Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtajuuden 21 kiistatonta lainalaisuutta

Kirjoitettu 10.12.14
Esseen kirjoittaja: Jari Savolainen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Johtajuuden 21 kiistatonta lainalaisuutta
Kirjan kirjoittaja: John C. Maxwell
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2.1. Verkostot ja sosiaalinen pääoma, 3. Yrittäjyys, 4. Johtaminen, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut, 4.4. Johtamisen haasteet, 4.8. Johtamisen käsikirjat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Intro

21 kiistatonta johtajan lakia. Kylläpä oli muhkea kirja tähän väliin, kun olen puntaroinut omaa johtajuusreittiä. Kirjasta ilmenee hyvinkin suoraan tärkeimpiä johtajan ominaisuuksia ja ratkaisuja tietyissä hankalissa tilanteissa.

Johtajana olo on haastavaa. Se vaatii todella paljon innokkuutta ja halua kehittyä johtajana. Nämä ovat peruselementtejä, jotka täytyy löytyä jokaiselta johtajalta jotka haluavat saavuttaa loistavia tuloksia. Vaikka ns. valmis johtaja ei tarvitsekaan olla, heti kirjan ensimmäisen lain, rajoituksen lain kohdalla kerrotaan johtamistaidon sekä menestyksen rinnakkaisuuksia. Mikäli johtajalla on alhainen johtamistaito, tehokkuus ja menestyskään ei pysty olemaan korkea. Vaikka kuinka toimisi aktiivisesti ja tehokkaasti, kehitys ei pääse korkeammalle tasolle ilman johtamistaitoa. Kirjassa kerrotaan usealla esimerkillä, kuinka jotkin henkilöt eivät yksinkertaisesti ole luotuja johtamaan, heidän johtamistaso ei ole ollut tarpeeksi korkea. Joillakin johtajilla on kiistaton halu ja taito kehittyä jatkuvasti, jolloin tällaiset johtajan saavuttavat korkeamman johtamistaidon ja pääsevät korkeampiin tuloksiin koko organisaatiossa.

 

Yksi jalka nykyhetkessä, toinen tulevaisuudessa

Kirjaa lukiessa minulle herää todella voimakkaita ajatuksia liittyen johtajuuteen. Minun sisäinen johtamishalu on valtava. En suoranaisesti ole päässyt johtamaan laajempaa kokonaisuutta. Tähän on vaikuttanut oma, ehkä hiukan karkea tapani toimia. Tällainen toimintatapa ei taatusti kaikille sovikaan, jolloin olenkin saanut senkin edestä kritiikkiä. Toisella puolella on taas saman henkiset ihmiset,  jotka ovat ns. boostanneet minua jatkamaan yhä kovemmin ja innostaneet toimimaan yhä tehokkaammin. Valitettavasti oman, ainakin ”TA-uran” aikana ääripäitä on ollut kaksi: joko on huono asia toimia näin tai on aivan loistava toimia näin. Suoranaista kehitystä ei välttämättä huomata, ainakaan itse en ole laittanut merkille sellaista. Tämän kaiken takia ajatukseni ja asennoituminen keskittyy (tottakai) enemmän näiden henkilöiden puoleen, jotka tukevat minua toiminnassani.

Yhtenä suurimmista tukipilareistani toimii JES, jonka kautta olen päässyt laajentamaan omia verkostojani ja keskustelemaan aivan toisenlaisten ihmisten kanssa. Olen saanut jo pienen pilkistyksen kautta niin paljon vietyä omaan toimintaani ja tekemiseen. Tämä vaikutti valtavasti myös päätökseeni hakea JESsin ensi vuoden (2015) hallitukseen. Lähes ensimmäisiä kertoja sain suuren haasteen eteeni liittyen sekä omaan uraan, kehitykseeni että johtajuuteen. Toimin yrityssuhdevastaavana, jolloin pääsen hyvinkin paljon kosketukseen JES:n asiakkaiden kanssa. Pääsen tätä kautta myös laajentamaan ja entistä enemmän parantamaan JES:n toimintaa. Olen erittäin innoissani lähdössä haastamaan eritoten itseäni ja myös kehittämään omia johtajataitojani. Niitä, jota en ole oikein ainakaan omalle Osuuskunnalle osannut tuoda. Vaikka suoranaisesti yrityssuhdevastaavan pesti ei vastaa johtajuutta, pyrin sen ottamaan sillä tavalla, että minä tuon yhä laajemmaksi JES:n toimintaa sekä tuon omat oppini myös muille hallituksessa olijoille. En halua rajoittaa toimintaa pelkästään omaan toimenkuvaan, vaan pyrin myös itse hakemaan tietoa muiden hallituslaisten toiminnasta ja mitä he ovat oppineet.

