Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtajuuden 21 kiistatonta lainalaisuutta

Kirjoitettu 30.04.18
Esseen kirjoittaja: Aatu Jaanson
Kirjapisteet: 3
Kirja: Johtamisen 21 kiistatonta lainalaisuutta
Kirjan kirjoittaja: John C. Maxwell
Kategoriat: 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kukaan ei ole seppä syntyessään, eikä kukaan ole syntyessään johtaja. Ne jotka nuoruudessa vaikuttavat synnynnäisiltä johtajilta, ovat vain muita dominoivimpia. Johtajuus on taito, jota voi kehittää aivan kuten mitä tahansa muuta taitoa. Tutustutaanpa seuraavaksi johtajuuden eri lajeihin ja lakeihin. Ja mitkä laista ovat omasta mielestäni tärkeimmät ja missä minun on kehityttävä.

 

Johtajuuden 21 lakia ovat seuraavat:

 1. Rajoitusten laki
 2. Vaikutusvallan laki
 3. Prosessin laki
 4. Suunnistamisen laki
 5. Arvon lisäämisen laki
 6. Vakaan pohjan laki
 7. Kunnioituksen laki
 8. Oivalluksen laki
 9. Vetovoiman laki
 10. Yhteyden laki
 11. Sisäpiirin laki
 12. Valtuuttamisen laki
 13. Esikuvan laki
 14. Omaksi ottamisen laki
 15. Voiton laki
 16. Liikevoiman laki
 17. Tärkeysjärjestyksen laki
 18. Uhrautumisen laki
 19. Ajoituksen laki
 20. Räjähdysmäisen kasvun laki
 21. Henkisen perinnön laki

 

 

Näistä omasta mielestäni tärkeimmät, ovat 1. Rajoitusten laki, 2. Vaikutusvallan laki, 6. Vakaan pohjan laki ja 7. Kunnioituksen laki. Nämä ovat myös ne asiat joissa haluaisin itse ensin kehittyä, ennen kuin pystyn jatkamaan kehitystä, muihin lakeihin. Kaikkia ei voi kuitenkaan kerralla kehittää. Johtajaksi kasvaminen, ei tapahdu yhtäkkiä yhden päivän aikana, vaan pikkuhiljaa vähän kerrallaan.

 

Aloitetaan näiden läpikäynti järjestyksessä nyt tuosta ensimmäisestä, eli Rajoitusten laki. Tämä käytännössä tarkoittaa kykyä johtaa. Yrityksen menestys ja kasvu on usein suoraan peilattavissa johtajan kykyyn johtaa. Kun johtajan kyky ja valmiudet johtaa ovat kunnossa, pitäisi yrityksen asiat olla kunnossa, mikäli markkinat toimivat. Huonon johtajuuden alaisuudessa, firma ei voi menestyä, vaikka markkinat vetäisivätkin.

 

Tämä on sellainen, joka itselläni on vielä hieman hakuisessa, tai itseasiassa nämä kaikki lait ovat sellaisia, mitkä ovat vähän hakuisessa, jotkut vähän enemmän kuin toiset. Tämä ensimmäinen säätö on muutenkin vähän kokonaisvaltainen, joka vaatii, että moni muu yllämainituista laeista on hallussa, jotta tämä toimii parhaalla mahdollisella tavalla. Kyky johtaa on onneksi sellainen taito jota voi harjoitella käytännössä, ja nyt kun ollaan vielä akatemialla, niin pitää ruveta taas johtamaan projektia. Toivottavasti Click&Likestä tulee sellainen projekti, jotta pääsen harjoittelemaan muiden johtamista. Teoria osuus on kuitenkin jo opittu monista johtamisen koulutuksista, käytäntöön soveltaminen on vain hieman viime aikoina jäänyt.

