Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Jari Litmanen

Kirjoitettu 11.04.16
Esseen kirjoittaja: Anders Bertlin
Kirjapisteet: 3
Kirja: Jari Litmanen
Kirjan kirjoittaja: Kustannusosakeyhtiö Tammi
Kategoriat: 3.4. Uusia tuulia ja haasteita yrittämiseen, 8.4. Ihmisen tulevaisuus, 9.12. Elämänkerrat

Jari Litmanen, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Jari Litmanen

Kustannusosakeyhtiö Tammi

Huomenna 29.3.2016 on historiallinen päivä. MP Tampere sulkee ovensa. Luopumisen tuska on kova, mutta samalla olo on helpottunut. Epäonnistuimme, jos raha ja johtaminen ovat kriteereinä. Opimme kuitenkin valtavasti asioita, jotka eivät olisi koskaan muuten selvinneet. Tamperelaiset joutuivat meidän kokeilustamme maksamaan tietyn hinnan, mutta uskon myös heidän oppivan jotain. Ainakin sen, että kannattaa tarkkaan miettiä, mihin projektiin ryhtyy! 🙂

Toukokuun lopussa myös Jyväskylän MP menee kiinni. Prosessit eivät ole siinä kunnossa, että hommaa kannattaa jatkaa ainakaan myymälän muodossa. Ei onnistuttu samaan prosesseja kahdessa vuodessa siihen kuntoon, että projektia olisi ollut järkeä jatkaa. Mielestäni annoimme kyllä 110%, mutta joskus se ei riitä. En kuitenkaan vaihtaisi päivääkään pois tästä projektista!

Näiden lisäksi sanoin ei huonekalujen B to B myyntityölle viime viikolla. En uskonut tarpeeksi sen maahantuojan tuotteeseen ja koska yksi minun arvoistani on ”myy vain sitä mihin uskot”, se olisi sotinut sitä arvoa vastaan. Joten toukokuun jälkeen ollaan ”tyhjän päällä”. Oli siis aika ottaa inspiroiva kirja lukuun ja alkaa alusta pitäen miettiä, mitä oikeasti haluan tehdä isona.

Näiden projektien sivussa olen erittäin onnellinen siitä, että aloitin Tiimiakatemian alussa oman henkisen kasvun projektini. Vaikka projektit kaatuvat, henkiset jalokivet säilyvät. Uskon vahvistuvani ihmisenä valtavasti Tiimiakatemian aikana. Vaikka minulla olisi mitä ongelmia hyvänsä, olen saanut verkoston ja keinot, joiden avulla voi selvitä mistä tahansa. Tiedän keinot joilla tulla zombiesta ihmiseksi ja mitä se vaatii. Mielestäni lopputulos ei ole tärkein vaan se matka. Nyt on enää jäljellä se isoin asia, eli elää elämää arvojeni mukaan ja opetella olemaan rohkeasti se mitä todellisuudessa olen.

Keharin ja hyvien treenien jälkeen minulla on myös suunnitelma loppuvuodelle. Teen MP toukokuun loppuun asti, minkä jälkeen keskityn kesän opinnäytetyöhön. Kesän jälkeen olen normaalisti mukana treeneissä kerran viikossa sekä osallistun 24H. Eli homma jatkuu normaalisti paitsi että kesä ja syksyn tekeminen on vielä vähän auki! 🙂 Jälleen kerran Dynaamia mielestäni osoitti toimivansa arvojensa mukaan minunkin kohdallani. Arvo Dynaamiassa on siis, että Dynaamia toimii alustana jokaisen unelmalle.

Miksi sitten otin tässä kohtaa Jari Litmasen kirjan käteen? Ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen on käynnissä pohdinta, että mitähän sitä alkaisi oikein seuraavaksi tehdä. Pienestä lähtien olen aina pelannut jalkapalloa Litmasen paita päällä, joten päätin lukea tämän fyysisesti valtavan kokoisen kirjan. Olisiko Litmasella jotakin annettavaa siihen, mihin suuntaan lähtisi työpuolta viemään? Kirja on hyvin verrattavissa esimerkiksi Zlatanin kirjaan ja antaa kyllä todella paljon inspiraatiota. Tässä muutama oppi ja koppi kirjasta:

”Sain keskittyä juuri niihin asioihin, joita minä pidin tärkeinä – niin vahvuuksiini kuin heikkouksiini. Omakohtainen harjoittelu oli minulle myös henkinen testi. Kukaan ei pakottanut minua, vaan sain ihan itse päättää, lähdenkö harjoittelemaan ja miten ja kuinka kauan harjoittelen.”

Viimeaikoina olen tajunnut sen, kuinka tärkeä on oma halu sekä onnistumisen fiiliksen saaminen. Sen jälkeen kun päätettiin, että Tampere lopetetaan ja Jyväskylä laitetaan kiinni, tekemisen taso projektissa on tipahtanut rajusti. Halu kehittää on poissa, joten on enää sellainen tunne, että minimoidaan vahingot mahdollisimman pienellä vaivalla. Enää ei ole sellainen kova halu lähteä kehittämään, kun lopputuloksen tietää. Loppuun asti tehdään tosissaan, mutta se on lähinnä sellaista vähän väkisin hommaa! Olen seurannut tamperelaisten loppuunmyyntiä ja tässä tulevat opit ja kopit miten voimme tehdä asiat paremmin Jyväskylän päässä:

  1. Mainosta loppuunmyyntiä äläkä esimerkiksi tyhjennysmyyntiä. Ihmiset kyllä lähtee katsomaan halpaa tavaraa, jos on myymälän lopettaminen kyseessä mutta tyhjennysmyynti antaa sellaisen mielikuvan, että saa vain vähän alennusta tuotteista.
  2. Mainosta loppuunmyyntiä myös jossain muualla kuin Facebookissa, esimerkiksi lehdessä.
  3. Aloita loppuunmyynti ajoissa.
  4. Pidä tasarahapäivä tai vaikka huutokauppa lopussa.

