Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Järkytä avoimuudella

Kirjoitettu 20.10.20
Esseen kirjoittaja: Tiia Kolehmainen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Järkytä avoimuudella
Kirjan kirjoittaja: Aki Alhroth
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 2.4. Tiimiliiderinä ja -valmentajana toimiminen, 4. Johtaminen, 4.4. Johtamisen haasteet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tämä kirja kertoi hyvin johtamisen näkökulmasta, niin itse johtajana kuin myös johdettavana. Tämä oli hyvä lukukokemus ja antoi itselle paljon herätyksiä ja miettimisen aiheita, miten itse voisi tulevaisuudessa toimia vastaavanlaisissa tilanteissa. Kirja oli myös siitä hauska, että se meni elämäntilanteeni mukaan käsikädessä, että kun hetkellisesti mietin/pohdin jotain, sattui seuraava kappale kertomaan juuri tästä aihealueesta. Sattumaako?; tiedä siitä.

Johtaminen alkoi kiinnostaa haasteena hiljattain, vaikka vannoin, ettei minusta koskaan johtajaa tule. Nyt kuitenkin näkisin, että hr- puoli kiinnostaa sen verran, että se voisi olla yksi tulevaisuuden suunta. Tämä kirja antoi siihen(kin) paljon hyviä näkökulmia ja ajatuksia. Vaikka kirjassa oli paljon sellaista ”itsestään selvää” oli ne kirjoitettu kuitenkin tyylillä, että ne saivat pohtimaan asiaa enemmän. Omasta näkökulmasta kirjasta sai eniten hyötyä hr puoleen, viestintään kuin yleiseen hyvinvointiin, ja nämä ovat myös aiheita, jotka ovat nousseet itsellekin pintaan viime aikoina.

Jos ja kun kuvittelen itseni johtajana, sanoisin, että haasteenani olisi viestintä ja se, kuinka toimia johtajana esimerkillisesti. Myös se oli tärkeä oivallus, että on osattava johtaa ensin itseään ennen kuin voi johtaa muita. Ja tässä kohtaa on hyvä muistaa tiimin tuki, että yksin ei tarvitse painia ongelmien kanssa ja apua voi aina pyytää. Olen tämän syksyn ollut täysin hukassa siitä, mitä haluan tehdä, mihin päästä ja mistä ylipäänsä aloittaa tekeminen. Päätinkin käydä kysymässä apua opolta ja keskustelemassa eri vaihtoehdoista ja siitä sainkin lisää energiaa ja buustia, että tulevaisuudessa oikeastaan on vaikka mitä mahdollisuuksia kun uskaltaa ajatella hieman laajemmin. Tässä vaiheessa myös ehkä lievämuotoisesti järkytin tiimiäni, kun hieman epäselvästi kerroin käyneeni juttelemassa ja puhuin mahdollisesta siirrosta normipuolelle, mutta se oli vain viestinnällisesti huonosti ilmaistu, sillä olin päättänyt, että nimenomaan en ole lähdössä tästä tiimistä mihinkään.

Mutta se, että osasin itse myöntää itselleni, että olen hukassa mitä haluan, oli ensimmäinen askel kohti johtajuutta, sillä koen, että minua on varmasti myös vaikea johtaa, jos en itsekkään yhtään tiedä suuntaviivoja, mutta nyt kun aloin hahmottaa niitäkin, on omakin tekeminen paljon helpompi hahmottaa. Nuo suuntaviivat kohdistuvat johtamiseen, talouteen ja asiakaspalveluun. Seuraavaksi uskalsin sanoa ajatukseni myös ääneen ja kappas, olen Gravin seuraava talousvastaava, eli kaksi haastetta kerralla. Lisäksi asiakaspalvelua pääsen kehittämään mieleisilläni projekteilla, jossa pääsen tekemään ihmisten kanssa töitä, se on vaan parasta! Avoimuudella saa selvästi paljon aikaan ja vielä isojakin juttuja varmasti.

