Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Jättiläisboa paratiisissa – projektiosaaminen organisaation vankimpana pilarina

Kirjoitettu 29.01.16
Esseen kirjoittaja: Roosa Pihlajamäki
Kirjapisteet: 2
Kirja: Projektiosaaminen - dynaamisen organisaation voimavara
Kirjan kirjoittaja: Matti Vartiainen, Inkeri Ruuska, Jyrki J.J. Kasvi
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.3. Oppivan organisaation ja tiimiyrityksen kehittämistyökalut, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 3.3. Yrityksen roiminnan kehittäminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Projektiosaaminen on dynaamisen organisaation voimavara.

Huolimatta siitä, että kirja on projektiosaamisen kirja, kiinnitti huomioni jatkuvasti asioihin, jotka liittyvän minun tiimiini ja tiimini ongelmiin/haasteisiin.

Kuinka voimme tehdä onnistuneita projekteja yhdessä, mikäli oma, 3,5 vuoden projektimme on jatkuvasti karilla ?

Yksittäisistä projekteista ja tiimiyritys-nimisestä projektista löytyy yllättävän paljon yhtäläisyyksiä: Jokainen projekti vaatii ensinnäkin projektipäällikön. Tiimiyrityksessä se on Tiimiliideri. Sen lisäksi projekti vaatii projektiryhmän, jonka sisällä on vielä ydinprojektiryhmä/suunnittelutiimi. Tämä on meidän tiimissämme jory. Toimiakseen hyvin, täytyy jokaisessa projektiryhmässä olla selkeästi jaetut roolit ja tehtäväalueet, mitkä jokainen tietää omiksi vastuualueikseen. Tämä tarkoittaa tiimiyrityksessä eri päälliköiden rooleja: asiakkuus,- viestintä,- ja talouspäällikkö.

Meiltä kaikilta löytyy tiimissämme eri alan osaamista. Eli ihan samoin kuin jokaisessa projektissa vaaditaan esimerkiksi vaikka teknisiä taitoja ja vaikkapa sujuvaa toimintaa asiakasrajapinnassa. Minusta kuitenkin tuntuu, että emme oikeastaan edes yritä hyödyntää sitä. Emme ole tutustuneet toistemme osaamisalueisiin muutoin kuin yhden paperin verran, mikä on koottu yli vuosi sitten aikaisemman elämän työhistorian pohjalta. Mitä olemme oppineet vuodessa ? Miltä se meistä tuntuu ? Miltä työyhteisömme meistä tuntuu ja miksi ?

Tuntuu, että olemme sulkeneet korvamme toisiltamme. Tiedämme, että meillä on ollut tiimin kesken ongelmia. Ei ole tullut rahaa. Se johtuu tietenkin siitä, että ei ole ollut asiakaskäyntejä joiden myötä olisi voinut saada projekteja joista saisi rahaa. Miksi näitä asiakaskäyntejä ei ole ollut ? Mikä on se todellinen syy kaiken takana ? Ja miksei kukaan ole viitsinyt vaivautua sitä selvittämään ?

”Yhteisöllisen osaamisen synnyttämiseksi tarvitaan organisaation eri osien ja yksiköiden vuorovaikutusta ja dialogia”.

Palataanpa takaisin päällikkörooleihin. Jokaisella päälliköllä on siis oma osa-alue, joka toimii hänen vastuullaan. Kuitenkaan tämä yksin ei riitä, vaan he yhdessä muodostavat jo mainitun joryn, jonka tehtäväksi on asetettu viedä tiimiä eteenpäin yhdessä asetettuja tavoitteita kohti.

Käytännössä kuitenkin efortteja näitä tavoitteita kohtaan näkyy hyvin vähän, jos lainkaan. Mistä tämä johtuu ? Miksi sovituista käytänteistä on vaikea pitää kiinni ?

Minä henkilökohtaisesti olen kova myöhästelemään. Se on jo lähes leima otsassani. Samalla kuitenkin jory on luistanut jatkuvasti tehtävistään. Päivästä toiseen, viikosta toiseen. Roolisuorituksia on näkynyt hyvin vähän kriisissä olevan tiimimme hyväksi. Sovituista tehtävistä on pidetty todella huonosti kiinni. Miksi tehtäviä ei ole suoritettu ? Miksi tähän ei ole puututtu ? Miksi itsekin herään vasta nyt todella tähän asiaan ?

