Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtamisen suuri haaste

Kirjoitettu 03.04.13
Esseen kirjoittaja: Venla Suomala
Kirjapisteet: 3
Kirja: Johtamisen suuri haaste
Kirjan kirjoittaja: Keshavan Nair
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.1. Johtavat ajatukset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Johtamisen suuri haaste

Mahatma Gandhin ajankohtiaisa ajatuksia

Keshavan Nair

Johtamisen suuri haaste on koottu  Mahatma Gandhin ajatuksista (. Gadhin johtamistaidon näkemykset on tuotu nykyiseen liike-elämään. Gandhi taisteli Intian itsenäisyyden puolesta 30 vuotta. Nair kokee että oppien tuominen on tärkeää. Etenkin kun nykyajan johtajat ovat kadottaneet idealismin ja moraalisen tajun. Gandhi korostaa johtajan ominaisuuksissa vastuuntuntoa totuutta ja rakkautta. Hyvä ja kannustavaa johtamista, ei niin voitto tavoitteellinen johtaminen on sankarillista johtamista.

Kirjan päädyin lukemaan mielenkiinnosta katsomaani Gandhin perustuvan elokuvan perusteella. Kirja syvensi ja herätti enemmän ajatuksia elokuvasta johtamisen kannalta. Gandhin opit ovat hyvin moraalisia ja maailmaa parantavia näkemyksiä. Miten melkein kaikkien tekojen johtajana tulisi olla epäitsekkäitä. Han itse eli omasta valinnastaan köyhyydessä, jotta voisi olla mahdollisimman lähellä niitä joita halusi johtaa/ auttaa.

Itse näin tärkeimpinä ajatuksiana rohkeuden/ sinnikkyyden ja ”alaisten” palvelun halun.

 

Olennainen ominaisuus rohkeus

Moraalinen rohkeus on rohkeutta terhä moraalisesti oikein ja olla valmis kantamaan sen seuraukset.

” rohkeuden avulla johtaja voittaa taisteluita, mutta sodan voittamiseen vaaditaaan lannistumatonta tahtoa. Juuri johtajan lannistumaton tahto saa toiset uskomaan, että he voittava”

Tästä Nair kertoo esimerkkinä Gandhin taistelut rotuerottelua ja  rotusyrjintää vastaa. Gandhi päätti  vain olla jyväksymättä syrjintää ja ajaa asiaa eteenpäin seuraamuksista ja kärsimyksistä huolimatta. Hän vietti aikaa mm. usemapaan otteeseen vankilassa.

Milliossa tämä voisi näkyä lannistumattomana tahtona. On vaikeaa luoda uskoa 20 negatiiviseen ihmiseen välillä, mutta jos yksi henkilö (johtaja) pysyy tiukasti näkemyksessään , alkavat muutkin kääntää kelkkaansa. Onko se oikein että johtajan tulisi jaksaa pitaa tahtoa yllä. Se on johtajan tehtävä. Onko se kuitenkin jo Gandhin tasolla sankarillista johtajuutta. Missään vaiheessa 30 vuoden aikana totuuden tavoittelu ja väkivällän vastustamisen puolesta taistelemisesta ei luovuttu. Ei voi muuta kuin ihailla. Siinä on käyty vankilassakin usemapaan otteeseen. Miten sitten sallitaan vuoden johtajan virassa oleville lannistumisen hetkiä? Onhan se ilhimmiltä! Mutta suhteessa sen ei pitäisi olla mitään.

” Johtaminen on elämäntapa ja rohkea elämä on elämisen arvoista”


Halu palvella

Halu palvella kiteyttää ajatuksen, että esimerkiksi akatemialla jory on siellä tiimiä varten ei tiimi jory:ä varten. Gandhillakaan ei ollut virallista asemaa, mutta hän sai miljoonat ihmiset liikkeelle. Ihmiset halusivat palvella häntä koska hän eli palvellakseen heitä. Monet uskovat johtamisen olevan vallan tavoittelua, mutta tällä ajatuksella emme Nairin mukaan pääse johtamisen ”vaativalle tasolle”

Johtamisen halua palvella

Nair puhuu keskittymisestä velvollisuuksiin. ”Lähtekää liikkeelle ihmisten velvollisuuksista, niin oikeudet tulevat perässä”  Täytä omat velvollisuutesi ennen kuin pyydät muita täyttämään omansa. Tämä on meidän arjessa esimerkillä johtaminen. Älä vaadi muilta sitä mitä et kykene tekemään. Ei ole oikeutta pyytää enempää kuin ihmiset pystyvät tekemään. Nyky ihmiset ovat paljon kiinnostuneita omista oikeuksistaan ennemmin kuin velvollisuuksista, mitkä tulee täyttää.

”Liike elämän johtajana sinun on saatava työntekijät tiedostamaan yrityksen haasteet. Näytä heille, miten yrität itse täyttää omat velvollisuutesi ja seuraa miten he yrittävät täyttää omasta”

Ei voi olettaa tai odottaa muilta määräänsä enempää. Voi kuitenkin itse vaikuttaa heidän asenteeseensa omalla tekemisellään.

 

Tuloskeskeisenä ihmisenä oli ehkä liikaa moraalisaarnaa, mutta kokonaisuudenssaan oikein vaikuttava kirja.  Vaikea uskoa että itsellään tai monella muullakaan löytyisi tahtoa ja tavoitteellisuutta taistella asioiden puolesta niin pitkään. Etenkin kun ne eivät aja omia etuja niin vahvasti. Suurempia koppeja en kirjasta saanut. Oli kuitenkin hienoa lukea Gandhin teoista ja luomasta vaikutusvallasta. Hänen opejaan voi ehdottomasti soveltaa nykyiseen liike-elämään.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!