Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Jazzia johtamiseen

Kirjoitettu 03.06.20
Esseen kirjoittaja: Oskari Kakko
Kirjapisteet: 3
Kirja: Jazzia johtamiseen
Kirjan kirjoittaja: Patrick Furu
Kategoriat: 1. Oppiminen, 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Sain ensimmäiset kosketukseni jazziin, kun amerikkalainen setäni suomen käynneillään monesti selitti tarinoitaan ja kiinnostuneisuudestaan jazzia kohtaan. Olen aina kulkenut omia polkujani ja tehnyt asioita, joita itse olen halunnut. Siksi jazz onkin musiikinalana aina kiehtonut minua. Jazz-muusikot ovat aivan häkellyttävän taitavia muusikoita, mutta heissä on vielä jotain enemmän, kuin muiden alojen ammattilaisilla. Mielestäni Jazz-maailman tähtiä voi hyvin verrata businessmaailman tähtiin. Steve Jobsilla ja Elon Muskilla on ollut jotain vielä muita enemmän, jotta he ovat nousseet kaikkien tietoisuuteen.

Duke Vs Beethoven

Kirjan yhdessä kohdassa nostaa todella mielenkiintoisen tavan ajatella asioiden tekemisestä. Furu nostaa esille yhden musiikin historian suurimman säveltäjän Ludvig van Beethovenin, sekä ehkä eniten jazzmusiikkiin vaikuttaneen legendan Duke Ellingtonin. Miten sitten kaikkien tuntema Beethoven eroaa Ellingtonista? Beethoven halusi varmistaa, että hänen musiikkinsa esitettäisiin tarkasti, juuri siten kuin hän oli sen tarkoittanut. Hän määritteli tarkasta miten kukin kohta ja nuotti tuli soittaa. Kun Beethoven ensin sävelsi ja sen jälkeen mietti miten ne toteutetaan mahdollisimman tarkasti, Ellington mietti ensin mikä hänen loistavissa muusikoissaan on ainutlaatuista. Hän lähestyi aina vahvuuksien kautta. Se olisikin loistava johtamisjärjesteltä, että osaajille annetaan mahdollisuus loistaa.

Minun pitäisikin aloittaa itseni kehittämisessä sellainen lähestymiskulma, että miettisin missä juuri minä olen hyvä ja antaa itselleni mahdollisuus loistaa. Sen sijaan että kokeilisin ja harjoittelisin vähän kaikkea, minun tulisi alkaa keskittymään vahvuuksiini ja niiden edelleen kehittämiseen.

Dynassa sen sijaan on johtaminen lähtenyt aina Beethovenin mallin kautta. Sen sijaan että mietitään tiimiläisten vahvuuksia, pyritään hyödyntämään, seurataan ainoastaan sokeasti listaa, että kenen vuoro on tällä kertaa tehdä tietty tehtävä.

 

Mihin Jazzyhtyeen toiminta sitten perustuu?

Jazzyhtyeessä voidaan toiminta jakaa neljään elementtiin, jotka ovat:

  1. Yhteinen kieli

onko tiimillämme yhteistä kieltä? Monesti vakuutellaan, että yhteinen kieli löytyy Dynan dialogissa. Uskon, että näin ainakin osittain on, sillä tuntuu että miltei kaikki hoitavat hommia samalla tyylillä. Olen kuitenkin itse sitä mieltä, että kieli ei ole kaikista paras tai optimaalisen kehityksen kannalta. Myös Tiimiakatemian-standardejen ”soittamine” ei suurintaosaa tiimiä kiinnosta.

  1. Aktiivinen kuuntelu

Tiimin dialogissa aktiivinen kuuntelu ei oikein tunnu luonnistuvan. Useasti, kun jotain hiemankin vaikeampaa niin, joko joku haluaa mennä vain eteenpäin käymättä asiaa läpi tai sitten noustaan heti puolustuskannalle tai syyttämään jotain muuta, ennen kuin ensimmäinen on edes kerinyt aloittamaan. Toisaalta väliltä tuntuu, että treeneissä ei muuta tehdäkään, kuin kuunnellaan.

