Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtamisen jalo taito

Kirjoitettu 08.12.14
Esseen kirjoittaja: Samuli Lehto
Kirjapisteet: 1
Kirja: Nalle Puh ja johtamisen taito
Kirjan kirjoittaja: Roger E. Allen
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.2. Johjajan / valmentajan taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Nalle Puh ja johtamisen taito

Roger E. Allen

 

Nalle Puh ystävineen pureutuu kirjassa kaikille yrittäjille tärkeään aiheeseen, johtamiseen. Kirjan tapahtumat on kerrottu hieman lapsenmielisesti tarina muodossa, mikä meinasi ajoittain tuottaa hankaluuksia saada aiheesta kiinni. Eritoten sekavat vuoropuhelut koettelivat ajoittain hermoja, mutta tärkeimmät opit oli kuitenkin helppo sisäistää.

Itse koin tärkeimmiksi opeiksi tässä kirjassa liikkeenjohtamisen perusasiat ja johtajan tehtävät. On selvää, että ilman ammattitaitoista liikkeenjohtoa ei yritys todennäköisesti toimisi kovinkaan hyvin. Tärkeitä asioita jäisi tekemättä tai ne tehtäisiin puolihuolimattomasti vasemmalla kädellä. Liikkeenjohdon muoti-ilmiöt ovat viime vuosina ajaneet monet johtajat syrjäteille. Huomio kiinnittyy liikaa useiden eri johtamisteorioiden kokeiluun, jolloin todelliset perusasiat tuppaavat unohtua. Toisinaan keskitytään liikaa siihen miltä toiminta näyttää ulospäin, eikä huomata jos talon sisällä asiat ovatkin huonosti. Hyvä johtaja hallitsee kirjassa esille nostetut ”johtajan työn kuusi tehtävää”, jotka ovat:

 

 1. Tavoitteiden asettaminen

  Tavoitteiden asettaminen on ensimmäinen tehtävä, mikä hyvän johtajan tulee tehdä johtamansa organisaation hyväksi. Ilman selkeitä tavoitteita tekemisestä tulee sekavaa suorittamista vailla päämäärää.

 2. Organisointi

  Taitava johtaja osaa eritellä asiat mitä pitää tehdä, jotta tavoitteisiin päästään. Hän ottaa huomioon muiden taidot ja kyvyt, ja arvioi kuka sopii kuhunkin tehtävään parhaiten.

 3. Motivointi

  Kun johtaja haluaa jonkun henkilön tekevän jonkun tietyn asian tavoitteiden saavuttamiseksi, täytyy hänen löytää syy, jonka vuoksi henkilön pitäisi auttaa. Usein myös hyvä kemia henkilöiden välillä riittää motivoinniksi. Ainakin meidän tiimiyrityksessämme on niin hyvä henki, että apua kyllä saa kun sitä tarvitsee.

 4. Kehittäminen

  Johtaja pitää huolen myös henkilökunnan kehittämisestä. Hän osaa neuvoa ja opettaa toisille kuinka asiat tulee tehdä, jotta lopputulos on toivotun kaltainen.

 5. Kommunikointi

  Kommunikointi on tärkeä osa yrityksen toimintaa. Se tarkoittaa kommunikointia johtajalta alisille, alaisilta johtajalle ja alaisten kommunikointia keskenään. Kommunikoinnin tarkoituksena on, että kaikki projektissa mukana olevat tietävät mitä milloinkin on meneillään. Epäonnistumisista ja onnistumisista kertominen on tärkeää, jotta tiedetään mikä toimii ja mikä ei, jolloin toimintaa voidaan muokata tarpeiden mukaan. Mielestäni meidänkin tiimiyrityksellä on kommunikoinnissa vielä kehitettävää.

 6. Seuranta ja analyysi

  Liikkeenjohdon tärkeimpiä työkaluja ovat juurikin seuranta ja analyysi. Yksilöiden suoritukset eivät voi parantua, elleivät he tiedä kuinka he menestyvät ja missä tekevät oikein tai väärin. Seurannan tulokset pitää tietenkin käydä läpi jokaiselle ryhmän jäsenelle.

 

Johtajan tehtävät ovat tärkeitä ja omalla tavallaan haastavia, mikä luo johtajan työlle vastuun lisäksi myös kovat odotukset ja lisää suorituspaineita. Taitava johtaja osaakin lieventää omaa taakkaansa delegoimalla asioita. Vaikka johtajan työhön kuuluu vastata asioiden sujumisesta, se ei välttämättä tarkoita että hänen täytyy tehdä kaikki itse. Tiimiyrityksessä tämä näkyy hyvin. Isossa projektiryhmässä projektipäällikkö huolehtii isosta kokonaisuudesta delegoimalla tehtäviä muille ryhmän jäsenille. Esimerkiksi uuden kahvilan perustamisessa osa voi hoitaa markkinointia, toiset vastaa kahvilan sisustuksesta ja loput hoitaa ”juoksevia asioita”.

Olen itse kohdannut monenlaisia johtajatyyppejä. Jotkut ovat olleet todella hyviä, osa ihan hyviä ja osa ei-niin-hyviä. Hyvä johtaja on kuitenkin aina oikeudenmukainen, rehellinen ja osaa opettaa asiaankuuluvalla tavalla. Palautteen antaminen on hyvä keino opettaa, mutta vaikka palaute ei olisi aina positiivista niin tulisi sen silti olla rakentavaa, eikä sanallinen isku päin kasvoja.

Kirjaa lukiessa mielessäni heräsi myös sellainen tunne, ettei kaikkea kannata aina ajatella niin monimutkaisesti. Usein saamme asiat itse vaikuttamaan ajattelullamme paljon hankalimmilta kuin ne oikeasti ovat. Terveellä maalaisjärjellä selviää myös useista työelämän ongelmista.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!