Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Jazzia johtamiseen – anna osaajien loistaa

Kirjoitettu 11.02.17
Esseen kirjoittaja: Aleksi Iittainen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Jazzia johtamiseen - anna osaajien loistaa
Kirjan kirjoittaja: Patrick Furu
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.7. Johtamisen klassikot

Jazzia johtamiseen - anna osaajien loistaa, 3.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)

Valitsin tämän kirjan luettavaksi Tulevaisuuden johtajat -koulutusohjelmaa ja Pitstop renkaanvaihtoprojektiamme varten. Halusin myös saada erilaisen näkemyksen johtamiseen, jonka uskoin tämän kirjan ainakin nimen perusteella tarjoavan.

Kirjassa johtamista verrataan jatkuvasti jazz-yhtyeen toimintaan. Jazzissa jokainen yksilö on vastuussa kokonaisuudesta ja kaikki perustuu yksilöiden osaamiseen. Tämä on suoraa verrattavissa Tiimiakatemian tiimien toimintaan, joissa tekeminen usein perustuu yksilöiden osaamiseen. Jazzissa on myös jokaisen soittajan tavoitteena saada muut kuulostamaan mahdollisimman hyvältä, johon he voivat vaikuttaa omalla soitollaan.

 

Feel the flow

Tunteet liittyvät kiinteästi huippusuorituksiin. Flow-tila on nautinnollinen hetki, jolloin kaikki tuntuu helpolta ja yhteenkuuluvalta. Kaiken sujuessa voidaan saavuttaa yhdessä group flow, jossa jokainen on samanaikaisesti flow-tilassa. Tällöin yhteenkuuluvuuden tunne ja yleinen tunnelma ryhmässä on uskomaton.
Tätä olisi hyvä tavoitella myös tiimeissämme. Silloin kun yhdellä henkilöllä menee kovaa ja kaikki sujuu, tulisi hänen yrittää esimerkillään motivoida muita ja koittaa saada koko ryhmää yhdessä lentoon. Olen itse ajoittain kokenut jonkinmoista flow-tilaa futsal pelien aikana. Tällöin olen päässyt tilaan, jossa kaikki sujuu ja olen täydellisesti pelin sisällä. Ajatuksissani ei liiku mitään muuta kuin sen hetkinen tilanne, aika tuntuu jopa hidastuneen ja tunne on mitä parhain! Tämä on yksi niistä syistä miksi nautin urheilusta niin paljon.

 

Beethoven vs. Ellington | Management vs. Leadership

Beethovenin aikana musiikkiin saatiin standardit, joiden avulla voitiin varmistaa, että musiikki soitettaisiin aina samalla tavalla. Ellingtonin uudistuksien myötä osaaminen tuli tärkeämmäksi ja kappaleet sävellettiinkin muusikoiden ainutlaatuisen osaamisen pohjalta. Näitä molempia esimerkkejä tarvitaan organisaatioissa, vaikka ne ovatkin toisensa vastakohdat.

Ellingtonin mallissa jazz-johtaminen lähtee organisaation ja sen yksilöiden vahvuuksista. Hän sai luotua organisaatiolle arvon, jonka takia ihmiset halusivat hänen kanssaan töihin ja myös pysyisivät töissä. Uusi malli siis korosti yksilöiden osaamista ja se oli matala hierarkinen yhteisö.

 

”Set-up-to-fail” -syndrooma

 1. Esimies – alaissuhde alkaa myönteisesti, molemmilla osapuolilla on hyvät odotukset toisiaan kohtaan.
 2. Jokin yksittäinen tapahtuma (esim. myöhästynyt deadline) saa esimiehen epäilemään alaisen kykyjä, ja esimies alkaa mikromanageerata alaistaan.
 3. Työntekijä vaistoaa luottamuksen puutteen ja alkaa itsekin epäillä kykyjään. Hän ei tee enää parastaan, reagoi mekaanisesti esimiehen kontrollointiin, ja välttää päätöksen tekoa.
 4. Esimies tulkitsee tämän uuden käyttäytymisen lisätodisteena heikosta osaamisesta ja alkaa kontrolloida entistä enemmän, mikä jälleen vain pahentaa tilannetta. Syntyy negatiivinen kierre.