Hoidetaan homma kunnolla maaliin ja otetaan vielä MYM rahat pois huhti- ja toukokuun aikana. Tässä seuraava mietelause Jarilta:

”Uudenlaisiin tilanteisiin joutuessani minun piti miettiä omia valintojani: jatkanko koulua, menenkö armeijaan vai lähdenkö ulkomaille pelaamaan ja minne lähtisin. Ne olivat suuria kysymyksiä. Ja itse olin se henkilö, jonka täytyi löytää vastaus. Olen elämäni aikana useasti joutunut vastaavanlaisiin tilanteisiin. Mihin suuntaan elämässäni lähden? Mitä teen? Ne eivät ole vain päätöksiä, niiden kanssa on myös sitten elettävä.”

Nyt on varmasti hyvä aika pysähtyä ja miettiä, miksi tulin Tiimiakatemialle. Eikö suurin syy ollut se, että halusin löytää työpaikan, jossa voin tehdä monipuolista hommaa? En olisi koskaan lähtenyt pois IKH:lta, jos se olisi voinut tarjota monipuolisen ja haastavan työpaikan. Siinä yrityksessä oli myös hyvä työyhteisö. Mistä sitten voin löytää työpaikan, jossa on monipuolista ja haastavaa työtä? Tekemällä asiakaskäyntejä. Back to basics! Olen ihan unohtanut asiakaskäynnit, koska projektit ovat vieneet niin paljon aikaa. Olin ehkä salaisessa haaveessani toivonut, että MP projektin avulla olisin saanut jostain työpaikan itselleni. Koska työpaikka ei ole tullut minun luokseni, nyt on aika lähteä etsimään sitä. Minulla ei siis ole mitään väliä mitä teen, kunhan työpaikka on vaan haastava ja monipuolinen. Päivät eivät saa olla samanlaisia. Laitoin kyllä yhden tarjouksen monipuolisesta työstä menemään viime viikolla, mutta se ei varmasti mene kyllä läpi, joten etsintä jatkuu. Jari puhuu kirjassaan todella paljon valinnoista ja niiden vaikutuksista tai sitten se oli minulla päällimmäisenä mielessäni ja siksi tuntui siltä, että aihe on koko ajan esillä. Tässä kuitenkin muutama Jarin ajatus valinnoista:

”Tällaista elämä kuitenkin on, tietynlaista kolikonheittoa. Välillä tulee kruunu ja välillä klaava. Siihen on sopeuduttava, mutta peli jatkuu loppuvihellykseen asti.”

”Valintamme sulkevat aina joitakin muita asioita pois. Minulla on jäänyt tekemättä paljon asioita, joita kaverini ovat tehneet, mutta se on ollut seurausta omasta valinnastani.”

”Kaikki jalkapallosuunnitelmani oli ammuttu hetkessä alas. Olin hiljaista poikaa.”

Viimeinen lause kuvastaa hyvin oloa tällä hetkellä. Sitä oli ehkä laskenut MP:n varaan ja nyt kun MP loppuu, on aika hiljaista poikaa. Mutta se on luultavasti myös uuden alkua. Essi sanoi mielestäni hyvin keharissa, että nyt sinun on Anders mietittävä mitä oikeasti haluat tehdä. Huomaan itsessäni sellaisia piirteitä, että sanon aivan liian helposti joo, miettimättä viekö se oikeasti minua oikeaan suuntaan. Jos Jari olisi sanonut joo kaikkiin tarjouksiin, hän ei olisi Suomen kaikkien aikojen kovin pelaaja. Ennen kuin seuraavan kerran sanon joo työtarjoukseen, pitää miettiä, viekö se minua oikeaan suuntaan. Ja se oikea suunta on luoda monipuolinen työpaikka. Essin vinkkinä: lisää Anders vähän itsekkyyttä, niin se vie sinua eteenpäin.

On aika laittaa maaliskuun opinnot kohta jiiriin. Vaikka oli minulle henkilökohtaisesti erittäin raskas maaliskuu, olen onnellinen siitä, että olen lukenut ja kirjoittanut paljon. Olen myös onnellinen siitä, että MP, Dynaamia sekä itsekin sain kunnian olla rakettipäivien ehdokkaana omassa sarjassamme. Vaikka se ei ole mikään itseisarvo, kyllähän se rohkaisee ja kannustaa viemään asioita eteenpäin. Hauska on myös ollut kertoa vieraille Tiimiakatemiasta ja kuulla omasta suusta, kuinka hyvä paikka tämä on. Ei sitä oikein tajua ennen kuin kertoo siitä jollekin muulle.

Seuraavat esseet tulevat kirjoista Uusi Osuuskunta sekä Taivas ja Helvetti vol.3. Loput kaksi kirjaa tulevat olemaan todennäköisesti Koneruhtinas sekä Omskakas. Lukeminen ei kuitenkaan minulta lopu, vaikka 120 kirjapistettä tuleekin täyteen. Olen tässäkin kuussa lukenut kolme tai neljä kirjaa, joista ehkä laitan yhden tai kahden kirjan Tiimimestareihin, muuten olen lukenut ne vain itseäni varten. Huhtikuulta odotan paljon niin itseltäni kuin tekemisen puolelta. En tässä nyt tee listaa mitä huhtikuussa on tarkoitus tapahtua vaan avaan asiat seuraavassa esseessä. Hienoa oli taas kirjoittaa vähän ajatuksia paperille!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!