Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtajuus – Mitä jokaisen johtajan tulee tietää

Kirjoitettu 05.05.13
Esseen kirjoittaja: H Tyrväinen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Johtajuus - Mitä jokaisen johtajan tulee tietää
Kirjan kirjoittaja: John C. Maxwell
Kategoriat: 4. Johtaminen

Johtajuus - Mitä jokaisen johtajan tulee tietää, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

 

John C. Maxwellin kirjoittama Johtajuus taitaa olla ensimmäinen johtajuutta käsittelevä kirja, jonka luen. Kirja oli hyvin lyhyt ja ytimekäs, joten siihen oli helppo tarttua. Jos olisin ollut viisas, niin olisin lukenut johtajuuden kirjoja jo kauan sitten. Sain tästä kirjasta hyviä vinkkejä asiakaspäällikön rooliani varten ja muuhunkin elämään.

 

Johtajuutta esiintyy aivan jokaisen elämässä päivittäin. Johtajuus on muihin vaikuttamista, kykyä saada muut ihmiset toimimaan oman halun mukaan, kohti hyvää päämäärää. Olemme päivän aikana vuorovaikutuksessa monien ihmisten kanssa, joten johtajuustaitoja parantamalla parannamme samalla myös elämänlaatuamme.

 

Johtajuutta ei kehitetä päivässä, se on elinikäinen oppimisprosessi. Joillakin on ennestään paremmat lahjat kuin toisilla, mutta kaikki voivat kehittää ominaisuuksiaan.

 

Johtajan tärkeimpiä piirteitä ovat:

Kurinalaisuus. Todelliset johtajat ovat todella kurinalaisia, he ovat henkisesti ja fyysisesti vahvoja. Heillä on käsittämättömän vahva itsekuri. Tämä on osoitus sitkeydestä ja mielenlujuudesta. Tie huipulle on kivinen, on oltava valmis maksaman hinta siitä.

 

Kurinalaisuuteen kuuluu olennaisena kyky kyseenalaistaa omat verukkeet ja huomion pitäminen tuloksissa. Jokaiselta löytyy aina selitys, mutta menestyjät eivät selittele, vaan tarttuva härkää sarvista.

Olen viimeaikoina lipsunut jonkin verran fyysisen puolen kehittämisestä, joten en voi olla tyytyväinen itseeni. Urheilu on jäänyt hieman vähemmälle nyt talven aikana, koska on muka ollut niin rankkoja ja pitkiä päiviä. Sohva on kutsunut liian houkuttelevasti, joten mielenlujuuteni on ollut heikko. Tosin sohvalla on nyt kevään mittaan ollut useasti myös kirja, joten se lievittänee tätä asiaa hieman. Tähän asiaan on koitettava saada muutosta jo kesän aikana Laivurissa, ja viimeistään syksyllä on aloitettava kuntoilu tosissaan. Laivurissa tämä ei tule olemaan helppoja, koska silloin päivät ovat oikeasti pitkiä ja välillä myös fyysisesti raskaita.
Arvostan kovasti ihmisiä, jotka ovat fyysisesti vahvassa kunnossa. Se kertoo juuri kurinalaisuudesta. Jos on kurinalaisuutta kehittää jatkuvasti fyysistä kuntoa, niin pystyy koviin suorituksiin muussakin elämässä. Jos ja kun toimin tulevaisuudessa johtajana, niin työntekijöiden on parempi olla myös fyysisesti hyvässä tikissä.

Priorisointi. Kurinalaisuus tärkeysjärjestyksen laatimisessa ja taito työskennellä asetetun päämäärän saavuttamiseksi vaikuttavat ratkaisevasti johtajan menestymiseen. Hyvä työkalu on tähän Pareton periaate, joka tunnetaan paremmin 20/80 periaatteena. Jos haluaa menestyä, niin suurin huomio on kiinnitettävä asioihin, jotka tuovat parhaan tuloksen.

 

Tätä periaatetta olisi hyvä soveltaa Innomon projekteihin, koska itse en ainakaan tarkalleen tiedä, mitkä 20 % projekteista tuovat 80 % tuloistamme. En ole aivan varma pitääkö tämä edes paikkaansa meidän projekteissa, mutta se auttaisi kiinnittämään huomion kannattaviin tehtäviin.