Minusta voisi luulla ja on suoraan sanottukin, että kun olen niin ekstrovertti ihminen niin on helppo tulla toimeen ihmisten kanssa. Olen kuitenkin se hiljainen persoona tiiminissäni, jonka on vaikea tuoda ajatuksiaan ilmi, mutta pienemmässä porukassa en koe asian kanssa minkäänlaista ongelmaa. Tämä on todella mielenkiintoista siinä mielessä, että pystyn kuitenkin sitten puhumaan ison joukon edessä, ilman että menen lukkoon, esim. tutoroinnin kanssa ei ollut mitään ongelmia esiintymisessä eikä Konkurssin myötä, vaikka on pitänyt olla monen sadan ihmisen seurattavana. Tässä on kuitenkin oppimisen paikka itselleni johtajana viestinnän suhteen. Tästä esimerkistä voisi siis päätellä, että kun tunnen ihmiset, niin tiettyjen asioiden esille tuominen voi olla paljon haastavampaa kun ison joukon edessa puhuminen. Kirjasta tähän napattu oppi ”sano asiat sellaisina kuin ne ovat. Totuus voi tehdä hetkellisesti kipeää, mutta epärehellisyys viedä luottamuksen kokonaan.” sopii erinomaisesti. Johtajana on oltava avoin ja pystyttävä viestimään kaikesta, jotta se ei syö luottamuusta tekemisestä.

Kuten aikasemmin sanoin, sain roolin tulevana talouspäällikkönä. Tässä on itselle todella iso oppimisen paikka, sillä taloudesta en juurikaan tiedä mitään, mutta se oli yksi syy, minkä takia hommaan hain, koska tekemällä oppii parhaiten. Olen kova ihminen stressaamaan asioista ja sanoin jo tiimille ja sanon sen itsellenikin, että tottakai tämä haaste pelottaa, sillä opittavaa on paljon, mutta haluan silti ottaa haasteen vastaan ja haastaa itseni oikein kunnolla. Haluan heittäytyä pois mukavuus alueeltani niin talouden suhteen kuin myös esiintymisen ja johtamisen suhteen. Vaikka nyt pelottaakin, on vuoden päästä varmasti tilanne aivan eri ja onnistumisen tunne tullut pelon tilalle. ”Me itse päätämme, ahdistummeko uusista osaamisvaatimuksista vai näemmekö ne upeana mahdollisuutena oppia ja uudistua.”

Kirjassa oli myös hyvin listattu (HR:lle) 11 hyvää vinkkiä, kuinka hän pystyy pysymään pinnalla muutoksen keskellä:

 1. Jalkautu tiimien ja asiakkaiden keskuuteen
 2. Nojaa sääntöjen sijaan yhteisiin periaatteisiin
 3. Tuota arvoa asiakkaalle
 4. Tee prosesseista virtaustehokkaita
 5. Yksinkertaista kaikki mahdollinen
 6. Tee työnkulku näkyväksi
 7. Kannusta kokeiluun
 8. Älä unohda sisäistä motivaatiota
 9. Pysy alati perillä henkilöstön toiminnasta
 10. Hyödynnä uutta teknologiaa
 11. Älä yritä miellyttää kaikkia

Mielestäni nämä säännöt ovat melko yksinkertaisia ja jopa itsestäänselvyyksiä suurin osa, ja näitä voi hyödyntää jokainen omassa arjessaan ja erityisesti omassa tiimissään. Nämä ovat varmasti hyviä lähtökohtia henkilöstöjohtamiselle. Ja kun yhdessä vaiheessa pohdin sitä, että henkilöstöjohtamiseen on vaikeaa keksiä suoranaisesti mitään projektia, niin ajattelin, että omalla tavallaan tämä Tiimiakatemian malli sopiikin siihen, sillä johdamme kuitenkin toinen toisiamme arjessa ja onnistumaan tavoitteissaan. Tietenkin tätä voi hyödyntää myös projektiryhmissä. Ja kun kaikki tiimissä/ryhmässä sitoutuvat ja onnistuvat, on kaikki mahdollista saavuttaa. ”Kun tiimillä on palava halu tehdä mahdottomasta mahdollinen, se todennäköisesti onnistuu tavoitteessaan.” 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!