Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtajuus

Kirjoitettu 27.02.21
Esseen kirjoittaja: Matias Saarinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Johtajuus
Kirjan kirjoittaja: Matti Alahuhta
Kategoriat: 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Matti Alahuhta toimi Kone Oyj:n toimitusjohtajana vuodesta 2005 vuoteen 2014 saakka. Sitä ennen hän teki menestyneen uran Nokialla. Koneen toimitusjohtajana Alahuhtala kasvatti markkinaosuuttaan erityisesti Aasian markkinoilla. Kirja ei kerro milleniaalien johtamisesta tai start up yrityksen kasvattamisesta. Sen sijaan se opettaa hierarkisen suuryrityksen kehitysohjelmista, prosesseista ja strategiasta. Näistä en ottanut mitään selvää, mutta onneksi Alahuhta käsittelee kirjassaan myös ihmisten johtamista.

 

Alahuhdan mukaan ihmisten johtamiseen kuuluu ainakin viisi perusasiaa:

 

  1. Luottamuksen rakentaminen
  2. Positiivinen asenne
  3. Kiinnostus ihmisten kehittämiseen
  4. Kyky nähdä olennainen
  5. Aikaansaamisen halu

 

”Silloin kun työympäristössä on luottamuksen ilmapiiri, negatiivisuus ja tarpeeton pohdiskelu eivät syö energiaa, vaan energia kanavoituu eteenpäin hyviksi tuloksiksi.”

 

Olen huomannut, että meidän tiimiyrityksemme aikana on ollut kaksi kertaa ajanjakso, jolloin luottamuspula on pysäyttänyt kasvumme. Molemmat ovat olleet syksyinä, kahtena vuonna peräkkäin. Ensimmäisellä kerralla raha aiheutti epäilyksiä, toisella kertaa toisten tekemisen määrä. Nämä hetket ovat olleet monella tapaa erittäin kuormittavia. Toisaalta ne ovat opettaneet meille paljon vaikeista asioista puhumista sekä vahvistaneet luottamusta niiden käsittelyn jälkeen. Kun luottamus on rakennettu, meidän suorittaminen on korkealla tasolla ja fokus oleellisissa asioissa. Jos joku asia epäilyttää, se pitää ilmaista mahdollisimman pian. Yhdessä vietetty aika ja syvälliset keskustelut toisten kanssa auttavat ymmärtämään, mitä haasteita kaverilla on ja mitä hän tuntee.

 

”Positiivisuus on sitä, että ei lannistu tai turhaudu vaikeuksista. Positiivisuus on sitä, että pyrkii aina katsomaan, miten vaikeudet pystyisi kääntämään mahdollisuuksiksi.

 

On helppoa lannistua vaikeuksista varsinkin silloin, jos omasta osaamisesta ei ole vielä suuria näyttöjä tai todisteita. Jos kuitenkin pysyy positiivisena ja pyrkii näkemään mahdollisuudet ongelmien sijaan, on suuremmat mahdollisuudet menestyä tulevasuudessa. Olen huomannut tämän olevan helpompaa silloin, kun yrityksessä perusasiat, kuten henkilöstön hyvinvointi ja kassa ovat hyvällä mallilla.

 

”Kun esimiehet ovat kiinnostuneita ihmisten kehittämisestä, jokainen tuntee itsensä tärkeäksi osaksi omaa työyhteisöään.”

 

Muistan edelleen, kuinka hyvin minusta pidettiin huolta työskellessäni kesän Are Oy:n turvalaiteasentajana. Esimieheni tiesi minun lähtevän syksyllä opiskelemaan, mutta siitä huolimatta hän käytti paljon resurssejaan minun ammatillisen osaamiseni kehittämiseen. Hän myös antoi minulle vastuuta lähettämällä minut yksin korjaamaan paloilmaisinjärjestelmän vikaa pitkän matkan päähän, vaikka olin hyvin epävarma saisinko ongelmaa ratkaistua. Pitkä päivähän siitä tuli. Kävin kaikki mahdolliset ongelmakohdat läpi ja jouduin soittamaan useita kertoja esimiehelleni työaikansa ulkopuolella. Hän neuvoi ja opasti minua kärsivällisesti kunnes vihdoin löysin vian. Vika osoittautui harvinaiseksi, eikä mukana ollut tarvittavia varaosia, mutta ainakin sain työni suoritettua ja tehtyä väliaikaisen korjauksen. Olin hyvin tyytyväinen ja ammatillinen itsetuntoni kasvoi paljon. Kesän jälkeen lähdin työpaikaltani hieman haikeana, olin kiintynyt siellä oleviin työkavereihin. Oli kiva huomata, että tunne oli molemminpuolinen. Esimieheni luotti minuun, antoi vastuuta ja opetti minua ja sai minut tuntemaan itseni tärkeäksi osaksi työyhteisöä.

 

”Kun esimies pystyy näkemään asiat holistisesti, kokonaisuuden ymmärtäen, hän pystyy kuvaamaan ja jäsentämään hyvinkin abstraktin asian selkeästi ja kirkkaasti. Silloin hän myös pystyy kertomaan jokaiselle, miten kunkin työtehtävät liittyvät yrityksen muuhun toimintaan, jolloin tehtäväksiannotkin ovat selkeämpiä, mielekkäämpiä ja motivoivampia.”

Holistinen kuulostaa ihan joltain muulta, kuin mitä se tarkoittaa. Työtehtävä tuntuu usein stressaavalta ja vaikealta aloittaa, jos sitä ei täysin ymmärrä. On todella helpottavaa kuulla, kun joku selittää sen selkeästi ja kertoo, kuinka tärkeää se on kokonaisuuden kannalta. Olen aina luullut olevani tässä jotenkin hyvä, kunnes minusta tuli markkinointipäällikkö. On tärkeää pyrkiä saamaan ajatukset mahdollisimman selkeästi sanoiksi, jotta oma logiikka ei pysy vain omana.

 

”Sillä, joka johtaa ihmisiä, on oltava halu saada aikaan. Hänen palonsa ja innostuksensa tarttuu muihinkin.”

 

Tämä on äärimmäisen totta myös tiimityössä. Joskus ilmapiiri voi olla uupunut ja epäselvä kunnes joku innostuu ja alkaa suorittamaan. On huikeaa nähdä tällainen lumipalloefekti. Toisten kova työ motivoi ja aukaisee näkemyksen uusille mahdollisuuksille, niiden eteen pitää ainoastaan nähdä vaivaa.

 

Tässä oli muutama sekava ajatus yhdestä Alahuhdan kirjan luvusta. Kirja on sen verran next level johtamista, että tähän täytyy palata myöhemmin uudelleen. Oli kuitenkin erittäin kiinnostavaa lukea Koneen tarinoista sekä myös niistä toimivista johtamisen strategioista, joista en ymmärtänyt kuin kontekstin.

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!