Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtamisfilosofia

Kirjoitettu 16.06.15
Esseen kirjoittaja: Aleksi Ihalainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tulevaisuuden johtaja
Kirjan kirjoittaja: Aleksi Ihalainen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 2. Yhteisöllisyys, 3. Yrittäjyys, 4. Johtaminen, 5. Valmentaminen, 6. Markkinointi, 7. Innovointi, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

En halua puhua ainoastaan siitä mikä johtamisfilosofiani on tällä hetkellä, vaan keskityn myös siihen millaiseksi haluan tulla. Siitä on enemmän hyötyä minulle tulevaisuudessa kun osaan edes kuvitella.

Ihmisten kanssa en ole aina ollut parhaimmillani, koska heillä on tunteet joita en osaa aina ottaa huomioon. Ei vain ole mahdollista johtaa ihmisiä, jos ei ole valmis käyttämään heidän tunteiden huomioon ottamiseen aikaa.

 

Kukaan ei halua tulla työnnetyksi eteenpäin vaan he haluavat tulla ohjatuksi eteenpäin, silloin heillä on valta päättää miten asiat hoidetaan. Johtamisessa on uskallettava antaa epäonnistumisen riskin olla olemassa, jos haluaa muiden kasvavan itsenäisiksi. Kehitys tapahtuu kun he voivat itse kokeilla, eikä tule aina selkeyttä miten tehdä. Toisille se on vaikeaa päästä eroon ajatuksesta, että joku ei sano sinulle miten tehdään. Mutta ilman kokeilemista ei ole mitään mahdollisuutta ymmärtää itse asioiden kulkua, ja mihin ne vaikuttavat.

 

Paljonko sille tulee hintaa jos epäonnistuu? Kukaan ei voi sitä tietää, mutta paljonko se kustantaa jos ei koskaan epäonnistu? Pystyykö kehittymään eteenpäin omana itsenään vai antaako muiden edelleen tehdä päätökset puolestasi jatkossakin. Kehitys loppuu myös yrityksestä, jos ei siellä yksilöt kehitä itseään. Ei tarkoita että kokoajan tarvitsee lukea ja käydä koulutuksissa, mutta ihan vähän joka päivä. Joskus ajatuksien kehittäminen tai haasteiden vieminen eteenpäin on monelle haastavaa, mutta keneen se heijastuu? Johtajaan, kun hän ei ole valmistanut ihmisiä ajattelemaan omassa tekemisessään tai antanut siihen mahdollisuutta.

 

Hienoin ajatus pitkään aikaan mitä olen saanut johtamisessa; että saa johdettavat tuntemaan, että he pystyvät paremmin hoitamaan asiat kun sinä itse. Ei ole kenellekään mitään hyötyä, jos he tuntevat että ainoastaan sinä johtajana pystyt hoitamaan näin vaativan asian. Silloin heille ei synny mitään tunnetta, että he olisivat hyviä siinä asiassa, vaan viet kaiken itsellesi. Täytyy saada ihmiset tuntemaan, että he ovat tärkeitä! Jos jokaisen paitaan työpaikoilla laitettaisiin teksti siinä pitäisi lukea: saa minut tuntemaan itseni tärkeäksi! Pystyisikö johtajat vastaamaan tähän tunteeseen minkä he tuovat alaisilleen, itse en täysin vielä pysty.

 

Make other look bigger, make you look smaller!

 

Kun pystyt kiinnostumaan ihmistä saat heidät avautumaan ja heidän luottamuksen, jos taas yrität saada ihmiset kiinnostumaan sinusta itsestä todella harva haluaa seurata sinua. Ei tarvita mitään johtamistaitoja tämän asian hallitsemiseen, mutta itselle ainakin se tuottaa vielä vaikeuksia. On ehkä liikaa tottunut siihen, että suuret julkkikset saavat paljon huomiota lehdissä ja TV:ssä, ja ajattelee että minunkin täytyy olla yhtä mielenkiintoinen, jotta ihmiset kiinnostuvat minusta. Mutta näin se ei ole, ei kukaan halua kuunnella ihmistä joka vain jauhaa itsestään aamusta iltaan.

