Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtajuuden 21 kiistatonta lainalaisuutta

Kirjoitettu 23.05.13
Esseen kirjoittaja: Iiro Naamanka
Kirjapisteet: 3
Kirja: Johtajuuden 21 kiistatonta lainalaisuutta
Kirjan kirjoittaja: John C. Maxwell
Kategoriat: 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirja on ilmeisesti johtajuuden kulttiteos, jota monet suuret johtajat jo ennen minua ovat reflektoineet omaan tekemiseensä. Tällä hetkellä johtamiseni on heikkoa, eniten parantamista vaatii viestintä, koska en pysty tarpeeksi selkeästi ilmaisemaan ajatuksiani muille. Useissa projekteissa, joissa olen ollut johtamassa suurin haaste on viestinnän onnistuminen. Tällä hetkellä yritän johtaa piinapäivien projektiryhmää, jossa meillä on myös haasteita viestinnässä. Viestintä ei ole onnistunut projektiryhmän sisällä, eikä myöskään Tiimiakatemialla tiedetä juuri mitään piinapäivien kulusta. Uskon kuitenkin, että onnistumme järjestämään huikeat piinapäivät haasteista huolimatta.

Tiedän heikkouteni, mutta johtamisessa on tärkeää keskittyä vahvuuksiin. On tärkeää, että johtaa muita heidän vahvuuksillaan ja myös itse keskittyä omiin vahvuuksiinsa. Omia johtamisvahvuuksiani ovat kenties jääräpäinen luonne, joka tulee hyvin usein ilmi, mutta pystyn myös tarpeen tullen antamaan periksi ja olemaan väärässä, enkä kanna siitä kaunaa. En kovin helposti anna periksi asioissa, joissa uskon olevani oikeassa tai uskon tekeväni oikein. Mutta jos minulle esitetään järkevät perustelut, miksi minun tulisi tehdä asia toisin, olen myös valmis muuttamaan toimintatapaani. Olen myös kohtalaisen suorapuheinen (niin suorapuheinen, kuin vain savolainen voi olla), en pelkää tuoda mielipidettäni julki ja olen valmis perustelemaan kantani. Joskus saatan sanoa asiat liiankin suoraan tai muotoilla sanani väärin, jolloin toinen osapuoli saattaa pahoittaa mielensä. Olen myös todella toimelias ja aikaansaava, mikäli saan hommat käyntiin, aivan kuin lenkkeilyssäkin vaikein homma on ovesta ulos pääseminen.

Lait, jotka minuun kolahtivat:

2. Vaikutusvallan laki – Johtajan tulee olla vaikutusvaltainen. Ilman vaikutusvaltaa et voi saada alaisiltasi arvostusta. Johtaja ei voi piiloutua asemansa taakse, vaan aseman mukainen arvostus on ansaittava.

3. Prosessin laki – Johtajuus kehittyy päivä päivältä. Tähän uskon hyvin vahvasti ja toivon, että se myös pitää paikkaansa minun kohdallani. Johtajuudessani on vielä erittäin paljon kehittymisen varaa.

4. Suunnistamisen laki – Tällä hetkellä en vielä osaa suunnitella kovin pitkäjänteisesti. Haluaisin kuitenkin oppia suunnittelemaan paremmin ja se on minun kohdallani enemmän kiinni motivaatioista kuin taidoista.

5. Arvon lisäämisen laki – En ole ajatellut, että tärkeintä on saada muut onnistumaan paremmin ympärillään. Tähän asti olen ottanut enemmän kuin antanut.

6. Vakaan pohjan laki – Luottamus on johtajuuden perusta. Kyllä johtajan tulee ansaita alaistensa luottamus, sitä ei vain anneta vaikka johtajaksi olisikin valittu.

11. Sisäpiirin laki – Kukaan meistä ei saa yksin aikaan mitään merkittävää – ei ainakaan johtajana. Tarvitsen ympärilleni ihmisiä, joilla on erilaisia kykyjä kuin minulla. Se on haastavaa, koska hyvin usein viihdyn sellaisten ihmisten kanssa, jotka jakavat kanssani samanlaisia ominaisuuksia.

12. Valtuuttamisen laki – Theodore Roosevelt on sanonut: ”Paras johtaja on se, jolla on kylliksi järkeä etsiä oikeat miehet tekemään mitä hän tahtoo, ja kylliksi itsehillintää ollakseen sekaantumatta asiaan, kun he tekevät sen.” Pätee erittäin hyvin johtamiseeni, koska liian usein haluan sekaantua asiaan, jonka olen muut laittanut tekemään. Täytyy opetella luottamaan toisiin enemmän.

 

18. Uhrautumisen laki – Johtajan on usein luovuttava enemmästä kuin muiden. Johtajana täytyy miettiä tarkkaan mistä on valmis luopumaan. Vielä en ole valmis tekemään suuria uhrauksia johtajana, mutta varmasti jos tilanne sen vaatii, olen ainakin valmis harkitsemaan asiaa uudelleen.

 

21. Henkisen perinnön laki – Johtajan kestävä arvo mitataan hänen seuraajiensa kautta. Johtajana minun tulisi miettiä millaisen perinnön haluan jättää seuraajalleni. Minkälaista arvoa olen pystynyt organisaatiossa luomaan ja mitä pysyvää olen pystynyt luomaan.

 

Mitä haluan kehittää omassa johtajuudessani?

 

Jotta pystyn johtamaan muita, tulee minun ensin kehittää itseni johtamista. Tällä hetkellä lipsun tavoitteistani, enkä saa suoritettua töitäni ajallaan. En pysty johtamaan esimerkilläni, jos itseni johtaminen on hukassa. Toiseksi minun tulisi keskittyä parantamaan viestintää. Luoda parempia ja selkeämpiä viestejä, jotka on helppo ymmärtää ja toteuttaa. Siirtyä arvostelevasta viestinnästä rakentavaan viestintään. Yritän ottaa itseäni niskasta kiinni kesän aikana ja palaan syksyllä työn touhuun aivan uudella pöhinällä. Tämän kevään aikana olen päästänyt itseni aivan liian helpolla joka paikasta. Syksyllä tulen ottamaan enemmän johtajuushaasteita ja pyrin pitämään itsensä johtamisen kunnossa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!