Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Jazzia johtamiseen

Kirjoitettu 31.01.16
Esseen kirjoittaja: Jon-Erik Talvio
Kirjapisteet: 3
Kirja: Jazzia johtamiseen - anna osaajien loistaa
Kirjan kirjoittaja: Patrick Furu
Kategoriat: 2.4. Tiimiliiderinä ja -valmentajana toimiminen, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jazzia johtamiseen

Evoluutio jatkaa toimimistaan ja tätä myötä myös ihmiset muuttuvat. Ihmiset mukautuvat jatkuvasti ympäristöönsä. Tällä hetkellä ihmisiä johdetaan kahdella eri tasolla. Kankealla asemajohtamisella isoissa organisaatioissa joissa työntekijöille / alaisille ei anneta vapauksia tehdä työtään luovasti. Toinen johtamisen tapa on luovaa ihmisten johtamista joka perustuu siihen, että alaisille annetaan vain raamit ja suunta ja työntekijät saavat itse päättää kuinka he tämän työn tekevät. Kumpikaan tapa ei ole oikea tai väärä tapa, molemmat toimivat, mutta ihmiset ovat alkaneet pikku hiljaa muuttumaan niin, että aletaan kaipaamaan luovaa työtä – aivotyöskentelyä, vaihtuvuutta päivään.

 

Oletko Manageri vai Johtaja?

Esimiehen voi jakaa kahteen kategoriaan raa’asti, joko olet manageri tai olet johtaja. Manageri edustaa hallinnollista asioiden johtamista kun taas johtaja edustaa ihmisten johtamista. Molemmat johtamistavat ovat yhtä tärkeitä yhtiölle. Molemmissa on puolensa ja molemmilla on käyttötarkoituksensa. Esimerkiksi manageri on erinomainen ratkaisu kompleksisuuteen ja johtaja taas on muutoksen aikaansaamiseen.

Manageri = Stabiili tuotantolaitos

Johto hoidetaan asettamalla tarkat ja selkeät tavoitteet käyttäen S(mart).M(easurable).A(chievable).R(esults-focused).T(ime-bound) mallia ja budjetti jaetaan tasaisesti vuodelle ja tavoitteisiin pääsemiseksi. Tutkimusten mukaan kuitenkin tällaiset tavoitteet harvoin auttavat viemään kohti suurenmoisia tuloksia ja onkin alettu siirtymään uuteen malliin H(earfelt).A(nimated).R(equired).D(ifficult):iin. Tavoitteiden tulee herättää tunnereaktioita, niiden pitää olla välttämättömiä sekä haasteellisia ja niiden tulee parantaa jonkun elämään. Haastavat tavoitteet pakottavat opettelemaan uusia tietoja ja taitoja. Uuden oppiminen on tässä avainasemassa, sillä se kehittää ja sysää yleensä ihmisen pois mukavuusalueeltaan. Se on itsessään arvokasta ja palkitsevaa. Pelkästään oppimisella ja tavoitteilla ei kuitenkaan vielä tehdä tulosta vaan tämä vaatii vielä tunnetta. Tunne on niin voimakas voima, että onnistumisen tunne pitää saada ihmisille takaraivoon ja se fiilis mikä siitä tulee.

Johtaja = Professionaalinen palveluyritys

Johtajan tehtävä on luoda muutosta. Johtaja johtaa ihmisiä enemmän tunnepohjaisesti. Johtajan yksi parhaita työkaluja on visio johon pohjautuu koko homma. Visio ei kuitenkaan saa olla liian selkeä, vaan sen pitää olla sumea. Sumea visio jättää tulkinnan varaa jokaiselle ihmisille ja se sytyttää ihmisiä paremmin kuin erittäin kirkas visio. Mikä tahansa tämä sumea visio ei kuitenkaan voi olla, sen pitää olla kiehtova, herättävä ja joskus jopa ärsyttävä.

Jazz johtamisen peruselementit

 1. Yhteinen kieli
 2. Aktiivinen kuunteleminen
 3. Toisten tukeminen
 4. Vastuun kantaminen

Puretaanpa hieman näitä elementtejä:

1 – Yhteinen kieli

Yhteisellä kielellä ei tarkoiteta nyt vain, että kaikki puhuu Englantia tai että kaikki puhuu Venäjää. Tällä tarkoitetaan sitä, että jokainen tiimin jäsen ymmärtää mistä puhutaan. Ei ole termejä joita ei jokainen tietäisi ja jos ei tiedä niin ne selvitetään yhdessä. Yhteistä kieltä voidaan kuvata esimerkiksi lätkäjoukkueella. Jokainen pelaaja jauhaa eri juttuja pelistä ja kuvailee jotain hienoa harhautustaan jalkakynällä tms. termein. Jokainen tämän joukkueen pelaaja tietää tasan tarkkaa mitä kaveri teki ja miten se tehtiin.