Vaikka olenkin aina palanut halusta johtaa, en ole päässyt haastamaan itseäni ja kehittymään siinä halutulla vauhdillsa. Juuri tämän takia olen kahminut monia erilaisia kanavia ja pyrkinyt vaikuttamaan siellä. Myös sitä kautta olen valinnut tämän kirjan luettavakseni. Vaikka voitontahtoa ja kunnianhimoa on vaikka muille jakaa, jokin rajoittaa omaa kehittymistäni, oli se joko ulosanti tai sitten juuri tämä organisaatio, josta koitan puskea läpi. Voi olla, (tuntuu aika varmalle ainakin itsestäni) että tämä Osuuskunta tarvitsee täysin erilaisen johtajan mitä minä olen. Ja sehän turhauttaa. Tätä kautta muiden ajattelutapa rajoittuu ehkä pelkästään ulkokuoreen ja ulosantiin, jossa minulla on eniten kehitettävää. En suoranaisesti ole päässyt haastamaan itseäni johtajana todella kovan paineen alaisena. Mutta onneksi ensi vuoteen lähden niin kovalla rytinällä, ja tulen vielä saavuttamaan omat tavoitteeni. Akatemialla minulla on vielä n. vuosi aikaa. Ja sehän riittää vallan mainiosti. Siihen mennessä minulla on hahmottunut oma tasoni sekä olen päässyt luomaan omaa alustaa ja pohjustusta, millä tavalla alan toimia akatemian ulkopuolella ja millaisten ihmisten kanssa.

Vaikka ylläoleva teksti onkin aika raskasta, olen ainakin omasta mielestä kokeillut tämän Osuuskunnan kanssa erilaisia tapoja johtaa. Olen hoitanut minulle kuuluneet asiat niin hyvin kuin vain voin, olen auttanut muita johtamistehtävissä olijoita, olen pyrkinyt auttamaan parhaani mukaan niitä, kellä on haasteita joissain asioissa. Tällaiset asiat on huomattu pelkästään yksilötasolla. Pelkästään ne ketä olen auttanut, on huomannut aktiivisuuteni, muilla ehkä jo tehty vaikutus sokaisee ajatuksenkin siitä. Voitontahtoni on niin kova, että pyrin parhaani mukaan yhä etsimään tapaa, jolla pystyn ansaitsemaan luottamuksen ja pystyn saavuttamaan johtamistehtävän. Johtaminenkin on molemminpuolista. Ainakin meidän organisaatiossa halu kehittyä on tultava molemmilta tahoilta, jotta muutoksia syntyy. Pelkästään yksin asioiden muuttaminen on erittäin, erittäin vaikeaa.

 

Mitä ominaisuuksia haluan saavuttaa johtajana?

Liiankin useasti uusilla johtajilla on kiire johtamaan, ennen kuin on ottanut selkoa, ketä hän johtaa. Tämän vuoksi suurimmat virheet tapahtuvat jo alkukättelyssä, kun porukkaa tai tiimiä aletaan johtaa aivan eri tavalla mitä he tarvitsisivat. Tähän haluan itse myös vaikuttaa omassa johtajuudessa. Seuraavana suurena johtamishaasteenani voisin puhua JES pestistäni. Pyrin tutustumaan mahdollisimman hyvin hallitukseen ja henkilöihin, ketkä ovat kiinnostuneet JES:n toiminnasta. Vaikka suoranaisia alaisia he eivät ole, tämä tapaus käy mielestäni hyvin. Pyrin etsimään heidän luonteista ja ominaisuuksista sellaisia yhdistäviä tekijöitä omaan toimintaani, jolloin saan oman työni ja fiiliksen pidettyä hyvin läpinäkyvänä ja läheisenä myös heille. En vielä ole suoranaisesti tutustunut JES:n sisäpiiriin, mutta ainakin tapahtumiin osallistuneena tämä on lähes oletusarvo. Kaikki JES:n toiminnasta ja yrittäjyydestä kiinnostuneet henkilöt laitetaan samaan koppiiin. Tottakai he alkavat verkostoitumaan. Pyrin tuntemaan mahdollisen hyvin jokaisen hallituslaisen, kenen kanssa työskentelen sekä kenen kanssa viedään JES seuraavalle tasolle. Yhdessä tulemme varmasti tekemään sen sekä ylittämään tavoitteemme.