 

Kun kysyy itseltään johtajana, pystyykö sinuun luottamaan ja välitätkö muista? Täytyy pystyä itse vastaamaan siihen rehellisesti, koska se tulee näkymään sinusta jos niin ei ole. Voit peitellä sitä jonkun aikaa, mutta lopulta se paljastuu ja sinusta aletaan puhua selkäsi takana, ja mietit miksi kukaan ei tee mitä sinä haluat tai te olette yhdessä päättäneet tehdä. Kannattaa olla itselleen rehellinen!

 

Minkälaisia hiljaisia viestejä lähetät ympäristöösi? Sanoilla on hyvin pieni merkitys ihmisille, koska he tarkkailevat muita kokoajan. Joistakin paistaa läpi epävarmuus ja siihen on helppo muidenkin samaistua, ellei tiedosta sitä ettei kannata antaa muiden tekemisten viedä omaa toimintaa väärään suuntaan. Hienot puheet ja lupaukset ovat täysin turhia, kun aletaan miettimään mitä olet oikeasti tehnyt muiden hyväksi. Harvoja tavoitteita kukaan muistaa mihin et ole päässyt tai edes yrittänyt päästä.

 

Kukaan ei halua kuunnella valittavaa johtamista, mitä sitten jos menee päin helvettiä? Korjaa asia äläkä valita! Jos pysyt positiivisena ja viet asioita edes vähänkin eteenpäin, aina kun vain pystyt siihen. Muut miettivät siinä vaiheessa, että mistä saamme motivaatiota tehdä asioita, ja onko tiimihenkemme nyt oikealla tasolla. No ei ole jos ette tee mitään asioiden eteen. Tulessa makaaminen ei ainakaan helpota palovammoja!

 

Suunnan muutoksia mietitään monesti tiimissä, kun ei mene hyvin. Monesti niitä on mietitty kun on mennyt vaikka ihan hyvin tai todella hyvin, ei ainakaan niin usein. Ei asioita korjata kerralla, koska ei kukaan pysty siihen pitkällä aikavälillä, se voi toimia hetken mutta sen jälkeen tulee uusi alamäki.

Luin loistavan tarinan äskettäin, miten keitetään sammakko; Ensin kokeiltiin keittää se 100 asteisessa vedessä elävältä, no totta kai se hyppäsi heti pois kun se ei kestänyt sitä lämpötilaa; toisella kertaa aloitettiin 20 asteen lämpöisellä vedellä ja lisättiin lämpötilaa kokoajan pikkuhiljaa, niin ettei sammakko edes huomannut että se kypsyy maukkaaksi. Pienet asiat määräävät isomman suunnan toiminnassa ja elämässä, siksi täytyy miettiä mitä suustamme päästämme ihmisille, ja mitä päähämme syötämme kun emme ole muiden kanssa tekemisissä.

 

Vielä viimeisenä haluan jakaa ihmiset kolmeen eri ”kategoriaan”, jos pystyt tunnistamaan minkälaisten ihmisten kanssa toimit voit saada heihin lisää vauhtia; Ensimmäinen ryhmä on unelmoijia joita täytyy ruokkia heidän unelmillaan, jotta he jaksavat eteenpäin. toinen ryhmä on painajaista pakenijat he tekevät mitä vain päästäkseen kauemmaksi painajaisesta, joten heitäkin voi viedä eteenpäin muistuttamalla painajaisesta (itse kuulun myös heihin) Kolmas ryhmä on ihmiset, jotka eivät vain ole vielä löytäneet kumpaan kuuluvat, jonka vuoksi eivät tee juurikaan mitään. Sinun ja minun hommani on aloittaa heidän herättäminen!

 

 

 

Aleksi Ihalainen

aleksi@millio.fi

Tagit: , , , , , , , , , , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!