Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö
Johtajuuden ristiriidat, 2.5 out of 5 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.5/5 (2 votes cast)

 

Johtajuuden ristiriidat -kirja on täynnä johtajuuden paradokseja sekä ristiriitoja. En ole lukenut hirveän paljon johtajuuden kirjoja, joten päätin tarrata kiinni tähän. Rehn lupasi kirjan alussa kirjan olevan erilainen, muista erottuva johtamisen kirja.

 

Nyt keväällä mulla on ollut muutamia johtamisen paikkoja, Ystäväni Tiimiakatemia -kirjan parissa sekä osittain tiimin kanssa asiakkuuksien ja muiden mittarien johtamisessa. Sen lisäksi johtamista on ollut lähinnä omien juttujen kanssa, oman osaamisen kehittämisessä ja kirjapisteissä.

 

Pienet asiat johtamisessa

 

Usein kuulee sanottavan muustakin kun johtamisesta, että porukka tietää mitä tehdä, mutta silti sitä ei jostain syystä tule tehtyä. Esimerkiksi ajan varaaminen johtamiselle voi tuntua vähän hölmöltä, sillä välillä se tarkottaa ihan vaan juttelua, asioiden pohtimista tai viestejä. Kirjassa oli useita esimerkkejä, joiden mukaan luottamus johtajan ja alaisen välillä syvenee, kun he vain juttelevat ja tutustuvat niin paremmin toisiinsa. Keskusteluiden ei edes tarvi olla hirveän pitkiä, vaan lähinnä tärkeitä ovat aidot keskustelut.

 

Ystäväni Tiimiakatemia -porukan kanssa olen tajunnut, kuinka tärkeä on palaverin aluksi ihan vaan jutella kuulumisia ja muita ajankohtaisia juttuja. Siinä päästään taas kiinni yhteiseen säveleen ja parannetaan mahdollisuuksia siihen, että palaverista tulee tosi hyvä: kaikki pääsevät ääneen ja mukaan juttuun. Samalla olen huomannut, että meidän porukasta on tullut tosi hyviä kavereita. Samoin kävi aikasemmin synttäriporukan kanssa. Ja sitähän se johtaminen usein täällä akatemialla on: kaverijohtamista.

 

Toinen suhteellisen pieni, tärkeä asia johtajalla on nopea reagoiminen asioihin. Eka asia, joka mulla tulee mieleen tähän liittyen on se, että johdettavat tuntevat itsensä ja projektinsa tärkeäksi, kun johtaja ottaa asian heti hoidettavaksi. Vaikka asia olisi pienikin, se jää kalvamaan, jollei sitä hoideta rivakasti pois alta. Tai jos asiaa ei pystytä hoitamaan heti, on johtajan tehtävä pitää huolta, että se tullaan silti tekemään. Tiimissä erityisesti tiimiliiderin tai johtoryhmän pitää huolehtia, että tekemättömät hommat tulee tehtyä. Usein hommiksi jää kaikkia ei-niin-kivoja juttuja, kuten joidenkin projektien vieminen loppuun tai täpityksen vieminen eteenpäin. Ne jutut jäävät, joita muut tiimiläiset eivät muista tai halua muistaa.

 

Johtaminen on hidasta

 

Yhdenkin vuoden pesti tiimiliiderinä on suhteellisen lyhyt, kun verrataan sitä esimerkiksi yrityksien johtamiseen ja kymmenien vuosien työhön. Johtaminen nimittäin on hidasta, jonka takia sitä on tosi vaikea ja turha tehdä ilman pidemmän ajan tavotteita. Johtajalla pitäisikin olla tiedossa johtamisen perimmäiset syyt, jotka on voitu pohjata esimerkiksi Simon Sinekin Why-ympyrään. Kaikki lähtee siitä, miksi sitä oikein tehdään.

Tämän lisäksi aikaisemmin mainitsemani työntekijöiden kuunteleminen on iso osa hidasta johtamista. Kuunteleminen lisää luottamusta, jolloin muutoksia organisaatiossa tai yrityksessä on paljon helpompi tehdä.

 

Johtaja on…

 

… tyhmä.

Rehn nosti esiin muutamia oletuksia johtajista. Yksi niistä oli se, ettei johtaja voi olla tyhmä. Pienen googlettelun jälkeen myös Talouselämä uutisoi kyselytutkimuksesta (https://www.talouselama.fi/uutiset/tutkija-ylella-ei-haittaa-vaikka-esimies-on-vahan-tyhma/0ab76dbc-9ca0-3950-93c9-f7b5f019a7ea), jonka mukaan johtajan tyhmyys ei ole välttämättä huono asia. Älykkyys korreloi välillä jopa negatiivisesti johtamistuloksiin. Tyhmällä johtajalla voi olla tukku muita, hyviä ominaisuuksia johtajana toimimiseen. Sen lisäksi esimerkiksi turha asioiden analysointi jää yleensä vähemmälle.

