Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtajuuden 21 kiistatonta lainalaisuutta

Kirjoitettu 04.10.15
Esseen kirjoittaja: Miia Huotari
Kirjapisteet: 3
Kirja: Johtajuuden 21 kiistatonta lainalaisuutta
Kirjan kirjoittaja: John C. Maxwell
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olen itse toiminut nyt reilun vuoden ajan yrityksemme talouspäällikkönä ja vasta nyt pikkuhiljaa olen alkanut ymmärtämään, mitä johtajuus on. Ja minkälaista on hyvä johtajuus sekä millainen on hyvä johtaja?

 

Sain paljon vastuuta jo heti ensikättelyssä tietämättä mistään mitään, ja kaikki asiat olivat minulle ennestään enemmän tai vähemmän tuntemattomia. Uusien asioiden oppiminen etenkin talousasioiden suhteen on saanut minut unohtamaan täysin taloudella johtamisen merkityksen tiimissäni. Viime vuosi meni minulta täysin siihen, että itse opettelin ja selvitin asioita, enkä niinkään perehdyttänyt ja jakanut muille sitä tietoa mitä itse löysin. Puursin itse ja käytin hirveästi omaa aikaani siihen, että sain asiat tehdyksi, mutta vasta nyt olen huomannut, että minun olisi pitänyt valtuutta muita tekemään kaikille yhteisiä asioita eikä puolestaan niin, että minä hoidan asiat tiptop huolellisesti ja unohdan täysin johtajuuden. Olin hyvin itsekäs kun ajattelin, että vain minä kun osaan hoitaa asioita niin, miksi käyttää muiden sekä minun omaa aikaani siihen, että joku toinen tulisi oppimaan asioita, joita minä jo osasin hoitaa. Lisäksi ajattelin, että jos annan jollekin toiselle vastuuta en enää itse pysty hallinnoimaan ja pitämään lankoja käsissäni. Olin täysin sen suhteen väärässä. En ollut johtaja vaan taloudenhoitaja, joka puursi yksin puurtamistaan.

 

’’ Hyvä johtaminen ei tarkoita oman asemansa ja vaikutusvaltansa pönkittämistä – se tarkoittaa toisten valtuuttamista.’’

 

Nyt kuitenkin huomasin kesän aikana sen, että näen ihan valtavasti vaivaa enkä saa kuitenkaan muilta minkäänlaista kiitosta enkä arvostusta, mutta miksi saisinkaan kun kukaan ei osaa arvostaa sellaista työtä, mitä ei ole heille olemassa. Huomasin myös sen, että jos haluan kehittyä johtajana minun on alettavaa johtamaan, vaikka totta kai se aina viekin aikaa eikä tapahdu sekunnissa, minuutissa eikä edes päivässä.

 

’’Johtajuus kehittyy päivä päivältä, ei päivässä.’’

 

Nyt syksyn oppimissopimukseeni kirjoitin sen, että haluan kehittyä paremmaksi, johtajaksi ja halun saada uusia johtamiskokemuksia esimerkiksi projektipäällikkyyden kautta. Miten olen nyt muuttanut suuntaani johtajana? Olen pikkuhiljaa alkanut opetella valtuuttamisen taitoja. En enää itse tee kaikkea vaan olen antanut jokaisen itse huolehtia laskutuksesta, raporteista, käteiskuittipohjien täyttämisestä sekä treeneissäkin olen jo hieman laittanut tiimini selvittämään talousasioita esim. Miten budjetti laaditaan, ja näin edelleen.

 

Pian kuitenkin talouspäällikkö urani päättyy ja on aika vaihtaa uusiin rooleihin, joten syksyn yhtenä tehtävänäni on perehdyttää tuleva talouspäällikkö talousmaailman saloihin, joten varmasti tulen jakamaan kaiken hiljaisen tietoni seuraajalleni. Olen myös huomannut sen, että minkälainen merkitys on taloudella johtamisella, joten jatkossa kerran kuukaudessa jatketaan perinteistä talouskatsausta, mutta lisäksi aina tuon jonkin uuden opin jokaiselle tiimiläiselleni taloudesta ja harjoittelemme yhdessä esimerkiksi jonkin työkalun käyttöä. Tavoitteenani on, että jokainen voisi oppia jotakin uutta sekä ymmärtäisi talouden merkityksen liiketoiminnassa, ja mikä tärkeintä saada jokaiselle jonkinlainen kiinnostus ja ymmärrys talousasioihin. Lisäksi jokaisen projektipäällikön kanssa käyn läpi jatkossa budjetit ja erilaiset laskelmat, jotta projektipäällikkö ymmärtää taloudella johtamisen merkityksen projektissaan. Sekä jokainen bisneralainen saa jatkossakin itse enemmän vastuuta talousasioihin liittyen.