Eriarvoisuus, joka on puhuttanut minua paljon viime aikoina, näkyy tässä asiassa melko hyvin: Tietyiltä ihmisiltä hyväksytään tiettyjä asioita helpommin.
Taannoin olin itse erään toisen tiimini jäsenen kanssa ainoana paikalla akatemialla sinä päivänä. Päivä oli perjantai. Olemme yhdessä sopineet tiimisäännöksi, että jollei paikalle aio tulla, täytyy ilmoittaa missä menee ja mitä tekee. Yksikään tiimini jäsen ei ilmoittanut mitään itsestään. Myös sitä edeltävänä päivänä 2 oli jättänyt ilmoittamatta mitään itsestään. Se perjantai oli päivä siinä missä kaikki muutkin päivät. Miten yhtäkkiä olikin ihan ok jättää ilmoittamatta ? Miksi minun totaalisena vahinkona tapahtunut unohdus edellisen viikon treeneistä oli kuitenkin ollut asia, josta on ollut syytä keskenään keskustella treenien sisällä ? Eikö nämä kaksi asiaa ole ihan samalla viivalla ? Molemmat ovat sovittujen asioiden sivuamista. Minusta tiimini käytös on oksettavan tekopyhää. Eriarvoisuus katkeroittaa. Ainakin oma kiinnostukseni sovittuja asioita kohtaan on hyvin laskenut tämän myötä. En pidä niitä tärkeinä. Ja riittää, että muutamalla muulla on samantyyppinen tunne, jotta ketjureaktio syntyy.

”Osaamisalueittain tarkasteltuna suurimmat osaamisvajeet ovat tiedonhankinnan, toimintatapojen ja prosessien sekä kommunikaation ja vuorovaikutuksen alueilla”.

Jos tämä tiimiyritys siis nähtäisiin projektina, olisi se saanut kill-päätöksen jo monen monta kertaa.

Löysin kirjasta erään mielenkiintoisen kohdan: Tiimisopimus. Siitä ja sen sisällöstä on ollut meillä paljon puhetta. Luettuani kirjan sepustuksen aiheesta olen täysin vakuuttunut, että meidän tiimisopimuksen tulisi pohjautua tällaiseen projektipohjaiseen sopimukseen. Koska sehän tämä tiimiyritys lopunviimeksi on.

”Voidaan esimerkiksi sopia siitä, miten päätökset tehdään ja miten kokouksia pidetään. Koska tiedonkulkuja tietojen löytäminen ovat tärkeitä, kirjataan sopimukseen ne tavat, joilla tietoa projektissa välitetään ja mistä tiedot löytyvät.”

Jo edellä mainituilla keinolla moni asia helpottuisi: esimerkiksi roolitusten seuranta ja tehtävät mitä heiltä odotetaan, ja kirjatut paikat, mistä tiedot löytyvät. Jotain tällaista piiperrystä on ollut joskus vireillä, mutta en tiedä mihin dokumentit ovat kadonneet, ainakaan niistä ei ole aikoihin kuultu. Ne on ikään kuin lakaistu maton alle.

Tajusin myös, että roolien tehtäviin tulisi sisällyttää dokumenttien ylläpito. Kuinka moni projekti menestyy, jos niiden kehitystä ei seurata ? Minua henkilökohtaisesti ahdistaa, että esimerkiksi tämä kuuluisa drive on sellainen sekasorto ettei sieltä mitään löydä. Kuinka vähällä vaivalla siitä saisi selkeän ja kuinka paljon miellyttävämpi sitä olisikaan käyttää… Miksi nämä asiat eivät ole sisällytettynä rooleihin ?

Sanoisin, että tässäkin päällimmäisenä ongelma liittyy vuorovaikutukseen ja juurtuneisiin toimintatapoihin.

Kirjassa oli esiteltynä tiimityöbarometri, eli kyselylomake, joka mielestäni olisi hyvä mittari ja reflektointiväline tiimin kehityksen seurantaa ajatellen. Jo näin yksinkertaisen kyselyn avulla voisi selvitä paljon tiimin suunnasta ja millaisia toimenpiteitä se mahdollisesti vaatii, yksilön ajatusmaailmasta ja toiminnan esteistä sekä hänen kokemuksestaan ja kokemasta asemasta tiimissä.

 

”Levollisessa ympäristössä riittää yksilön osaaminen, mutta ympäristön monimutkaistuessa osaamisen yksikkönä ja tyyppinä on yhteisö”.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!