Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtajuuden lainalaisuuksia

Kirjoitettu 21.12.14
Esseen kirjoittaja: Sanna Peltoniemi
Kirjapisteet: 3
Kirja: Johtajuuden 21 kiistatonta lainalaisuutta
Kirjan kirjoittaja: John C. Maxwell
Kategoriat: 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut, 4.4. Johtamisen haasteet, 4.5. Projektien johtaminen, 4.7. Johtamisen klassikot

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Otin kirjan lukuuni, koska johtajuus on minua eniten kiinnostava aihe ja palan halusta oppia siitä mahdollisimman paljon ja kehittää taitojani siinä.

Aika pitkältihän kyseinen teos oli vanhan kertausta, asioita jotka ovat tulleet jo aikaisemminkin eteeni, mutta tietysti niitä on aina hyvä kerrata ja reflektoida tämän hetkiseen tilanteeseeni.

Monet kirjan asiat ovatkin olleet pinnalla omassa tekemisissäni varsinkin tänä syksynä. Sain paljon ajateltavaa tämän vuoden NBF –seminaarista ja olikin ihan hyvä hetki kerrata siellä opittuja asioita ja verrata onko tekemiseni muuttunut syksyn aikana.

 

Tänä vuonna ehdottomasti tärkein johtajuushaasteeni on ollut talouspäällikön rooli ja työskentely  johtoryhmän jäsenenä. Vuosi on vasta päättynyt ja tuntuu että tällä hetkellä sen reflektoiminen ei ole kauhean helppoa. Sulattelen vielä kaikkea tapahtunutta ja siksi kirjoitankin tämän esseen pitkälti jatkoa ajatellen ja miettien mitä pitää  erityisesti mielessä seuraavan johtajuushaasteen kohdatessani.

 

Kirjan ensimmäinen lainalaisuus esitellään rajoituksenlakina. Siinä kerrotaan johtamistaitojen tärkeydestä. Siitä miten johtamisella ja tehokkuudella on yhteys. Aluksi en saanut sisäistettyä kappaleen asiaa, mutta lukiessani kirjaa eteenpäin aloin ymmärtää, mitä Maxwell haki tällä.  Aloin ymmärtää miten tärkeää on kehittää jatkuvasti johtajuustaitoja. Mikäli et  kehitä johtamisosaamistasi et voi koskaan saavuttaa tehokkuuden huippua ja se taas tarkoittaa ettet koskaan tule olemaan huipulla. Hyvä asia on kuitenkin se, että sitä pystyy kehittämään. Mikäli haluat voit saada sen! Onkin tärkeää ymmärtää johtamisen tärkeys ja se ettei kukaan ole syntynyt valmiina johtajana, vaan täytyy omata myös halu kehittyä. Näin voit saavuttaa huipun.

 

Listasinkin itselleni johtajuuden 5 vaihetta:

 

  1. En tiedä, mitä en tiedä

Useimmilta ihmisiltä jää johtajuuden arvo tunnistamatta

  1. Tiedän, että minun tulisi tietää

Tavallisesti joudumme jossain vaiheessa johtajina tilanteeseen jossa huomaamme ettei kukaan seuraa ja silloin ymmärrämme että on aika oppia, miten johdetaan.

  1. Tiedän, mitä en tiedä

Tiedät mitä täytyy tehdä että kehityksesi jatkuu

  1. Kasvan ja tiedän, ja se alkaa näkyä

Alettuasi harjoitella päivittäistä henkilökohtaisen kasvun itsekuria johtajuudessa alkaa pikku hiljaa tapahtua ihmeellisiä asioita

  1. Minä vain etenen oppimani varassa

Kun pääset vaiheeseen 5 alat tekemään johtamisen liikkeitä automaattisesti, kun 4. Vaiheessa vielä joudut ajattelemaan jokaista tekemääsi siirtoa.

Kirjoitinkin itselleni ylös ensivuoden alkuun tehtäväksi kehittymisen suunnitelman. Suunnittelen miten harjoitan kehittymistä. Koska luen johtajuuden kirjoja, missä seminaareissa käyn ja koska katson youtubesta johtajuusaiheisia videoita. Teen kehittymisestäni suunnitelman ja ylläpidän jatkuvaa oppimistani. Pitää kuitenkin muistaa että tämä on prosessi. Se ei tapahdu yhdessä yössä, enkä odotakaan sitä. Enemmän odotan oppimisen riemua. Kyllä kirjoitin edellisen tosissani. Koskaan milloinkaan aikaisemmissa kouluissani en olisi ikinä uskonut sanovani joskus näin.

