Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Jere – elämäkerran parhaat kopit ja opit

Kirjoitettu 03.12.18
Esseen kirjoittaja: Otso Qvintus
Kirjapisteet: 3
Kirja: Jere
Kirjan kirjoittaja: Aki Linnanahde
Kategoriat: 1.1. Oppimisen suuntaviivoja, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Harvemmin olen törmännyt näin monisyiseen elämäntarinaan. Teos oli niin mukaansatempaava ja helposti luettava, että sen lukemiseen riitti yksi kahdeksan tunnin aikaikkuna. Näin minusta hyvin tarinallistettu kertomus toimiikin: lukija haluaa imaista sen sisuksiinsa yhdellä kertaa. Uskon tämän tyyppisiä tarinoita löytyvän paljon muualtakin kuin urheilun saralta, mutta tällaiset asiat konkretisoituvat monille vasta, kun joku kaikkien tuntema henkilö rohkenee aukaisemaan syvimmätkin syöverinsä.

Miksi mikään ei usein riitä? Kaikkea täytyy saada ja mahdollisimman paljon, oli se sitten rahaa, mainetta, alkoholia tai huumeita. Kaikkia näitä yhdistää mielestäni yksi tekijä, ja se on koukuttavuus. On kyseessä sitten mikä tahansa yllä olevista neljästä, ne koukuttavat ihmistä haluamaan sitä lisää. Rahanteko voi tuntua niin helpolta, että ihminen pyrkii haalimaan sitä itselleen mielin määrin. Hän ei jossain vaiheessa osaa ajatella muuta kuin sitä, miten hän voisi kaikesta säästäen saada itselleen yhä enemmän rahaa. Maineen kohdalla ihmisestä tulee helposti koppava ja arrogantti, mikäli hän kokee olevansa muiden yläpuolella. Huumeet nappaavat ihmisen syövereihinsä, ja käyttöasteita ja laatuja on koko ajan saatava korkeammaksi. Alkoholiin pätevät samantyyppiset säännöt. Kaikki nämä eivät ole aivan vertailtavissa keskenään, mutta yhdistävä tekijä näille todellakin on koukuttavuus. Eksponentiaalinen kasvu ei enää riitä, vaan halutaan mahdollisimman nopeasti mahdollisimman paljon. Niillä keinoilla päästään usein jopa hautaan asti.

Mitä Jere Karalahden tarinasta voisi sitten oppia? Hän oli ikäluokkansa parhaimmistoa junioriluokissa jääkiekossa, ja treenasi älyttömän paljon. Hänen motivaattorinsa oli alkuun olla hyvä pelaaja, ja jossain vaiheessa motivaation lähde oli varmasti osittain rahakin. Kirjassaan hän kertoo, kuinka jo pitkälti alle 18-vuotiaana heidän piireissään Tapulikaupungissa kulutettiin alkoholia ja huumeita. Tässäkin kontekstissa pätevät ylemmän kappaleen säännöt: halutaan olla koko ajan parempia urheilussa, mutta samaan aikaan muut päihdyttävät asiat kiinnostavat vähintään yhtä paljon. Kaikki riippui kaikesta, ja päivittäiset huumausannokset oli saatava. On käsittämätöntä, että Karalahti pystyi pelaamaan huippukiekkoa SM-liigassa ja NHL:ssä, kun hän samalla veti peliä edeltävinä iltoina sekakännejä alkoholilla ja huumeilla. Rautainen kunto tietenkin on tähän yksi vastaus. Ilman huikeita kuntopohjia jonkun muun sydän olisi pysähtynyt ensimmäisen krapulapelin jälkeen.

Riippuvuus on sairaus, liittyy se sitten mihin tahansa. Siivousriippuvuus ei ole fyysisesti tai henkisesti niin vaarallinen huumeriippuvuus, mutta jokaisella riippuvuudella on varjopuolensa. Ne varjopuolet ovat aina kaikesta muusta pois. Varjopuolella ihmisestä voi paljastua sitten muita piirteitä, joita ei ole aiemmin ollut näkyvissä. Joidenkin ihmisten perusajatus on olla vastarannan kiiskiä. Ei ole väliä mitä ollaan tekemässä, mutta osataan usein löytää toisen ajatuksista ne huonoimmat puolet, ja kohotetaan niitä. Tämä ei ole välttämättä sairaus, mutta pitkälle kehittynyt tapa, jolla halutaan ärsyttää ja satuttaa muita ihmisiä. Luonteenpiirteillä eli sillä, mitä geeneistä on saatu ja miten niiden avulla on kasvettu, on iso vaikutus siihen, miten elämässä itselleen käy. Jos on luonteeltaan kokeilunhaluinen ja etsii jatkuvasti jotain parempaa ja suurempaa, voi lopputulos olla mitä tahansa rikkaan liikemiehen ja köyhän kirkonrotan väliltä. Totuus on kuitenkin se, että riippuvuus on yleensä taakka. On eri asia, miten sitä taakkaa hyödyntää.

Karalahden selästä putosi iso taakka, kun hän joutui Meilahden teho-osastolle muutamaksi viikoksi letkuihin vedettyään pari viikkoa alkoholia putkeen huumeannostelun kera. Sen Karalahti kuvaa olleen isoin käännekohta elämässään. Tämän tapahtuman jälkeen ylilyönnit jäivät pois, ja jo sammunut kiekkoura lähti vielä muutamaksi vuodeksi uuteen nousuun. Oma koppi tästä on ainakin se, että esimerkiksi yrittäjän uralla ensimmäiseen konkurssiin ei kannata luovuttaa, jos paloa on. Sellaisia yrittäjätarinoita riittää, että pohjalla on joutunut käymään useasti, ennen kuin on alkanut menestymään tai edes pärjäämään. Kokonaisuuden eri osat on saatava toimimaan. Vaikka tuote olisi itsessään maailman paras alallaan, ei ostaja tiedä sitä ilman markkinointia. Jos ei ole markkinointia, tai jos ei osaa näyttää jääkiekossa taitojaan oikeissa paikoissa, on liikkeellä heikoilla jäillä. Upotus tulee nopeammin kuin osaakaan kuvitella.

On komeaa, kun voi sanoa vetäneensä kolme päivää viinaa Guns ’N Rosesin jätkien kanssa. Olisiko kuitenkin komeampaa sanoa, että minä hommasin erään kontaktini kautta Guns N’ Rosesin tänne esiintymään? Se, mitä kaikkea siinä legendaarisessa entisessä elämässään on tehnyt, unohtuu hyvin nopeasti. Hyvässä usein nopeammin kuin pahassa, mutta ihmiset unohtavat tärkeätkin asiat. Mikä siis on huipulla pysymisen menestysresepti?

  1. Ole esillä paljon, ja positiivisessa valossa. Tosin huonokin julkisuus on julkisuutta.
  2. Tuo taitojasi esille ja kerro avoimesti kaikki, mitä sinulla on sanottavana.
  3. Älä pelkää epä Niitä sattuu kaikille. Kyse on siitä, kuka oppii niistä nopeiten.

Listaan voisi lisätä muutakin, mutta näillä kolmella asialla pääsee mielestäni jo pitkälle. Usko siihen, että asiat kääntyvät parhain päin, ei nykyään riitä. Eteenpäin meneminen ja aallonharjalla oleminen tuottavat parhaita lopputuloksia. Luotiin sitten imperiumia kiinteistöpuolelle tai huumepuolelle. Kaikki haluaisivat tuntea olevansa haluttuja. Onko siinä sittenkin ihmiskunnan pahin riippuvuus: tunne siitä, että sinusta pidetään?

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!