Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Jazzia johtamiseen

Kirjoitettu 17.02.15
Esseen kirjoittaja: Anders Bertlin
Kirjapisteet: 2
Kirja: Jazzia johtamiseen
Kirjan kirjoittaja: Patrick Furu
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jazzia johtamiseen – anna osaajien loistaa

Patrick Furu

Ennen kuin kerron enempää, haluan heti tässä alussa sanoa sen, että minä en tiedä jazzin soittamisesta enkä kuuntelemisesta yhtään mitään. Siitä huolimatta tämä oli huikea kirja. Se kertoo todella paljon akatemian metodeista sekä avaa erittäin hyvin sitä, millä tyylillä kannattaa nykyään yritystä johtaa. Harvoin olen tehnyt niin paljon merkintöjä kuin tässä kirjassa tein. Peilaan tätä kirjaa meidän LC-koulutusohjelmaamme, jossa ollaan nyt tässä tilanteessa:

 • Pakollinen reitti on valittu: Jyväskylä – Frankfurt – Amsterdam – Jyväskylä.
 • Lähtöpäivä sekä välipäivät päätetty.
 • LC-ryhmä on kasassa.
 • Scrum-menetelmä alustavasti hallussa.
 • Ensimmäinen kontaktikerta takana.
 • Välikatsauksen aika päätetty (ma 12.30).

Paljon on siis matkaa vielä jäljellä. Kysymyksiä herää heti, esimerkiksi: Mistä iso asiakas Frankfurtiin ja kuka sen kontaktoi? Kuka kontaktoi Amsterdamin Tiimiakatemian ja kuinka saamme heitä innostettua tästä, vaikka he eivät ole mukana itse reissussa? Miten tämä reissu saadaan kytkettyä akatemian visioon ja missioon? Miten voidaan hyödyntää akatemian valmiita verkostoja ja olisiko kenties sieltä joku/jotkut lähdössä?

Näiden kysymysten lisäksi on Scrumin roolit vähän epäselvänä. Minulla on myös mielenkiintoinen tilanne siinä mielessä, että välikatsauksen ajankohdaksi valittiin maanantai kello 12.30, enkä pääse paikalle kuin pari kertaa ennen kuin lähdemme reissuun. Harmi sinänsä, koska uskon välikatsausten merkityksen nousevan, kun reissu lähestyy. Mutta jos tämä aika sopii kaikille muille, turha yhden ihmisen on marista. Tässä kirjasta pari teoriaa, joita meinaan käyttää tässä projektissa tai jossain valmentamiseen liittyvässä projektissa:

”Tavoitteiden tulee olla konkreettisia, järkevässä ajassa saavutettavissa olevia, realistisia ja mitattavia (S.M.A.R.T). Normaalisti tavoitteet asetetaan vuodeksi tai lyhyemmäksi ajaksi. Ylätason selkeät tavoitteet pilkotaan pienemmiksi, vieläkin konkreettisemmiksi tavoitteiksi.”

SMART:n kirjaimet voisivat edustaa tässä projektissa mielestäni:

S: Simple

M: Meaningful

A: Acceptable

R: Realistic

T: Timed

Tällainen projektisuunnitelma kun saadaan aikaiseksi, niin uskon kaikkien nauttivan reissusta. Toinen teoria heti perään, koska teoriat ovat jääneet omalle kohdallani aika vähäisiksi vielä tässä vaiheessa akatemiaa. Olen myös huomannut sen, että aika harvoin tuodaan teorioita esille treeneissä nykyään, joten uskon, että voisin hyödyntää näitä myös omassa tiimissäni.

”Tutkimuksen perusteella löydettiin kriteerit sellaisille tavoitteille joilla erinomaisuus mahdollistetaan. Niiden pitää täyttää seuraavat neljä kriteeriä: tavoitteiden tulee olla haastavia ja välttämättömiä, niiden täytyy parantaa jonkun elämää ja lisäksi niiden pitää saada aikaan tunnereaktio (H.A.R.D).”

