Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtamisen abstraktisuus – Miten johtaa abstraktisuutta?

Kirjoitettu 28.08.18
Esseen kirjoittaja: Petteri Vuorenmaa
Kirjapisteet: 3
Kirja: 1.Leaders Eat Last, 2.TedTalk: Why Good Leaders Make You Feel Great, 3. Kevät 2016 Future -yritysvierailu
Kirjan kirjoittaja: 1.&2. Simon Sinek 3. Teemu Moisala
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut, 4.4. Johtamisen haasteet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Moni, joka tuntee Simon Sinekin ja hänen tuotantonsa, ovat varmasti sekä kuulleet hänen Leaders Eat Last –kirjasta, että hänen TedTalkin ja Millenials in the Workplace –videon, joista jälkimmäisempi nousi pienoiseksi SoMe-hititksi. TedTalk ja Millenials video perustuvat Sinekin havaintoihin Leaders Eat Last –kirjasta.

Leaders Eat Last –TedTalk

TedTalkissa Sinek tuo esille, kuinka johtajien tehtävä on suojella alaisiaan ulkopuolisesta maailmasta, jotta johdettavat saavat rauhassa toteuttaa itseään. Jos johdettavat joutuvat pelkäämään elämäänsä, joko fyysisesti, henkisesti tai taloudellisesti, eivät he pysty antamaan täyttä energiaansa yritykselleen tai yhteisölleen, koska stressaa ulkopuolista elämää. Tämä oli jo nähtävissä luolamies aikoina, kun miesten tehtävänä oli suojella heimoja ulkomaailman vaaroista, joita tuohon aikaan oli villieläimet ja muut heimot. Mikäli naiset ja lapset pelkäsivät ulkomaailmaa, eivät he voineet keskittyä viljelyyn ja ruuan valmistamiseen. Tämän vuoksi heimolle oli tärkeää, että heillä oli maskuliininen miesjohtaja, ja vahvat miehet, jotka tappoivat siitä vaatiessaan.

Nykyajan luolamies meininki on nähtävissä muun muassa ohjelmistoyritys Futuricella, ja monessa muussa teknologiayrityksessä. Kävimme keväällä 2016 Tulevaisuuden Johtajat –koulutuksessa tutustumassa yritykseen. Futuricessa työntekijöillä on täysi vapaus tiimeinä kehittää omia juttujaan. Futuricella ja monessa teknologiayrityksessä työntekijöiden palkkaus on sen verran kova, että heidän ei tarvitse miettiä omaa taloutta. Myös yrityksessä on niin pienet solut, eli tiimit, että jokaisella on läheisiä kollegoita, jotka varmistavat heidän henkisen hyvinvoinnin. Tällä tavalla jokainen työntekijä pystyy käyttämään kaiken energiansa työhönsä, joka vie yritystä kokonaisuudessaan eteenpäin.

Leaders Eat Last –kirja

Se mikä jäi TedTalkissa kertomatta, mutta herätti minussa suuren mielenkiinnon, on se, kuinka johtajuus on ollut ja on edelleen hyvin abstraktista, eli vaikeasti havaittavissa olevaa, ja se miten Sinek on saanut näistä abstrakteista johtajuus haasteista näkyviä. Sinek antoi kirjassa 5 sääntöä siihen, miten abstraktista johtajuudesta voi saada näkyvää.

  1. Sääntö: Ole ihmisläheinen – Tuo ihmiset yhteen

Nykymaailmassa kaikki vaikuttaa olevan internetissä – työt, ostaminen ja ihmissuhteet. Vaikka onkin mahtavaa, että voi tutustua saman henkisiin ihmisiin siitä huolimatta, että he asuvat eri kaupungissa, tai jopa maassa, ei ilman fyysistä kontaktia ole mahdollista luoda tärkeitä ihmissuhteita. Syy, miksi ihmiset maksavat enemmän osallistuessaan seminaareihin, konsertteihin tai matkustavat toiselle puolelle maailmaa asiakastapaamiseen on se, että ihmiset haluavat olla käsin kosketeltavasti saman henkisten ihmisten kanssa. Pukian kanssa teimme sen virheen, ettemme olleet fyysisesti olemassa valmistajien silmissä. Jotta olisimme voineet rakentaa toimivan yhteistyösuhteen, olisi meidän tullut vierailla kaksi kertaa vuodessa heitä ja kehittää toimintaamme.