 

On tärkeää johtamistaitojen kehittymisen kannalta muistaa jatkuva itsensä tutkiskelu. On muistettava että on helpompi tuhota aikaansaannoksena kuin rakentaa sitä. Johtaja on aina tietoinen tekemisistään ja niiden vaikutuksesta ihmisiin. Tulokset puhuvat puolestaan. Myös muiden ihmisten lukeminen on yksi johtajan tärkeimmistä ominaisuuksista. Olenkin mielestäni ollut tässä aika hyvä. Silloin johtajana on mietittävä mitä itse tuo omalla olemuksellaan ihmisen reaktioon ja miten vaikuttaa tilanteen kehittymiseen. Se on jotain mikä on ollut itselläni paljon mietinnässä ja kehityksen alla tämän syksyn ajan. Olenkin mielestäni kehittynyt siinä aika hyvin. Olen oppinut ajattelemaan omien sanojen ja tekojeni seurauksia ja ajattelemaan ratkaisukeskeisemmin esimerkiksi ”riita” tilanteissa.

 

Kirjan lopussa mielenkiintoni herätti tärkeysjärjestyksen laki. On tärkeää johtajana osata ajatella asioita laajasti ja kauas. Nähdä eteenpäin ja osata laittaa asiat tärkeysjärjestykseen siltä pohjalta. Tähän tuli heti mieleen Susan Welchin teoria 10-10-10, miten tekosi vaikuttaa elämään 10 päivän -10 kuukauden tai 10 vuoden kuluttua. Loistava, yksinkertainen teoria jonka olen täysin unohtanut. Sekin menee suoraan vuoden 2015 aloituslistaan, miten käytän tätä teoriaa hyödykseni.

 

Vetovoiman laki on yksi asia mikä kolahti minuun tämän vuoden NBF –seminaarissa. Oli hieno hetki oikeasti oivaltaa ympärillä olevien ihmisten tärkeyden. Ketä valitset projekteihin, kenen kanssa vietät vapaa-aikasi ja ketkä muuten vain ovat henkilöitä jotka vaikuttavat jokapäiväisessä elämässäsi. Nämä ihmiset ovat niitä jotka kertovat oman elämäsi tarinan. Etsitkö projekteihin parhaat mahdolliset tyypit rooleihin? Haalitko ympärillesi ihmisiä jotka kuvastavat omia arvojasi ja saavat sinut tuntemaan itsesi onnelliseksi? Ovatko päivittäin ympärilläsi työskentelevät ihmiset sellaisia jotka vievät tekemisistäsi eteenpäin ja kehittävät sinua? Tätä ajatusta olen työstänyt tämän syksyn. Ja vaikka aikaisemminkin olen tajunnut, että projektiryhmän rakentaminen on tärkeää, olen vasta nyt oikeasti ymmärtänyt MITEN tärkeää. Tiimi todella on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki.

 

Palaan kirjan alkuun, jossa käsiteltiin vaikutusvallan lakia. Tämä oli mielenkiintoinen kappale sillä itse tiedostan olevani todella huono verkostoituja enkä todellakaan ole helposti lähestyttävä ihminen.

Mietin kuitenkin onko se kuitenkaan suoraan verrannollista tähän lakiin?

Tiedän että kun pääsen alkuun ihmisen kanssa olen todella hyvä kuuntelija ja haluan rehellisesti tutustua ihmiseen syvällisesti ja luon vahvan luottamuksellisen siteen näihin ihmisiin. Tämä on varmasti hyvä asia, mutta se ei tietenkään sulje pois verkostoitujan taitoja. En tiedä miten lähtisin niitä kehittämään ja tässä asiassa aionkin hyödyntää uuden johtoryhmämme tulevaisuus coacheja. Ymmärrän, että verkostot ovat valtaa, mutta myös opillisesti elintärkeitä. Sainkin kirjan lomassa selkeytettyä tämän itselleni päähän: omaan hyvät kyvyt suhteiden luomisessa ja kehittämisessä, mutta en niiden aloituksessa ja kohtaamisessa.

Loppujen lopuksi tämä kirja tuli lukuuni juuri oikealla hetkellä. Sain tästä monta asiaa oppimissopimukseeni viimeiselle vuodelle. Haluan todella saada keväälle kunnon johtamishaasteen jossa mennään Tiimiakatemian ulkopuolelle tuntemattomille verkoille.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!