2 – Aktiivinen kuunteleminen

Johtaja on yleensä turhan paljon äänessä – hän yrittää yleensä liikaa ohjata keskustelua ja johtaa tilannetta. Johtajan kuitenkin tulisi Jazz johtajuudessa olla enemmän hiljaa ja keskittyä kiteyttämään koko keskustelu. On tärkeää kuunnella ihmisiä. Ihmiset nauttivat siitä, että kun he puhuvat niin heitä kuunnellaan. Tässä on erittäin tärkeänä roolina siis hyvän dialogin osaaminen.

3 – Toisten tukeminen

Se hiljaisinkin tyyppi saattaa saada idean ja ehdottaa tätä tiimille tai esimiehille niin näihin pitää rohkeasti lähteä tukemaan. Tämä edesauttaa luovaa ajattelua ja innovatiivisia ratkaisuja ongelmiin kun ihmiset saavat työstää luovaa ajatteluaan. Mitään ei saa siis suoraan lytätä että ei tämä toimi.

4 – Vastuun kantaminen

Kirjassa vastuun kantamisella tarkoitettiin enemmänkin proaktiivisuutta eli oma aloitteellisuutta. Työntekijät sekä tiimit ovat huomattavasti tyytyväisempiä työhönsä mikä tiimi tai työntekijä alkaa oma aloitteisesti tekemään jo ei ennalta määrättyjä tehtäviä koska käsky ei ole käynyt ylemmältä taholta. Kaikki perustuu siihen että ihminen tuntee vastuuta työtään kohtaan.

 

Mitä Osuuskunta Driimin tiimiliiderinä tästä kirjasta jäi käteen?

Kauteni on alkanut ja on aika alkaa rakentamaan tiimistä yhtenäisempää. On selkeää, että johtajana minun tarvitsee olla mukana luomassa tiimille visiota, strategiaa sekä tavoitteita. Näitä ei ole vielä luotu, mutta nämä tulisi luoda pikimmiten yhdessä tiimin kanssa.

Visiosta kerroinkin tuossa, että sen tulee olla sopivan sumea, niin että se on kiehtova, herättävä ja jopa ärsyttävä.

Millainen on sitten hyvä strategia?

 • Yksinkertainen
 • Ymmärrettävä
 • Raamit omaava, ei kuitenkaan liian tarkka.

2016 Vuoden strategian tulee olla siis visiota tukeva, yksinkertainen – niin että jokainen meistä sen ymmärtää ja myös ulkopuoliset sen ymmärtävät. Annamme strategialle raamit, mutta emme kuitenkaan pureskele strategiaa täysin pieniin palasiin – emmehän me tyhmiä sentään ole.

 

Millaisia meidän 2016 tavoitteiden tulisi olla?

 • Henkilökohtaista tulevaisuutta tukevia
 • Innostavia
 • Haasteellisia
 • Mitattavia

Otan esimerkkinä oman idean yhdestä meidän tavoitteesta:

Jokaisella tiimin jäsenellä on vuoden 2016 aikana aloitettu tai on osana omalla nimellä toimivaa kokeilua. Tavoite on henkilökohtaista tulevaisuutta tukeva – Mahdollinen tulevaisuuden työ / erinomainen opinpaikka, Innostava – Meidän tiimin jokaisella jäsenellä on omat mielenkiinnot ja jokaista innostaa uuden luominen ja itsensä haastaminen, sekä onnistumiset! Haasteellisuus – Haasteellinen tämä on todellakin, koska tähän mennessä meillä ei oikeastaan ole kuin kaksi omalla brändillään startannutta kokeilua, Pure ja JEFU Store. Mitattava, tavoite on helpostikin mitattava koska kyseessä on jokaisen henkilökohtainen ponnistus.

 

NEXT Steps

Seuraavat stepit tiimiliiderinä onkin tuoda tiimille kirjassa oleva tuloskortti ja mitata tiimin kehitystä 4 kertaa vuodessa. Nyt, ennen kesää, syksyn alussa sekä vuoden lopussa. Näin pystymme JORYn kanssa oikeasti vaikuttamaan asioihin ja näemme itsekin mikäli olemme jossain onnistuneet.

Asetttaa tiimille Visio

Luoda tiimille strategia vuodelle 2016

Asettaa tavoitteet vuodelle 2016 tiimille

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!