Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtamisen nyt – tietoinen läsnäolo johtajuuden kivijalkana

Kirjoitettu 29.09.13
Esseen kirjoittaja: Tomi Tajakka
Kirjapisteet:
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: Yleinen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Heti alkuun on pakko tehdä pienimuotoinen kannanotto. Johtamisen nyt -kirjasta pitäisi ehdottomasti saada enemmän kuin yksi kirjapiste. Ainakin se on täynnä todella tärkeää luettavaa ja ajateltavaa johtamisesta. Kirja ei käsittele niinkään johtamisen psykologiaa, vaan johtajan itsensä henkistä valmiutta johtamiseen. Kirjan alaotsikko sen osuvasti kiteyttää. Tietoinen läsnäolo johtajuuden kivijalkana. Oma tilanteeni Idealekan tiimijohtajana on ollut hieman sekava, johtuen väsymyksestä, epäonnistumisista ja liiallisesta kiireestä. Tällaisessa tilanteessa kirja on jopa aika rankkaa luettavaa, sillä siinä puhutaan paljon juuri niistä asioista, jotka monesti jäävät kiireen ja hässäkän jalkoihin. Kirja on mielestäni hyvää luettavaa kenelle tahansa johtajalle tai johtotehtäviin hakeutuvalle.

 

Tietoinen läsnäolo on mielestäni vaikea käsite avattavaksi ja kuvailtavaksi. Toisaalta se tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että keskitytään juuri sihen asiaan jota sillä hetkellä tehdään. Ole siinä mitä teet. Tämä ohjaa tärkeän ajatuksen äärelle. Johtajalla täytyy olla aikaa johtamiselle. On oltava läsnä ja olemassa johdettavia varten. Kuten kirjassa mainitaan, voimme johtaa vain asioita joista olemme tieoisia. Vanha ja jopa kulunutkin ajatus tulee väistämättä mieleen. Johtaminen on palveluammatti. Mutta tämä ajatus on joka suhteessa erittäin totuudenmukainen. Voidakseen palvella johdettaviaan, johtajan on oltava läsnä. Ja mikäli johtaja haluaa olla läsnä niin, että voi tehdä itsestään hyödyllisen, on hänen oltava tietoisesti läsnä ja valmis vastaanottamaan. Johtamisenkin kannalta tärkeä asia, havainnointi, liittyy oleellisesti tietoiseen läsnäoloon. Se on jopa tietoisen läsnäolon yksi tärkeimpiä osa-alueita. Tietoisen läsnäolon tilassa ihmisen ei tarvitse tuoda omaa egoaan esille ja hän on rohkaistuneempi ja avoimempi havainnoimaan ihmisiä ja havaitsemaan heidän vahvuusalueitaan. Kilpailuasetelmaa omien ja muiden vahvuuksien kesken ei synny, sillä henkilö voi olla aidon innostunut toisten vahvuuksista. Tästä päästäänkin erääseen kirjan tärkeään ajatukseen.

 

Aina on olemassa ongelmia, negatiivisia asioita tai puutteita. Näitä löytyy yksilötasolla, tiimeissä, organisaatioissa ja johtajissa. Näihin on toki syytä puuttua, varsinkin silloin, jos ne selkeästi vaikuttavat toimintaan. Mutta vain näihin keskittyminen vie kohti nollatilaa. Tämä ei vie meitä eteenpäin tai kehitä johdettavaa organisaatiota. Johtajan tulisi keskittyä vain hieman näihin asioihin ja keskittyä ennemmin vahvistamaan vahvuuksia. Tämä on varmasti monestakin lähteestä tuttua. Mutta tietoisen läsnäolon tila ja oman itsensä tunteminen auttaa meitä löytämään juuri ne tärkeät vahvuudet johdettavista. Helpompaa on kuitenkin havaita negatiiviset asiat, puutteet ja heikkoudet. Se on varmasti jollain tavalla meille ihmisille luontaista. Korjaa rajoitetusti – vahvista vahvuuksia.

 

Kuten mainittua, johtajan läsnäolo on tärkeää. Johtajalla täytyy olla aikaa tehdä työnsä, eli johtaa. Mutta millä tavalla johtaja tämän tekee? Millaista on johtajan läsnäolo? Tajusin aivan muutama päivä sitten, että tämä on omalta osaltani erittäin ajankohtainen ja tärkeä kysymys. Kirjassa todetaan osuvasti. Johdettavat ovat johtajan peilejä. Toki ihmiset välillä suojaavat itseään tämän ajatuksen kautta. Tiimin epäonnistuessa on helppo kääntää kysymykset kohti johtajaa tai johtoryhmäää. Mutta tämä on mielestäni erittäin tärkeä ajatus. Johdettavat ovat johtajan peilejä. Mikäli et ole itse innostunut, et usko asiaasi, et halua kehittää tai kehittyä ja odotat heti aamulla iltaa, et varmasti saa aikaan luomisvoimaista, innostunutta ja kehittävää ilmapiiriä. Kirjassa todetaan, että on ensin selvitettävä miten puhuu itselleen, sitten miten puhuu johdettavilleen. Paras johtaminen tapahtuu kuitenkin oman persoonan ja mielen kautta. Mikäli itse keskityt ja toimit positiivisesti, pystyt tuomaan positiivisuutta johdettavillesikin. Juuri pari päivää sitten puhuimme tästä johtoryhmän palaverissa ja tajusin olevani aika syvällä ahdistuksen suossa. Mutta sekin asia on hyvä huomata, jotta asialle voi tehdä jotain.

 

”Energia virtaa huomion suuntaan.”

 

”Johtamisen ydinfunktio on muuttumassa valvonnasta ja käskyttämisestä kohti tukemista ja auttamista.”

 

Luovuus on tulevaisuudessa yhä tärkeämpää. Muodonmuutos -kirjassa puhuttiin siitä, kuinka meidän tulisi oppia oppimista lapsilta. Kasvaessamme meile muodostuu estoja, rajoja ja muita tekijöitä, jotka heikentavät kykyämme tutkia ja oppia luontevasti. Sama pätee tietoiseen läsnäoloon ja sitä kautta luovuuteen. Lapsella on pääsääntöisesti erinomainen taito olla tietoisesti läsnä ja keskittyä tekemään päämäärätietoisesti yhtä asiaa vaikka minkälaisen sirkuksen ympäröimänä. Luovuuden kannalta tietoinen läsnäolo on merkittävä tekijä. Se auttaa meitä hyväksymään ajatuksemme, itsemme ja havainnoimaan asioita ja ilmiöitä. Keskittyminen juuri sillä hetkellä käsillä olevaan asiaan ja kaiken enegrian suuntaaminen siihen on myös luovuudessa tärkeää. Luovuus tarvitsee aikaa, tietoisuutta ja läsnäoloa.

 

Tästä kirjasta pystyisi nostamaan esille monia muitakin näkemyksiä ja oppeja, mutta tässä jotka minuun tekivät suurimman vaikutuksen. Käsiteltävät asiat ovat mielestäni kirjan nimen mukaisesti tärkeitä osia johtajuuden kivijalassa.

 

Top 3 ajatukset kirjasta:

  • Aika! Johtamiselle on oltava aikaa!
  • Tietoisuus! Tietoisuuden syvimmällä tasolla – kollektiivinen viisaus.
  • Luovuus ja tietoinen läsnäolo!

 

Tomi Tajakka

Idealeka

tomi.tajakka@idealeka.fi

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!