä, jonka jälkeen Reacher poistaa ne, usein kovin ottein. Kaksi metriä ja 120 kiloa pelkkää terästä. Huikea koordinaatiokyky yhdistettynä voittamattomaan tilannetajuun ja pelisilmään on vastustajalle murskaava yhdistelmä. Yleensä, ellei jopa poikkeuksetta tarinoihin mahtuu nainen. Usein nainen, jota kohdellaan kaltoin. Reacher hoitaa ongelmat pois.

Yhdessä kirjoista Reacher sai vanhalta ystävältään perinnöksi talon ja mukana meinasi tulla ystävän tytär, joka oli Reacherin ikäinen. Melko ahdistava tilanne kaverille, joka on tottunut olemaan riippumaton. No varmaan arvaatte jatkon.

Jack Reacher käy tilanteesta riippuen pääsääntöisesti päivittäin suihkussa, joten samoilla vaatteilla pärjää kolme päivää. Sen jälkeen Reacher käy ostamassa uudet edulliset vaatteet, pukee ne päälleen sovituskopissa ja heittää vanhat vaatteet roskikseen. Toki kengät, housut ja takki kestävät pidemmän syklin.

Koosteena Reacherin elämäntapa antaa ajattelemisen aihetta omistamisen onneen. Onko onnellista omistaa paljon kaikkea? Asunto, auto, polkupyörä, kesämökki, moottorivene, purjevene, toinen auto, mökki Lapissa, pienlentokone, viinitila Ranskassa, urheilutarvikeliike, rullaluistimet, sukset, laskettelusukset, lista on loputon.

Toivottavasti säilyisin itse tolkun veikkona. Melko paljon voi ulkoistaa. Esimerkiksi Ramirent tai Renta vuokraa monenlaisia laitteita ja palautettaessa loppuu säilyttämisen vaiva. Isälläni oli vahva hamsterigeeni, joka on periytynyt veljelleni ja hieman lievempänä myös minulle. En ole innokas ostamaan uutta, mutta vanhasta en hennoisi luopua. Vaimoni on kuitenkin opettanut minua luopumaan turhasta roinasta ja olen oppinut tuntemaan lämpöaallon sieluni perukoilla, kun ajan Mustankorkean jätteenkäsittelylaitoksen portista ulos.

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!