Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtajuuden 21 kiistatonta lainalaisuutta

Kirjoitettu 06.09.17
Esseen kirjoittaja: Harri Mustonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Johtajuuden 21 kiistatonta lainalaisuutta
Kirjan kirjoittaja: John C.Maxwell
Kategoriat: 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Täytyy muistaa, että johtaminen on johtamista. Menitpä minne hyvänsä tai tekisitpä mitä tahansa. Johtajuuden periaatteet ovat kuitenkin kaikkialla samat.  Erinomaisiksi johtajiksi tullaksemme meidän on tehtävä 21 asiaa hyvin, mutta kukaan meistä ei kuitenkaan hallitse niitä kaikkia. Ja se on mielestäni lohdullista.

Tein kirjasta Johtajuuden arvioinnin 21 lainalaisuuden valossa;

Rajoituksen laki
Johtamistaito määrittää henkilön tehokkuustason
Yhteensä 5 pistettä

Vaikutusvallan laki
Johtajuuden todellinen mitta on vaikutusvalta – eikä mikään muu
Yhteensä 7 pistettä

Prosessin laki
Johtajuus kehittyy päivä päivältä, ei päivässä
Yhteensä 4 pistettä

Suunnistamisen laki
Kuka tahansa voi ohjata laivaa, mutta reitin kartoittamiseen tarvitaan johtaja
Yhteensä 6 pistettä

Arvon lisäämisen laki
Johtajat lisäävät arvoa toisten ihmisten elämään palvelemalla toisia
Yhteensä 7 pistettä

Vakaan pohjan laki
Luottamus on johtajuuden perusta
Yhteensä 5 pistettä

Kunnioituksen laki
Ihmiset seuraavat luonnostaan itseään vahvempia johtajia
Yhteensä 6 pistettä

Oivalluksen laki
Johtajat arvioivat kaikkea johtajuuden näkökulmasta
Yhteensä 5 pistettä

Vetovoiman laki
Millainen olet, sellaisia vedät puoleesi
Yhteensä 4 pistettä

Yhteyden laki
Johtajat koskettavat sydäntä ennen kuin pyytävät auttavia käsiä
Yhteensä 6 pistettä

Sisäpiirin laki
Johtajan mahdollisuuksien rajat määrittyvät hänen lähimpiensä kautta
Yhteensä 7 pistettä

Valtuuttamisen laki
Vain varmat johtajat jakavat valtaa muille
Yhteensä 4 pistettä

Esikuvan laki
Ihmiset toimivat sen mukaan, mitä näkevät
Yhteensä 3 pistettä

Omaksi ottamisen laki
Ihmiset ottavat ensin omakseen johtajan, sitten vasta näyn
Yhteensä 6 pistettä

Voiton laki
Johtajat löytyvät tiimille tien voittoon
Yhteensä 7 pistettä

Liikevoiman laki
Liikevoima on johtajan paras ystävä
Yhteensä 6 pistettä

Tärkeysjärjestyksen laki
Johtajat käsittävät, että toimeliaisuus ei ole välttämättä tavoitteiden saavuttamista
Yhteensä 5 pistettä

Uhrautumisen laki
Johtajan on luovuttava noustakseen
Yhteensä 4 pistettä

Ajoituksen laki
Johtamisessa ajoitus on yhtä tärkeää kuin se, mitä tehdään ja minne mennään
Yhteensä 6 pistettä

Räjähdysmäisen kasvun laki
Seuraajien johtaminen on kasvua yhteenlaskulla – kun taas johtajien johtaminen on kasvua kertolaskulla
Yhteensä 4 pistettä

Henkisen perinnön laki
Johtajan kestävä arvo mitataan hänen seuraajiensa kautta
Yhteensä 6 pistettä

8-9 Pistettä: laki kuuluu vahvuusalueisiin
5-7: Keskity tähän henkilökohtaisessa kasvussa. Tästä voi tulla vahvuusalueesi
0-4: Heikko osa-alue. Palkkaa tai ota ihmisiä tueksi tälle osa-alueelle.

 

Yritin antaa pisteet itselleni realistisesti. Kuitenkin tiedämme sen, että ihmisellä on tapana joko yliarvioida, tai aliarvioida itsensä.  Mistään osa-alueesta en saanut 8-9 pistettä, vaikka uskonkin, että joku muu olisi arvioinut minulle niitäkin. Johtaminen on aina kuitenkin ollut jollain tapaa suurin kiinnostuksen kohteeni ja halu kehittyä on kova. Ehkä siksi en antanut itselleni kovinkaan hyviä pisteitä. Testi oli erittäin hyvä ja laittoi oikeasti ajattelemaan kokonaisuutta. Vaikka en tällä hetkellä enää olekaan tiimiliiderinä, voi testiin samaistua helposti.

Suurimmat kehitysalueeni olivat lainalaisuuksissa prosessin laki, vetovoiman laki, valtuuttamisen laki ja esikuvan laki.

Vahvuusalueitani taas olivat vaikutusvallan laki, arvon lisäämisen laki, sisäpiirin laki ja voiton laki

Keskityn nyt hieman alueisiin joissa minulla on kehitettävää ja pohdin sitä miksi juuri nämä alueet ovat minulla heikoimpia.

