Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johda tunteita

Kirjoitettu 27.10.20
Esseen kirjoittaja: Tatu Levänen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Johda tunteita
Kirjan kirjoittaja: Camilla Tuominen
Kategoriat: 1.2. Oppimisen taidot ja työkalut, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

En ole tyyppinä mielestäni sellainen, joka avautuu omista tunteistaan kovin helposti. En myöskään ole ensimmäisenä tutustumassa uusiin ihmisiin tai tervehdi muita hymyllä. Näistä suojamuureista pitäisi kuitenkin pyrkiä eroon. Sillä olemalla sulkeutunut en vaikuta ainoastaan omiin ajatuksiini vaan myös muiden ihmisten. Tiedän periaatteen, että aina pitäisi ajatella mitä tuo huoneeseen kun tulee sisälle. Sillä ei kuitenkaan ole suoraan tekemistä sen kanssa millainen oma suojamuuri on ja kuinka sen takia käyttäytyy. On myös todella vaikeaa pysähtyä ajattelemaan niinkin yksinkertaista asiaa kuin mitä tunnen juuri nyt.

Gravin Johtoryhmässä oleminen on hyvä paikka lähteä pohtimaan ovatko omat toiminnat johteita omista tunteista, vai omista ajatuksista. Kuitenkin tavoitteena on luoda meille kaikille hyvä työskentely-ympäristö jossa pystymme kertomaan toisillemme suoraan jos jokin asia ei toimi mielestämme hyvin. Tällä hetkellä kun joku purkaa pahaa oloaan reagoimme tunteisiin hieman väärin. Pitäisi pyrkiä ajattelemaan mistä tunteet johtuvat, eikä niinkään siihen mitä toinen suoltaa ulos. Positiivista tiimin tasolla on se, että negatiivisetkin asiat kuitenkin nostetaan esille.

Vuosi taaksepäin mietittynä meillä oli tiimin kanssa kuitenkin suurena yhdistävänä tekijänä yhdessä koettu LC ja siihen liittyvät haasteet. Viime keväänä meillä oli toki yhdessä koettuna liikevaihtohaaste, mutta sen täyttäminen ei kuitenkaan ajanut meitä yhteen niin suurella voimalla kuin LC:n mukanaan tuomat haasteet. Tänä syksynä koetut ongelmat ovat varmasti osiltaan peruja juuri siitä ettei meitä ole pakotettu hetkeen jakamaan yhdessä kokemiamme asioita ja siitä sointuvia tunteita samassa asuntoautossa. Tosin ei se LC:kään onneksi ihan kädestä pitämiseksi ja gumbayaan laulamiseksi nuotiolla mennyt.

Kaikki tunteet ovat viestejä, joita ei pysty äkkiä ajateltuna lukemaan. Itse ainakin ajattelen tämän hetkisiin tunteisiini eniten vaikuttavan viime hetkien tapahtumat, mutta sivuroolissa on myös aiempi elämäni ja kokemukseni. Näitä tunteiden mukanaan tuomia viestejä pitäisi oppia lukemaan paremmin. Olipa tunne ns. negatiivisena tai positiivisena pitämäni, pitäisi pystyä pääsemään paremmin kiinni siihen mistä tunnetila johtuu. On kuitenkin todella vaikea lukea millaisia viestejä nykyisissä tunteissa on esimerkiksi koronaviruksen aiheuttamaa yleistä sekasotkua tai mitkä ovat niitä viestejä, että elämässäni on kaikki kuitenkin suhteellisen hyvin. Näitä tunteita mitkä johtuvat kuitenkin myös pitkälti vapaa-ajan tunteista ei voi erottaa niistä mitkä tulevat akatemian töistä. Nämä kaikki tunteet vaikuttavat aina myös siihen mikä välittyy asiakastyöhönkin.

Kirjasta suurin saatu oppi on se, että itse pystyn hallitsemaan vain sitä miten reagoin asioihin tunteita analysoimalla pääsee kartoittamaan tunnetilojen juurisyyt. Muiden ulosannista saa tietoon ainoastaan tunteen, mutta ainoastaan aidosti kysymällä pääsen tietoiseksi siitä mitä heidän elämässään tapahtuu.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!