Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtajuus

Kirjoitettu 01.11.17
Esseen kirjoittaja: Petteri Vuorenmaa
Kirjapisteet: 3
Kirja: Johtajuus - Kirkas Suunta ja Ihmisten Voima
Kirjan kirjoittaja: Matti Alahuhta
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut, 4.4. Johtamisen haasteet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Johtaminen on ruvennut tuntumaan viimeisen puolentoista vuoden ajan asialta, jossa haluan kehittyä tulevaisuuttani ajatellen ja luoda oman työurani tämän ympärille. Tämän vuoksi otin lukuuni Matti Alahuhdan Johtajuus-kirjan, sillä onhan hän Suomen menestyneimpiä johtajia toimimalla ensin johtotehtävässä Nokialla, jonka jälkeen hän siirtyi Koneen toimitusjohtajaksi, jossa hän nosti yrityksen suurimmaksi omalla toimialallaan.

Oli hauskaa lukea hänen pitkästä johtamisurasta ja siitä, kuinka erilaiset asiat ovat vaikuttaneet lopputulemiin. Mutta loppujen lopuksi kirjasta oli mielestäni vaikeaa saada konkreettista apua minun nykytilannetta ajatellen. Alahuhta on ollut johtoroolissa kahdessa Suomen suurimmassa yrityksessä, ja hänen ollessa näissä rooleissa, yritykset ovat jo valmiiksi olleet globaaleilla markkinoilla. Itselläni on tällä hetkellä kaksi johtamispestiä (KotaKahvila ja Pukia Clothing), jotka molemmat ovat tällä hetkellä paikallisia toimijoita, ja Pukia on ainut, jonka tällä hetkellä näen sen voivan kasvaa Suomen laajuiseksi. Mahdollinen ulkomaille laajentuminen tulee tapahtumaan aikaisintaan viiden vuoden päästä.

Se, että viiden vuoden päästä voimme laajentua onnistuneesti ulkomaille tulevaisuudessa, tulee meillä olla yrityskulttuurimme ymmärrys kunnossa. Tärkeintä tulee olemaan se, että säilytämme juuremme Suomessa. Jos globaaliseksi yritykseksi siirtyvä organisaatio siirtää operatiivisen toimintansa muuhun maahan, useammin se niin sanotusti tappaa yrityksen.

Yrityskulttuuria ajatellen on myös tärkeää, että arvot saadaan elämään läpi organisaation. Näiden istuttaminen yrityksen prosesseihin, edesauttaa tämä yrityksen pääsyä sinne, minne se haluaa. Alahuhdan mukaan ratkaisevin ero eri yrityksillä on se, ”miten arvot saadaan elämään ja kulttuuri kehittymään”.

 Toinen asia, jonka koin merkittäväksi opikseni yrityskulttuurin lisäksi, on ihmisten johtaminen ja sitä kautta vireen johtaminen. Alahuhdan mielestä ihmisten johtamisen tulee sisältää viisi perusasiaa, joita ovat:

  1. Luottamuksen rakentaminen: ”Silloin kun työympäristössä on luottamuksen ilmapiiri, negatiivisuus ja tarpeeton pohdiskelu eivät syö energiaa”. – Matti Alahuhta
  2. Positiivinen asenne: ”Positiivisuus paitsi energisoi, myös avaa uusia näkökulmia.” – Barbara Fredrickson
  3. Kiinnostus ihmisten kehittämiseen: ”Employees First, Customers second” – Vineet Nayar
  4. Kyky nähdä olennainen: ”Kun esimies pystyy näkemään aisat holistisesti, kokonaisuuden ymmärtäen, hän pystyy kuvaamaan ja jäsentämään hyvinkin abstraktin asian selkeästi ja kirkkaasti.” – Matti Alahuhta
  5. Aikaansaamisen halu: ”Sillä, joka johtaa ihmisiä, on oltava halu saada aikaan.” – Matti Alahuhta

Kun nämä asiat ovat kunnossa, voidaan alkaa ruveta johtamaan virettä, joka on pitkälti viestintää. Johtajan tulee olla hyvä kiteyttämään asioita, sillä ne lähtevät helpommin elämään. Jos takerrutaan liikaa yksityiskohtiin, työn tekemiseen käytetty aika vähenee, kun asioita vatvotaan koko ajan. Samalla mielenkiinto romahtaa helposti. Hyvän johtajan tulee osata olla nöyrä, vaativa ja ihmisistä huolehtiva siinä vaiheessa, kun yrityksellä menee hyvin. Johtaja ei saa osoittaa ylimielisyyttä näinä hetkinä, sillä ylimielisyys helposti joko tarttuu muihin, tai johdettavia alkaa kyrpimään tämä asenne, joka taas vie aikaa johtajan selän takana puhumiseen.

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!