 

Asiat laitetaan tärkeysjärjestykseen seuraavasti:
♦ Kiireellinen ja tärkeä

♦ Ei kiireellinen ja tärkeä

♦ Kiireellinen ja ei tärkeä

♦ Ei kiireellinen ja ei tärkeä

Olen itse käyttänyt kyseistä jaottelua kiireellisinä aikoina, ja se todella toimii. Kun asiat näkee paperilla, niin kokonaisuus on helpompi hahmottaa ja pystyy jättämään ne turhat asiat pois. Priorisointi on avain menestykseen. Johtajat tekevät vain niitä asioita, jotka ovat tärkeitä.

 

Kirjassa oli osuva lause, joka kaikkien olisi syytä kuulla: ” Syy siihen, että niin monet suuret päämäärät jäävät saavuttamatta, on, että tuhlaamme aikaa tekemällä toisiksi tärkeimpiä asioita ensimmäiseksi.”

Kirjassa kehotettiin johtajaa myös miettimään seuraavaa: Mitä sellaista teen, minkä joku muu voi tehdä? Jos joku muu voi tehdä sen, niin älä itse tee sitä. Kyseinen tapa on mielestäni aika raju, se voi sopia muualle yritysmaailmaan, mutta tiimiyrittämisessä se tuskin toimii. Jos kaikki noudattaisivat tuota johtajan periaatetta, niin lopulta kukaan ei tekisi mitään.

Luottamus. Luonteenlujuus tekee luottamuksen mahdolliseksi. Luottamus tekee puolestaan johtajuuden mahdolliseksi. Jos loukkaat alaistesi luottamusta, olet pian heidän entinen johtajansa.

 

Innomossa meillä ei ole vahvaa titteliin perustuvaa johtajuutta tukenamme, joten luottamus korostuu entisestään. Johtoryhmän jäsenten tulee olla esimerkkinä muille. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että erityisesti meidän on noudatettava yhteisiä pelisääntöjä täsmällisesti. Jos emme toimi esimerkkeinä, niin meidän on hyvin vaikea vaatia muilta.


Näky / iso kuva.
Näky on johtajalle kaikki kaikessa. Se on korvaamaton. Miksi? Koska näky johtaa johtajaa. Se maalaa kuvan, jota kohti kuljetaan. Se sytyttää ja ruokkii sisäistä tulta ja vetää johtajaa eteenpäin. Se on myös sytyttävä voima muille, jotka seuraavat johtajaa.

 

Innomolla ei ole ollut selkeää päämäärää, jota kohti kuljetaan. Se on näkynyt esimerkiksi kassakriisin muodossa. Kassakriisi syntyi menneisyyden huonoista valinnoista ja siitä, että mikään ei ajanut meitä päivittäin eteenpäin. Siirrymme kohta kolmannelle vuodelle ja maailmanympärysmatka lähestyy. Itselleni se on selkeä päämäärä ja haave, josta saan virtaa. Minun ja koko johtoryhmän tulee heti syksyllä tuoda mymmi arkeen ja kaikkien mieleen. Se on mielestäni niin hieno päämäärä, että sen eteen kannattaa työskennellä. Jos työskentelemme omien unelmiemme eteen, niin annamme todella kovan panostuksen, koska homma tuntuu mielekkäältä. Joryn tärkein tehtävä tuleekin olemaan jokaisen unelmien löytäminen. Sitä kautta saamme jokaisen tehokkuuden tielle ja mymmille.

 

 

”Onnistumista ei mitata sillä, mihin lähdet, vaan sillä, mitä lähtiessäsi jätät taaksesi”

Meidän Jory ei astunut kaikkein helpompiin saappaisiin, mutta meidän tehtävä on pedata hyvät asetelmat seuraavalle Jorylle. Meillä on vielä tarpeeksi aikaa, jotta voimme saada kaikki perusasiat kuntoon. Jotta seuraavan Joryn olisi helppo aloittaa tehtävässä, niin periyttämisen on syytä olla suunnitelmallista.

 

Jos ja kun olemme tästä keväästä jotain oppineet, niin ainakin talouspuolella periyttämisen merkitys korostuu todella konkreettisesti. Hyvät johtajat aloittavat jo aikaisessa vaiheessa seuraajan kouluttamisen omaan tehtäväänsä. Viime vuonna kouluttamista ei ollut juuri lainkaan, joten jouduimme aloittamaan tyhjältä pöydältä. Tämä virhe ei saa toistua seuraavassa Joryn vaihdoksessa. Kolmas vuosi on meille tärkeä, rahaa on tehtävä paljon jotta päästään mymmille. Siispä silloin on syytä keskittyä vain olennaisiin asioihin ja vältettävä samat sudenkuopat, joihin meidän Jory on astunut.

 

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!