 

’’Vain varmat johtajat jakavat valtaa muille.’’

 

Toinen asia minkä olen huomannut tässä hiljattain on se, että on tärkeää, että tiimissä on toimiva johtoryhmä ja se, että joku johtaa tiimiä. Meillä Bisnerassa jokaisella on omat vastuualueet tehtävien suhteen, ja tähän asti jokainen on hoitanut tonttinsa, kuka mitenkin. Meillä ei ole ollut oikeastaan minkäänlaista johtajuutta tiimissämme vaikka jokainen meistä toimiikin johtotehtävissä.

 

Onneksi heti syksyn aluksi tiedostimme johtajuuden puutteen ongelman tiimissämme ja kävimme sen puitteissa paljonkin keskustelua. Ja tämän myötä saimme luotua johtoryhmän, joka kokoontuu jatkossa kerran viikossa valmentajamme avustuksella. On hyvin tärkeää, että tiimillä on yhteinen suuntaa ja jokainen vastuutehtävissä oleva on sitoutunut viemään tiimiä oikeaan suuntaan. Uskon, että tätä kautta voi tulla konkreettisia näkyviä tuloksia ja saamme johtajuuden avulla enemmän liikettä toimintaamme, ja näin ollen voimme saada liikevoiman lain puolellemme.

 

’’ Liikevoimaa luomaan tarvitaan johtaja.’’

 

Miksi sitten luin John C. Maxwellin Johtajuuden 21 kiistatonta lainalaisuutta?

 

Halusin saada jonkinlaisia apuja johtamiseen, ja siihen miten minusta tulisi paljon parempi johtaja. Sainkin paljon hyviä oivalluksia siihen, miten minun tulisi tulevaisuudessa toimia. Nyt olenkin myös projektipäällikkönä järjestämässämme joulutapahtumassa. Aion kiinnittää huomiota siihen, että en toista aikaisemmin tehtyjä virheitä johtamisen suhteen eli delegoin enkä tee vain itse. Tähän auttaa se, että yhdessä olemme projektiryhmän kesken laatineet tehtävälistan sekä vastuualueet, jotta jokainen tietää, mitä kunkin täytyy hoitaa, mitä milloinkin. Lisäksi haluan olla läsnä koko projektin ajan ja kannustaa jokaista ylittämään itsensä ja palkita saavutuksistaan myös epäonnistumisista.

 

Tärkeintä mitä ehkä opin teoksen ansiosta oli se, että hyväksi johtajaksi ei synnytä vaan kasvetaan, joten on tärkeää muistaa myös olla itselleni armollinen, vaikka en vielä olekaan parhaista parhain johtaja. Onneksi jokainen meistä voi kehittää omia johtamisen taitoja, ja ainakin minä haluan niitä kehittää jatkossakin. Täytyy vain ryhtyä johtajaksi eikä vaan seuraajaksi, joka seuraa johtajaa.

 

Tässä vielä johtajuuden 21 kiistatonta lainalaisuutta.

 

 1. Rajoitusten laki
 2. Vaikutusvallan laki
 3. Prosessin laki
 4. Suunnistamisen laki
 5. Arvon lisäämisen laki
 6. Vakaan pohjan laki
 7. Kunnioituksen laki
 8. Oivalluksen laki
 9. Vetovoiman laki
 10. Yhteyden laki
 11. Sisäpiirin laki
 12. Valtuuttamisen laki
 13. Esikuvan laki
 14. Omaksi ottamisen laki
 15. Voiton laki
 16. Liikevoiman laki
 17. Tärkeysjärjestyksen laki
 18. Uhrautumisen laki
 19. Ajoituksen laki
 20. Räjähdysmäisen kasvun laki
 21. Henkisen perinnön laki

 

Miia Huotari

Osuuskunta Bisnera

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!