Risuaita #kova, joka on jo aika kulunut akatemialla voisi vaihtaa #hard. Töitä riittää kyllä LC:n kanssa tällä hetkellä, koska olen koulutusohjelman lisäksi myös Iiron kanssa suunnittelemassa Dynaamian LC-reissua. Reissusuunnitelma Dynaamialle on erittäin vaiheessa ja sekin pitäisi pikkuhiljaa alkaa saada kasaan.

Teorioiden lisäksi kirjasta vielä yksi pohdinta, jota olisi myös hyvä käyttää tässä LC projektiryhmässä:

 1. Oletko joutunut tekemään priorisointeja ja valintoja? Kyllä/Ei
 2. Liittyykö strategia/tehtävä selkeästi ihmisten tekemään työhön? Kyllä/Ei
 3. Pystyvätkö ihmiset näkemään oman osaamisensa kontribuoivan strategiaan?
 4. Ymmärtäisikö isoäitisi strategisen viestisi?

Mielestäni nämä ovat aika hyviä kysymyksiä. Koska ei nyt pystytä välttämättä muuttamaan LC:tä niin toivon, että joku päivä sen sisältö muuttuu. Liittyykö strategia/tehtävä selkeästi ihmisten tekemään työhön -kysymys mielestäni on melko tarpeellinen. Kun soitimme meidän yrittäjillemme, kaikilta tuli sama vastaus, että ei ole projektia, jota viedä ulkomaille. Miksi sitten lähteä ulkomaille? Voisiko LC olla Suomen sisällä tehtävä yhteinen reissu? Moni varmasti tuntee Tiimiakatemian Jyväskylässä mutta kuinka moni tuntee akatemian Porissa, Kokkolassa ja Kuusamossa? Aika harva, väittäisin. Miksi emme lähtisi enemmin valtaamaan näitä alueita? Jos minä olisin ruorissa, valtaisin ensin paikat tässä lähellä ennen kuin lähtisin kauaksi. Ymmärrän kyllä sen, että pitää lähteä kauaksi, että voi nähdä lähelle, mutta mielestäni sitä ei ole niin hyvä tehdä LC:n kanssa. Voidaan lähteä kauaksi katsomaan, mitä muut tekevät, mutta onko meillä mitään tarjottavaa saati halua edes tarjota ulkomaille mitään? Mielestäni se jo kertoo jotain, että kuin soitettiin, millaista reissua haluatte, suurin osa vastasi pakettireissua. Pakettireissuasenteella kun lähtee kauaksi, voi hyvin käydä kuten meillä viime vuonna, että monessa paikassa jopa unohtui sanoa, että ollaan Tiimiakatemiasta.

Kirjasta vielä yksi poiminta projektiryhmälle:

Yhteinen kieli – Aktiivinen kuuntelu – Toisten tukeminen – Vastuun kantaminen = Onnistunut projekti.

Tiistaina kun jatkuu, pitää yrittää muistaa tuo aktiivinen kuuntelu. Pitää myös yrittää hallita tunteet ja luoda positiivinen ilmapiiri. Vähän niin kuin pianistilla kirjan bändissä:

”Voin olla pettynyt valintaan, mutta kun se on tehty, pitää miettiä, miten tästä saa mahdollisimman hyvän. Minulla on siinä keskeinen rooli. Enkä voi pettää muita muusikoita, vaan minun on tuettava heitä ja heidän valintojaan.”

Äskeinen kommentti on varmasti kaverijohtamista parhaimmillaan. Oli kyllä erittäin opettava kirja, vaikka en olekaan johtotehtävissä. Seuraavaksi luen Sisäinen sankari -kirjan ja teen siitä esseen LC-koulutusohjelmaan. Valitsin kirjan koska haluan saada esille sisäisen sankarin tähän projektiin. Saisi vielä hivenen enemmän laatua tekemiseen! Näillä pohdinnoilla mennään tänään!

Keskustele artikkelista

1 kommentti to “Jazzia johtamiseen”

 1. Emma Kyyrä sanoo:

  Hyviä ja konkreettisia pointteja LC:hen Anders!

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!