  1. Toisten tukeminen

Todella keskeinen osa tiimiyritystä. Mielestäni aktiivinen kuuntelu on myös osa toisten tukemista. Tämä ei ole kyllä Dynan taipaleen aikana ole onnistunut. Sen huomaa esimerkiksi ideoiden jakamisessa. Se on suorastaan olematonta. Rivien välistä luettuna, ihmiset eivät uskalla tuoda ideoitaan tiimille. Joko pelätään ideoiden tyrmäämistä, tai sitten koetaan että ei saa niille mitään tukea tai vastakaikua. Tukemisen muute tulee myös ilmi siitä, kun jotkut tiimiläisistä ovat sanoneet, että eivät uskalla puhua tai kertoa mielipiteitään, sillä eivät koe ympäristöä turvalliseksi ja kannustavaksi. Toisaalta on myös oltu tilanteissa, joissa tukea olisi varmasti saanut, mutta sitä ei olla haluttu pyytää, vaan on jääty tuskailemaan asioiden kanssa yksinään.

  1. Vastuun kantaminen

Vastuun kantaminen on myös osa-alue, joka on räikeästi loistanut poissaolollaan. Pääosin tosin Tiimiakatemian sisäisiin asioihin liittyen. Vahvarien, kehitysfoorumeiden ja muiden asioiden kanssa kukaan ei tunnu haluavan ottaa vastuuta, vaan kaikesta on miltei pakko tehdä vuorolista. Olen vältellyt itsekin vastuita talon sisäisissä asioissa todella mallikkaasti, joten olen nyt keväällä yrittänyt huonon omantunnon seurauksena vähän parantaa tapojani. Toisaalta treeneissäkin tuntuu olevan vain harvoilla vastuun tunto dialogin ylläpitämisessä, mitä totta kai on laskenut sen tasoa valtavasti. Koska vain harvat ovat äänessä, samat aiheet ja mielipiteet kiertävät viikoista toiseen. Tämä taas saa ärtymyksen nousemaan hiljaisemmilla pintaan ja se taas edelleen laskee heidän motivaatiotaan.

 

Kuinka intohimoisesti he yhdessä haluavat voittaa? Jos intohimoa ei ole, ei tule tuloksia.

Näihin kulminoituu mielestäni hyvin se, miksi Dyna ei ole (akatemian mittareilla) saavuttanut kovinkaan hyvää tulosta. Se että intohimoa ei ole tehdä yhdessä tai menestyä yhdessä on ajanut tiimin tilanteeseen, jossa kaikki tekevät omia juttujaan, ja projektejaan (mikä ei välttämättä isommassa kuvassa ole huono asia).

Omassakin tekemisessäni on ollut kyllä intohimon puutetta, se onkin yksi pääsyistä, miksi koen, että en ole saanut itsestäni ihan kaikkea irti akatemian aikana. Olen todella intohimoinen ihminen ja jos löydän itsestäni sen mielentilan pystyn ylittämään omat rajani todella isosti. Toisaalta tässä voisi olla mahtava tilanne jazzin tavoin ”rakentaa väärän nuotin ympärille”. Uskon että pystyn kääntämän tähänastiset oman tason alitukseni motivaattoriksi, jolla pystyn aikaan saamaan vielä ennennäkemättömän loppukirin. Haluankin omissa kiinnostuksen kohteissani teknisen hallitsemisen lisäksi oppia ymmärtämään asian ytimen. ”Haluan oppia tekemään vähemmän, jotta voin saada aikaan suuremman vaikutuksen”. Sillä jos pystyn saamaan parempaa tulosta pienemmällä työllä, onnistun nostamaan oman maksimisuorituksen monta pykälää korkeammalle.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!