Olen myös paljon päässyt/”joutunut” tilanteisiin, jossa olen johtanut esimerkillä. Myös tässäkin pestissä, tulen toimimaan mahdollisimman esimerkillisenä kuin vain pystyn. Näytän aktiivisuudellani kiinnostukseni ja intohimoni ja myös tulosten kautta, jotka tulen saavuttamaan, sekä muut hallituslaiset että muut EX-JES:läiset näkevät panostukseni. Toteutan kaikki sellaiset asiat, joita itse olen ns. vaatinut tai pitänyt oletuksena yrityksen pyörityksessä. Pyrin muuttamaan oman toimintani juuri sellaiseksi, jota itse haluan. Kun olen saanut muutettua oman toimintani täydellisesti vastaamaan tätä, silloin vasta pystyn muuttamaan/kehittämään muitakin. Pyrin olemaan kokonaisuudessaan hyvä esimerkki yrityssuhdevastaavana.

 

Kirjan loppupuoliskolla kiteytetään kolme edellytystä voitolle (perustuu voiton lakiin):

1. Yhteinen näky

2. Monipuoliset taidot

3. Johtaja, joka on omistautunut voitolle ja kykenee nostamaan muut pelaajat todelliselle tasolle

 

Kun mietin JES:iä sekä näitä kolmea pointtia, tulee minulle todella hyvä fiilis. Vuoden 2014 JES-hallituksella on ollut koko heidän toimintansa ajan yhteinen näky. Heillä on poikkitieteellisesti monelta eri taholta henkilöitä toiminnassa mukana, ja heillä on johtaja, joka pitää huolen onnistumisesta. Parasta tässä on, että pelkästään vain yhden tapaamisen, (hallitusvalinnan) aikana minulle tuli hyvinkin luottavainen fiilis myös meidän ensi vuoden hallitukseen. Vaikka emme olekaan vielä pureutunut syvemmälle, pelkän pintaraapaisun jälkeen fiilis on loistava! Seuraavaksi tapaammekin hieman vapaammissa merkeissä, JES:n pikkujouluissa, jossa pyrin myös tutustumaan paremmin muihin ihmisiin.

 

Oman Osuuskuntani toimintaan kommentoin hyvin lyhyesti tässä reflektiossani. Meille ei ole tulossa Osuuskunnallemme ensi vuodelle Tiimiliideriä. Mielestäni mikäli kenellä tahansa on kiinnostusta kyseiseen toimintaan, olisi hänelle parasta antaa mahdollisuus näyttää ja löytää hänen oma todellinen johtajuustaso ja johtajuustaitonsa. On mielestäni liian suppeakatseista ajatella pelkkää Osuuskunnan tarvetta. Varmasti moni muukin minun lisäkseni olisi halunnut haastaa vielä itseään jossakin johtamistehtävässä, mutta nyt sitä mahdollisuutta ei ainakaan nimellisesti tule olemaan. Koitin puhua näiden vastuutehtävien puolesta, mutta tämä ei saanut juurikaan kannatusta. Mielestäni nämä vastuualueet ovat paras tapa ”koutsata tulevaisuuteen”, mikäli jokin johtoryhmän rooleista on kiinnostava.

 

Lopuksi. Osuuskuntamme johtamiseen lisäisin kappaleesta 15. muutaman ajatuksen, joita en ole nähnyt lähes lainkaan toimintamme johtamisessa.

”Johtajan on ymmärrettävä ja otettava vastuu omasta johdettavasta organisaatiosta”

”Johtamisen on oltava intohimoista”

”Johtamisen on oltava kyseenalaistamatonta”

Pitkän matkan olemme kulkeneet ja tulostakin alkaa pikkuhiljaa syntyä. Matkaa on kuitenkin vielä vaikka kuinka paljon kuljettavana, jotta saavutamme erittäin tehokkaan ja kehittyneen toiminnan.

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!