Alaisen ”osaamattomuus” on näin ollen esimiehen oman käytöksen tulos, ei alaisen ominaisuus. Ratkaisu syndroomaan on asennemuutos molemmilla osapuolilla. Esimiehen pitää ajatella positiivisemmin ja hänen on luotettava siihen, että ryhmän jäsenet kantavat oman kortensa kekoon. Tilanne purkautuu avoimella keskustelulla alaisen ja esimiehen välillä. Keskustelun täytyy perustua faktoihin, ja molempien pitää sitoutua kehittämään tilanne paremmaksi.

Tämä syndrooma on hyvin yleinen työelämässä. Ylenpalttinen holhous johdon toimesta lamaannuttaa työntekijän oman ajattelun. Tämä pitää huomioida Pitstopilla ammattiopiston poikien kanssa töitä tehdessä. Ei saa liian kärkkäästi olla huomauttamassa kaikista virheistä, vaan täytyy antaa heille vähän tilaa oppia virheistä ja kehittyä. Vaikka he ovatkin ammattiopistolta, ovat he yllättävän fiksuja ja omatoimisia, varsinkin jos heitä siihen kannustetaan ja annetaan mahdollisuus.

 

Jazzjohtajuuden malli

 1. Yhteinen kieli
 2. Aktiivinen kuuntelu
 3. Toisten tukeminen

Yhteisellä kielellä tarkoitetaan organisaation/tiimin pelisääntöjä, jotka ovat kaikille samat, eli standardit.

Aktiivisen kuuntelun kautta voimme auttaa toisiamme pääsemään seuraavalle tasolle tekemisessämme. Tarkkailun kautta luodaan myös luottamusta omaan porukkaan. Aktiivinen kuuntelu usein myös erottaa hyvän johtajan ja puhujan. Hyvä johtaja todella kuuntelee työntekijöitään ja saa heidät tuntemaan itsensä tärkeiltä. Hyvä puhuja osaa ottaa yleisön haltuun ja tarvittaessa hieman muokata esitystään yleisön ja tapahtumien mukaan.

Toisten tukeminen tarkoittaa muiden kuuntelemista ja kuullun perusteella kehittämistä. Erään tutkimuksen mukaan tiimin kommunikointitavat ovat merkityksellisempiä, kuin se mitä kommunikoidaan ja osataan. Älä tyrmää, kannusta kokeilemaan ja anna yrittäjän itse huomata toimiiko asia vai ei.

Käytännön kopit:

 • Työn tulee olla merkityksellistä ja tekijöillä vapautta toteuttaa itseään
 • Ensin visio, strategia ja tarkoitus kuntoon, sen jälkeen konkreettisia tavoitteita ja mittareita.
 • Johtaminen on yhteistyötä
 • Korvataan ”kyllä, mutta…” -> ”Kyllä, ja…”, jolloin kannustetaan ja kehitetään ideaa saman tien.

 

 ”Ihmisten pitää toimia yhdessä saavuttaakseen tuloksia.” -Jorma Ollila

”Kun joku puhuu, odotatko saavasi oman puheenvuorosi, vai kuunteletko oikeasti?” -Reddit käyttäjä

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “Jazzia johtamiseen – anna osaajien loistaa”

 1. letim sanoo:

  Hyvin olet löytänyt kirjan opppien ytimen. Niiden soveltaminen käytännön tilanteisiin ei aina ole kovinkaan helppoa. Globaattorilla pitäisi olla aikaisempaa enemmän vaativia projekteja – silloin oppien soveltaminen olisi valtavasti helpompaa. Mutta hyvän kirjan olet valinnut…

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!