  1. Sääntö: Pidä köydet käsissä, mutta älä pidä liikaa köysiä hallinnassa

Ollaksesi hyvä johtaja, ei sinulla saa olla liikaa johdettavia. Johdettavien tulee tuntea, että heidän johtaja välittää heistä. Luottamusta ja yhteistyötä ei voi luoda, mikäli johdettavilla on tunne siitä, että he eivät tunne johtajaa. Silloin kun johtaja ei tunne johdettaviaan, ei hän ymmärrä minkälaisia ihmisiä he ovat ja minkälaista elämää he elävät. Tällöin johdettavat ovat vain numeroita, ei ihmisiä. Tämän vuoksi isoissa organisaatioissa väliportaissa olevien johtajien tulee tuntea johdettavansa.

  1. Sääntö: Tapaa ihmisiä, joita autat

Kuten ylemmässä säännössä, johtajan tulee ymmärtää ihmisiä, joita hän johtaa. Kun ihmiset ymmärtävät keille he työtä tekevät, ja etenkin keitä heidän tekemänsä työ auttaa, luo se heille suurempaa inspiraatiota ja motivaatiota oman työnsä eteen. Mikäli sinulla ei ole suurta kosketuspintaa niihin ihmisiin, joita autat, ei työsi tunnu merkittävältä. Tämän vuoksi moni ihminen ei esimerkiksi reagoi erilaisiin hyväntekeväisyyskampanjoihin, koska he eivät tunne sitä kipua, mitä hyväntekeväisyydestä rahaa saanut ihminen tuntee. Kun on taas esimerkiksi nähnyt omilla silmillänsä afrikkalaisten köyhät olot, saa työ, joka tehdään afrikkalaisten eteen, merkityksen.

  1. Sääntö: Anna rahan sijasta aikaasi

Sinekin sanoin, aika on ainut asia, jonka voit antaa, mutta ei saada takaisin. Raha taas on vain väline, joka liikkuu henkilöltä A henkilölle B, ja joka voi siirtyä takaisin B:ltä A:lle. Tämän vuoksi ihmiset arvostavat enemmän ihmisten konkreettista apua, kuin rahallista korvausta. Konkreettinen avun antaminen on myös helpommin ymmärrettävissä kuin rahallinen apu. Kun ihminen, tai etenkin yritys lahjoittaa rahaa, on siinä usein kyse oman imagonsa parantamisessa, joka onnistuessaan tarkoittaa rahan moninkertaista palautumista yritykselle. Toisin on taas avun antamisella. Muistan lukeneeni akatemian aikana kirjan, jossa puhuttiin suuresta amerikkalaisesta asianajatoimistosta, jossa jokainen asianajaja teki 4-8 tuntia viikossa pro bono-työtä julkiselle sektorille. Tällä oli merkittävä positiivinen vaikutus julkishallinnolle, sillä he saivat hoidettua asiat nopeammin.

Kun antaa aikaansa ihmisille, on myös tärkeää olla läsnä tilanteessa, sillä jos on tilanteessa poisoleva, on se haitallista sekä avunsaajalle, kuin avun antajalle.

  1. Sääntö: Ole kärsivällinen

Johtajan on tärkeää olla kärsivällinen. Ihmissuhteiden rakentaminen vaatii aikaa ja tutustumista, eikä asiat koskaan tapahdu yhdessä yössä.

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!