 

… äijä.

Hengitetäänhän hetki rauhallisesti, aloitetaan sitten.

Yleensähän johtajat mielletään miehiksi, eikä ihme sillä valtaosa johtajista on miehiä. Usein kuitenkin kunnon johtajan luonne mielikuvissa mielletään samalla tavalla kun kunnon miehen luonne. Johtajalla hyviksi ominaisuuksiksi mielletään miehisiä piirteitä tai harrastuksia, harvoin esimerkiksi käsityöt nostavat johtajan pisteitä kattoon.

Uutena juttuna kirjassa tuli esille se, kuinka miespuolista johtajaa sanotaan aina johtajaksi. Kuitenkin naispuolinen johtaja voi saada helpostikin etuliitteen ’nais’johtaja. Naisjohtaja. Mitä eroa siinä on normijohtajaan? Ei todella mitään.

Tällainen epätasa-arvo ajaa ainakin itteäni vaan kohti johtajuustehtäviä tai rohkaisee vastaanottamaan niitä, jos sellaisia osuu eteen.

 

Fake it till you make it

 

Parasta johtamista mitä tiedän, on esimerkillä johtaminen. Jos johtajakin pystyy johonkin ja on valmis sitoutumaan, on muiden vaikea keksiä syitä kieltäytyä. Samalla johtaja astuu sinne ruohonjuuritasolle, ja ymmärtää muita taas pikkasen paremmin. Ja jos johtaja ei usko esimerkiksi yrityksen tai tiimin yhteiseen tekemiseen ja siihen, että se onnistuu, niin kuka uskoo?

 

Meillä Ystäväni Tiimiakatemian kirjan myyminen ei ole ollut hirveän hyvää, vieläkin keikutaan kriittisen pisteen välimailla. Nyt vasta loppukeväästä päätettiin sähköpostimarkkinoinnin ja videomarkkinoinnin sijaan tarttua puhelimeen ja soittaa ihan suoraan niille asiakkaille. Oltiin jo aikasemmin lähetetty sähköpostia ja MailChimpistä vakoiltiin, kuka sen viestin oli avannut. Sitten vaan soittoa perään ja kyselyä, että miltäs vaikuttaa ja paljon laitetaan tilaukseen.

Miä itte en tykkää soittelusta. Se on epämiellyttävää ja pelottavaa, vaikka paljon on menty eteenpäin tässä akatemian aikana. Siitä miä oonkin ylpeä. Mutta tässäkin tapauksessa ei olisi tehnyt mieli soittaa yhtään, ja muu projektiryhmä olikin mun kaltaisia tyyppejä. Ei auttanut kun vaan tsempata ja tarttua ittekin siihen puhelimeen, niin tarttui lopulta sitten muutkin. Ja me onnistuttiin tosi hyvin! Monta kirjaa saatiin myytyä ihan vaan muutamalla soitolla. Se olikin yllättävän helppoa.

 

Eli fake it till you make it, jos ei muu auta. Kun itellekin vähän feikkaa, niin alkaa uskomaan siihen, mitä tekee. Ja sitten muu ryhmä mukana.

 

Nöyryys tulevaisuutta kohtaan

 

Johtajan on katsottava yrityksen ja projektien tulevaisuuteen. Nokia uskoi aikoinaan tekevänsä hyviä päätöksiä ja seurasi omaa intuitioonsa, se ei kannattanut. He eivät halunneet uskoa sitä, mitä todella oli tulossa ja mihin tulevaisuus on menossa. Oma ntuotteen on kuitenkin muuttuva muun maailman mukana, halusi sitä itse tai ei. Asiakkaat eivät välttämättä jaa omia erilaisia visioita, jolloin myynti jää.

 

Jäin miettimään tätä kohtaa tän kirjaprojektin ja ylipäätään TA-Magazinen osalta. Olisko jo aika siirtyä nettilehtiin tai sisällöntuotantoon nettiin tai johonkin muuhun vastaavaan? (Tässä välissä mun sähköpostiin kolahti kolmen kirjan tilaus Ystäväni Tiimiakatemia -kirjasta. Onks tää joku merkki?) Voisiko Tiimiakatemia-Magazinen tiimi ollakin tosi läheisessä yhteistyössä brändimasan kanssa ja toteuttaa sisällöntuotantoa Tiimiakatemian eri kanaviin? Näistä sisällöistä voitaisiin haluttaessa koostaa nettilehti esimerkiksi kaksi tai kolme kertaa vuodessa.

 

 

Pitäisi varmaan lukea enemmänkin johtajuuden kirjoja, tästä tuli tosi paljon kolahduksia noihin omiin juttuihin. Ja kirjana ihan kiva opus, äänikirjana vaan solju eteenpäin ja olikin melkein heti alottamisen jälkeen ohi.

 

 

Iiris Nokka

www.seiiris.fi

Tagit: , , , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!