Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtamisen taito

Kirjoitettu 19.05.14
Esseen kirjoittaja: Saija Valkonen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Johtamisen taito
Kirjan kirjoittaja: Arto Hiltunen
Kategoriat: 4. Johtaminen, 4.4. Johtamisen haasteet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Arto Hiltunen: Johtamisen taito

 

Ollessani tällä hetkellä johtajuuskoulutusohjelmassa minulle suositeltiin luettavaksi Arto Hiltusen Johtamisen taitoa. Kirjoittaja on S-ryhmän entinen johtohahmo, jonka vuoksi käykin runsaasti esimerkeissään läpi S-ryhmän historiaa. Alkuun kirja vaikutti erittäin lupaavalta, mutta mielestäni siihen oli ahdattu kuitenkin liikaa asiaa. Tästä johtuen ei oikein päässyt syventymään aiheeseen vaan kirja tuntui jäävän vain pintaraapaisuksi moniin eri johtajan näkökulmiin. Seuraavassa kuitenkin hieman ajatuksiani kirjan pohjalta.

 

Tulos on johtamisen seuraus.

Johdan tällä hetkellä erästä projektia, jossa haasteena on sen monivaiheisuus. Teemme nyt keväällä valmisteluja, jotta meillä on syksyksi valmis tuote, jota myydä. Olemme hairahtuneet ajattelemaan, että syksyyn on vielä paljon aikaa eikä meillä ole kiire, sen vuoksi monet asiat ovat menneet ko. projektin edelle. Jottei meille tulisikaan kiire, on aika alkaa tapahtumaan. Johtajana olen hetkittäin meinannut ajautua epätoivoon, sillä vedän vieläkin liikaa vaikutteita ympäristöstäni; jos ei tapahdu niin kuin ollaan suunniteltu, hämmennyn ja turhaudun. Johtajalla tällainen luonteenpiirre ei ole yhtään hyvästä. Sitä aionkin kehittää projektin edetessä.

Hiltusen mukaan tulos on johtamisen seuraus. Katsellessani missä tilanteessa olemme projektin suhteen, se heijastuu suoraan johtamisesta: emme ole aivan kartalla missä mennään. Seuraava steppi tulee olemaan tilannekatsaus ja aikataulujen päivitys. Otan johtamiseen tarvittavan jämäkkyyden niin saadaan hommat rullaamaan.

 

Hyvän johtajan ominaisuuksia:

–          Palautteen antaminen ja vastaanottaminen

–          Kuunteleminen

–          Ihmisten arvostaminen

–          Auttaminen

–          Esimerkillisyys

–          Hyväntuulisuus

–          Vastuun kantaminen

–          Johdonmukaisuus

 

Hiltunen listaa hyvälle johtajalle ominaisia piirteitä. Listasta voi helposti huomata, ettei johtaminen oikeasti mitään rakettitiedettä ole vaan kyse on aivan yksinkertaisista sosiaalisista asioista. Mielestäni Tiimiakatemia opettaa hienosti listassa mainittuja asioita, kuten dialogin perusteet, jolloin kuuntelemisen lisäksi osaamme antaa sekä vastaanottaa palautetta – niin hyvää kuin rakentavaakin. Kaikki Hiltusen listalta löytyvät asiat ovat opeteltavissa, ja niissä voi aina kehittyä paremmaksi. Se luo lisää uskoa itselleni siihen, että minusta tulee vielä loistava johtaja.

 

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!