Prosessin laki

Tiimiakatemiallahan me päivittelemme oppimissopimusta puolivuosittain, mikä on oikein käytettynä erinomainen työkalu. Kun valmistuminen lähestyy alkaa sitä pakostikin miettimään hieman sitä, että mitä ihmettä sitten tapahtuu. Yksi haaste tässä laissa on aina ollut se, että henkilökohtainen kasvusuunnitelma jollain tavalla uupuu tai se ei ole kovin konkreettinen. Olen aina ollut parempi siinä, että saan muut ihmiset laittamaan asiat paperille, kuin itse kirjoittamaan ja seuraamaan omia kasvusuunnitelmiani. Aionkin siis päivittää oppimisopimukseni myös viimeiselle puolelle vuodelle ja aion myös suositella sitä muulle tiimille. Tarjoan myös heille kasvumahdollisuuksia.

 

Vetovoiman laki

Koen, että vedän puoleeni usein hyviä ihmisiä, mutta toki vedän puoleeni myös ihmisiä, joilla on samoja heikkouksia kuin minulla. Luulen tiedostavani jo paremmin sen, minkälaisia ihmisiä minun tulisi haalia ympärilleni. Tiimiakatemialla meidät kuitenkin jaetaan tiimeihin, joissa on mahdollisimman erilaisia ihmisiä ja sen olen kokenut ajoittain haastavaksi. Tiedän, että se on tiimin voimavara ja saan huonompiin osa-alueisiini heiltä apua. Kuitenkin esimerkiksi sisäisenviestinnän olen kokenut johtaessa haasteelliseksi. Täällä tiimiläiset todellakin tulee tuntea hyvin, jotta johtaminen onnistuu. Meillä on kuitenkin paljon eroja asenteessa, arvoissa, taustoissa, tarmokkuudessa ja lahjakkuudessa.

 

Valtuuttamisen laki

Parhailla johtajilla on vahva omanarvontunto. He uskovat itseensä, tehtäväänsä ja ihmisiinsä. Päällepäin vaikutan varmasti hyvinkin itsevarmalta ihmiseltä, mutta en sitä oikeastaan ole. Totta kai nautin huomiosta ja sen keskipisteenä olemisesta, se on myönnettävä. Kuitenkin liikaa tulee pelättyä asioita ja se ärsyttää itsessä usein aika paljonkin. Välillä luotto nimenomaan tekemiseen ja ihmisiin ei ole hirveän korkealla ja usein saatankin olla se henkilö joka haluaisi lyödä vähän jarrua, ettei sattuisi mitään. Muistan kuitenkin kun järkkäilin syksyllä 2016 kick-offin talon porukalle henkilökohtaisesti vaikealla hetkellä. Päivän ohjelmasta kuului vähän nurinaa ja aloin heti epäilemään tekemistäni ja koko juttua. Silloin valmentajamme Riikka kuitenkin sanoi, että niillä on mentävä mitä on saatu aikaan. Hätiköityjä päätöksiä ei kannata vetää, vaan vedetään homma maaliin, kävi miten kävi. Ja jos et itse usko tähän aiheeseen, ei kukaan muukaan usko. Ne oli sanoja jotka on jäänyt hyvin mieleeni Tiimiakatemialta ja siitä hetkestä eteenpäin olenkin pyrkinyt pysymään paremmin sanojeni takana

 

Esikuvan laki

 

Vaikein osa-alue itselleni, tiedostan sen itsekin. Sain siitä myös huonoimmat pisteet. Seuraajat katsovat aina, mitä teet. Silloin täytyy olla esimerkillinen. Olen pyrkinyt aina toimimaan esimerkiksi tiimin hyväksi ja tiimiakatemian arvojen puolesta, mutta liike-elämässä olen kieltämättä hieman pelokas laiskuri. Mielestäni minulla on hyviä osa-alueita esimerkilläjohtamisesta ja huonompia. Huonoin niistä on ehkä Tiimiakatemialla ollut esimerkillisyyteni liiketoimintaan. Olen usein neuvonut meitä myymään, käymään asiakkaissa ja keskittymään liiketoiminnan kehittämiseen, mutta en ole ollut aina kovin esimerkillinen siinä.  Tiedän, että tätä lakia ei tulisi rikkoa sillä esimerkilläjohtaminen on hyvin suuri osa päivittäistä johtamista. Ehkä nämä haasteet johtuvat myös näistä samoista valtuuttamisen laeista. En ole niin itsevarma omasta tekemisestäni, että pystyisin vielä olemaan tarpeeksi esimerkillinen johtaja. En myöskään ole niin helppo innostuja aiheista ja minun on välillä vaikeaa visioida pitkälle ja luottaa tulevaisuuteen. Tähän aionkin tarttua myös välittömästi esimerkiksi sen takia, että Mymmi innostustani on nyt kasvatettava. Aion esimerkillisesti ottaa sen tavoitteekseni ja kannustaa sillä myös muita onnistumaan.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!