Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Camilla Tuomisen kirja ”Johda tunteita – menesty työelämässä” avaa tunteiden ja niiden johtamisen merkitystä työelämässä. Kirja oli erittäin miellyttävä lukea ja teksti oli helposti ymmärrettävää visuaalisten kuvien tukiessa tekstiä. Kirjasta on varmasti apua jokaiselle tiimille eri tilanteissa.

 

Mikäpä vaikuttaisi meihin niin kotona kuin Tiimiakatemiallakin enemmän kuin tunteet? Tunteet ohjaavat tekemistämme tai tekemättä jättämistämme: innostuneena saa paljon aikaiseksi kun taas ahdistuneena ei välttämättä saa tehtyä yhtään mitään. Koemme jotakin tunnetta koko ajan, joten on ilmiselvää että ne vaikuttaa meihin jokaiseen. Tunteet ovat rikkaus ja niin kuin Psykologi Aku Kopakkala on Tuomisen haastattelussa sanonut, niin terveellä ihmisellä on rikas tunne-elämä. Kaikilla tunteilla on jotain sanottavaa ja niitä voi oppia ymmärtämään ja johtamaan. Tunteet tuovat meille energiaa ja pyytävät pysähtymään – muistetaanhan kuunnella itseämme?

 

Ihmiset ovat erilaisia ja kaikki näyttävät tunteensa eri tavalla – osaa voi lukea kuin avointa kirjaa ja osa peittää tunteensa ilmeettömyyden taakse. Ilmeet ovat sanatonta viestintää ja näin ollen suuressa osassa sanojen rinnalla. Ilmeet kertovat puhujan ajatuksista ja tunteista ja olet varmaan huomannutkin, että nauravaa ihmistä on helpompi tulkita kuin pokerinaamaista? Haluamme yhteyttä keskustelukumppaniin ja etsimme sitä toisen katseesta: jos ilmeitä ei ole, emme saa yhteyttäkään luotua.

 

Simon Sinek on sanonut viisaita sanoja: ”Johtaja on se, joka ensimmäisenä tervehtii, kiittää tai sanoo ääneen pelottavan asian. Johtaja tekee niitä pieniä rakkaudellisia tekoja, jotka pikkuhiljaa luovat ilmapiirin, jossa jokainen uskaltaa toimia inhimillisesti ja oikein.”

Juuri noinhan se menee ja tuosta lauseesta otan ainakin itse koppia omaan toimintaani niin talouspäällikkönä kuin 24h-projektipäällikkönä. Haluan näyttää omalla tekemisellä esimerkkiä ja luoda hyvää ilmapiiriä.

 

Tunnista tunteet

Mitä paremmin osaamme nimetä ongelman ja tunnistaa tilanteen, sitä selkeämmän kuvan saat siitä ja sitä helpommin löydät ratkaisun, loogista, eikös? Miksi tunteiden kohdalla sitten ajattelemme, että voimme vain kääntää tilanteelle selkämme ja tilanne poistuu? On tärkeää pystyä nimeämään mikä tunne on kyseessä, jotta aivot rauhoittuvat. Olo helpottuu ja rentoudumme, kun saamme paremman kuvan siitä, mikä tunne meillä on ja mikä sen aiheutti. Itse en ole aikaisemmin edes miettinyt, että tunteita tarvitsisi mitenkään erikseen nimetä, ne vaan tulee ja menee. Ne on kuitenkin varmasti helpompi käsitellä, kun tietää mistä tunteesta on kyse. Jatkossa pääsen siis kehittämään itseäni tämänkin suhteen.

 