 

Toisena järjestyksessä tulee vaikutusvallan laki. Hyvän johtajan täytyy olla vaikutusvaltainen, johtaja jolla ei ole vaikutusvaltaa, on turha tittelijohtaja, joka ei saa mitään aikaiseksi, sillä kukaan ei ota häntä tosissaan tai ihmisiä ei vain kiinnosta hänen asiansa. Se, että johtajalla on kyky vaikuttaa, on yksi johtajan tärkeimmistä ominaisuuksista. Tärkeää on myös se, miten vaikutusvalta hankitaan. Vaikutusvaltaa voi oppia näyttämällä intuitiota ja huomioimalla aineettomat tekijät jotka voivat vaikuttaa seuraajiasi. Esimerkiksi täytyy huomata, kun joku tuntee, että heitä kohdellaan epäreilusti. Intuitiolla voit aistia jännitteiden kehittyvän ja voit ratkaista ne, ennen kuin ne alkavat vaikuttaa liiketoimintaasi.

 

En koe, että itselläni olisi kauheasti vaikutusvaltaa yhtään mistään, tämä on selvästi sellainen aihe mitä pitää treenata ja harjoitella. Toivottavasti pääsen, sillä jos tämä on johtajan yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, niin kohta käy kalpaten. Toisaalta uskon, että mahdollisuuteni vaikuttaa paranevat, kun saan opintoni ja kirjapisteeni samalle tasolle muiden kanssa, jolloin en ole enää se perässä ja mukana roikkuja, joka hidastaa koko tiimiyrityksen toimintaa. Itse ainakin uskon tällä olevan suuri vaikutus. Click&Likessä toivon vaikutusmahdollisuuksieni olevan kohdillaan, sillä olen saanut Unkarin päästä mandaatin tehdä ja johtaa miten haluan.

 

Pidän tätä seuraavaa vähintään yhtä tärkeänä, kuin edellistä. Kyseessä on siis vakaanpohjan laki. Tämä tarkoittaa sitä, että johtajan täytyy olla luotettava, jos johtaja menettää alaistensa luottamuksen on johtaminen sen jälkeen jälleen asteen vaikeampaa, tai aika monta astetta vaikeampaa. Johtaja voi menettää alaistensa luottamuksen rikkomalla niitä sääntöjä, joita hänen olisi tarkoitus valvoa. Vaihtoehtoisesti jos johtaja tekee kaikkia koskevia päätöksiä ilman, että konsultoi ihmisiä joita päätökset koskevat.

 

Tämä oli onneksi itselleni sellainen aika selvä asia. Toisaalta tykkään aina mennä sieltä mistä aita on matalin, joten saatan menettää seuraajien luottamuksen ennemmin täi myöhemmin. Tämä on sellainen ominaisuus mistä pitäisi pyrkiä hankkiutumaan eroon. Pitäisi ottaa enemmän vastuuta tekemisestään ja suorittaa vastuut esimerkillisesti, niin näyttää hyvää mallia alaisille.

 

Viimeisenä tulee kunnioituksen laki. Mielestäni tämä osittain, myös liittyy yhteen edellisen vakaanpohjan lain kanssa. Tämä on myös yksi tärkeä steppi vaikutusvallan laissa. Sillä todellinen kunnioitus on sääntöjen noudattamista ja kaikkien tasapuolisesta kohtelua. Onnistuneen johtamisen kannalta tärkeää on, että johtaja nauttii alaisten kunnioitusta. Tämä vaatii aika-ajoin uhrautumista yhteisen hyvän puolesta ja että hoitaa tehtävänsä esimerkillisesti.

 

Itselläni ei tästä nyt vielä kovin kauhean hyvää kokemusta ole, sillä en ole kokenut, että johtamistani on suuresti kunnioitettu. Olisihan se kiva, että kunnioitetaan, mutta viimeksi kun olin johtavassa asemassa, Petteri vetäisi rakettipäivillä kännit ja haistatteli vitut. Tämä nyt ei silleen hirveästi enää siinä vaiheessa iltaa haitannut, mutta huvittaa edelleen, että meidän aina niin rauhallinen Petteri kykeni tällaiseen tekoon. Mutta uskon, että jos nyt saisin mahdollisuuden johtaa, pystyisin olemaan hyvä johtaja, ja ainakin jossain määrin soveltamaan, näitä neljää lainalaisuutta mitä olen tässä esseessä käsitellyt. Click&Like here I come, toivottavasti pääsen tässä kokeilemaan oman johtamisen nykytasoa ja kehittymään siinä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!