Tunteet on aina ollut olemassa ja ne on aina merkki jostakin. Käsittelemättöminä negatiiviset tunteet aiheuttaa paljon hallaa esimerkiksi tiimin sisällä. Jos joku tiimiläinen astelee treeneihin vihaisena ja tiuskii muille, hän tuskin on vihainen siitä, että treenit alkavat. Mielen päällä voi olla asioita vaikka epäonnistuneista kaupoista tai vaikka henkilökohtaisesta elämästä. Tulisi pohtia muun muassa miksi tiimiläinen tuntee noin ja miten voisin auttaa häntä. Täytyykin muistaa, ettei tiimiläisten tunteita voi ohittaa olankohautuksella vaan ne tulee ottaa vakavasti. Osalla meidän tiimiläisistä on ollut tapana heittää kaikista asioista läppää, joka on johtanut siihen, ettei kaikki diipimmät keskustelut välttämättä pääse edes alkamaan. Tähän ainakin itse haluaisin muutosta, koska kynnys itse kertoa jostakin vakavammasta asiasta kasvaa, kun vastassa on todennäköisesti hauska heitto, jonka jälkeen kukaan ei ota asiaa enää tosissaan. Itselleni diipit treenit on olleet yksiä merkittävämpiä akatemian aikana, koska silloin tuntuu, että tiimimme menee eteenpäin ja luottamuksen ilmapiiri kasvaa. Silloin, kun ihminen uskaltaa olla haavoittuvainen, hän on psykologisesti turvallisessa paikassa. Eli käytännössä kun tiimiläinen avautuu jostakin, hän luottaa tiimiinsä. Luottamus toisiin mahdollistaa huipputulokset, joten on tärkeää, että kaikilla on turvallinen olo olla tiimissä.

Itse ainakin näen ehdottomana vahvuutena tunteiden näyttämisen ja arvostan ihmisiä, jotka pystyvät tuomaan kaikki tunteensa esiin. Itselleni on helpompaa näyttää positiiviset tunteet, jotka kuuluvat luonnollisena osana arkeeni, nauran paljon ja harvoin olen huonolla tuulella, jos siihen ei ole kunnon syytä. Minulla on kuitenkin parantamisen varaa negatiivisten tunteiden sanoittamisessa ja ilmaisemisessa. Olen huomannut, että jos jokin ärsyttää, en yleensä mainitse siitä ainakaan heti vaan käsittelen asiaa ensin hetken itsekseen ja sitten vasta sanon siitä muille Ehkä se on osittain jopa fiksuakin, ettei sano jokaisesta pienimmästäkin asiasta?

 

Läsnäolo

Moni työelämässä varmasti myöntää, että lukee sähköpostejaan samalla, kun kuuntelee toisen puhuvan. Helppoa on myös olla omissa ajatuksissaan suurimman osan palaverista. Saatamme olla turhautuneita, mutta emme sano mitään ja odotamme vain, että pääsisimme jo oikeisiin hommiin, koska sähköpostit odottavat ja muutakin hommaa olisi. Tämäntyylistä toimintaa olen ainakin huomannut meidän palavereissa ja jopa treeneissä. En väitä, että itse olisin joka miitissä 100% läsnä, mutta haluan kuitenkin olla vielä kunnioittavampi muita kohtaan ja kehittyä tässä. Itseasiassa ihmisen yksi vahvimmista tarpeista on tulla nähdyksi ja kuulluksi, joten on oikeasti tärkeää olla läsnä. Olen huomannut, että etenkin etätreeneissä- ja palavereissa porukka tekee muuta samalla ja itsellänikin ajatus harhailee helpommin, kun ei olla fyysisesti samassa tilassa.

 

Pari vinkkiä tunteiden johtamiseen

 

Hengitä – niinkin yksinkertainen vinkki mutta sitäkin toimivampi

Kun vaikka turhauttaa, hengitä syvään. Se rauhoittaa kehoa ja kertoo sille, että ei tarvitse varautua esimerkiksi pakenemiseen. Ajattelukyky säilyy ja löydät todennäköisemmin ratkaisun ongelmaasi.

 

Tee vaikein asia aamulla heti ensimmäiseksi

Vaikealta tuntuvien asioiden lykkääminen vain lisää niiden epämiellyttävyyttä, koska joudut elämään tunteen kanssa kauemmin. Hoida siis vaikea asia heti, kun sinulla on siihen mahdollisuus. Tämän aion ottaa kokeiluun!

 

Näytä tänään pieni siivu itsestäsi lisää

Olemme kaikki aarrearkkuja, joissa on hurjasti käyttämätöntä potentiaalia. Päätä siis tänään näyttää itsestäsi pieni siivu lisää. Se lisää tasapainoa sisäisen ja ulkoisen maailmasi välillä, joka tulee tuntumaan lisääntyvänä hyvänä olona. Tätä on melko helppo toteuttaa arjessa Tiimiakatemiallakin. Kerro enemmän omia mielipiteitä ja kokemuksia, niin muut saavat sinusta enemmän irti. Itsellä tämä on tullut aika luonnostaan ja voin ilokseni sanoa, että olen antanut viime aikoina itsestäni paljon enemmän kahden vuoden takaiseen Maariaan verrattuna.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!