Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtavat ajatukset

Kirjoitettu 20.05.19
Esseen kirjoittaja: Riku Pulkkinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tiimiakatemian johtavat ajatukset
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1.1. Oppimisen suuntaviivoja, 4.1. Johtavat ajatukset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Johtavat ajatukset

Mitä ovat johtavat ajatukset? Johtavat ajatukset muistuttavat siitä, minkä puolesta teemme tiettyjä asioita. Jokaisen tulee tuntea itsensä, sekä selvittää mihin on matkalla. Jokaisella meistä on omat unelmat ja kun on selvittänyt mikä oma päämäärä on, tarvitsee vain määrätietoisuutta ja motivaatiota tehdä asioita, joihin uskomme. Mikä toimii minun innostukseni lähteenä? Visio omasta tulevaisuudesta on, että minulla on vakaa ja hyvä palkkainen työpaikka sekä minulla on taito vaurastua luomalla passiivista kassavirtaa esimerkiksi asuntosijoittamisella ja pitkäjänteisellä osakesijoittamisella. Tämäkin on todella ympäripyöreä visio ja olen itsekin hieman hukassa sen suhteen, minne haluaisin työllistyä.

 

Tiimiakatemian arvot

 1. ihmissuhteet, kumppanuuksien rakentaminen ja ylläpitäminen
 2. Tiimiyrittäjyys
 3. Jatkuvat kokeilut ja jatkuva uuden synnyttämien
 4. Tekemällä oppiminen ja käytännönläheisyys
 5. kansainvälisyys

Jotta nämä arvot näkyisivät tiimiyrittäjien päivittäisessä toiminnassa, on koottu 10 kohdan ohjelista:

 1. Tee aloite, uskalla etsiä ohjeita.

Aloitteen tekeminen on hankalaa, jos suunta on hukassa ja ei oikein tiedä mitä lähtisi tekemään. Toki kaikkea pitäisi vain kokeilla sitä kautta asiat avautuvat ja koet sen mikä on mielenkiintoinen asia.

 1. Opi hallitsemaan kaaosta. Se on ensimmäinen askel luovassa prosessissa.

Epäjärjestystä eli kaaosta tulisi hallita. Yksi asiakas kerran sanoi että, ”mitä enemmän siedät päivittäisiä muutoksia ja kaaosta päivässä sitä paremmin pärjäät” Sinänsä ihan hyvin sanottu, mutta en ole ihan samaa mieltä kyseisen asian kanssa toki epäjärjestystä ja epähaluttuja muuttujia tulee aina vastaan, mutta omalla toiminnalla ne saadaan minimoitua mahdollisimman vähäisiksi ja ei tarvitse käyttää energiaa siihen v*tutukseen, jonka jälkeen lähetään ongelmaa ratkaisemaan.

 1. Saat tehdä virheitä.

Kyllä! Virheitä saa tehdä, mutta virheistä on saatava oppi irti. Oman tiimin sisäisten asioiden kanssa on turvallista tehdä, mutta tiiminasioistakin olisi hyvä tehdä motorola näin käydessä

 1. Kohdista energiasi ratkaisuihin, älä ongelmien murehtimiseen.

Tässä on mielestäni tiimillämme ja ennen kaikkea itselläni parannettavaa. Jään itse liikaa miettimään ongelmia ja poden v*tutusta, kun joku ei ole paikalla, on myöhässä ja jos mikään ei osu kohdilleen missään. Tässä tilanteessa tulisi vain purkaa v*tutus ja keskittyä sen ongelman ratkaisuun.

 1. Tee parhaasi ja aseta tavoitteesi korkealle.

Think BIG! Tavoitteet tulisi asettaa aina korkealle, mutta se vaatii älyttömästi töitä sinne päästäkseen. Tavoite kannattaa pilkkoa pienenpiin osiin ja keksiä matkan varrelle porkkanoita, jotka auttavat jaksamaan ja pääsemään tavoitteisiin.

 1. Näe mahdollisuuksia, älä esteitä.

Tiimi tarvitsee molempia persoonia, niitä, jotka näkevät mahdollisuudet ja niitä, jotka näkevät esteet. Esteisiin ei silti kannata takertua liikaa vaan pitäisi lähteä kokeilemaan ja murehtia esteistä matkan varrella. Toki pienimuotoinen skenaarioajattelu ei haittaa ennekuin hyppää altaaseen, joka on täynnä meduusoja.

 1. Uskalla kokeilla ja olla oma itsesi.

Omana itsenään oleminen pitäisi olla jo itsestäänselvyys tässä vaiheessa. En ole itse mikään rohkea kokeilija tai uusien ajatusten luoja. Vahvuuteni näkyy enemmänkin projektien hoitamisessa, organisoinnissa ja niiden kehittämisessä. Toki en halua jälkeenpäin ajatella ”hitto kun ei tullut tuota asiaa kokeiltua”

 1. Hymyile, nauti ja heittäydy.

Pitää muistaa myös nauttia hetkistä ja juhlia, vaikka välillä on asioita, sillä hetkellä mitkä tuntuvat vaikealta, mutta niitähän on kiva muistella jälkeenpäin. Tiimiakatemialla pyörii koko ajan ihmisiä, jotka jaksavat hymyillä ja se auttaa muita myös jatkamaan. Olen introvertti tyyppi heittäytyminen ei ole parasta alaani, mutta tilanteen mukaan sekin onnistuu.

 1. Ole nöyrä ja luo menestyksesi aina uudelleen.

Ole nöyrä, mutta muista myös olla ylpeä siitä mitä teet oli se sitten onnistuminen tai munaus. Ylpeä ja ylimielinen ovat kaksi täysin eri käsitettä.

 1. Kunnioita kanssaihmisiä ja hyödynnä akatemian sisältä löytyvä kokemus ja tieto, jottei pyörää tarvitse keksiä uudelleen.

En ole hyödyntänyt tiimiakatemian verkostoja lähes ollenkaan ja olisi hyvä, jos tutustuisin enempi uusiin tulokkaisiin sekä vanhempaan kastiin. Olen jonkinlaisen kuvan saanut millaisia ihmiset akatemialla ovat ja mitä he osaavat, mutta vain pääpiirteittäin ja voi olla, että tietämäni / kuvittelemani asiat eivät pidä paikkaansa ollenkaan.

 

Tuntuu että johtavat ajatukset ovat kadonneet Tiimiakatemiasta, mutta miksi? Johtavien ajatuksien olisi pitänyt olla toiminnassamme alusta alkaen. Johtavista ajatuksista on ollut vihkokin, mutta sain siitä tiedon vasta nyt, vaikka vuosi jo akatemialla on oltu. Olen hiljattain tajunnut, kuinka Tiimiakatemian terä on hieman tylsistynyt, tämä voi toki olla vain minun oma mielipiteeni, mutta kun katson meidän rinnakkaistiimejämme ja vuotta vanhempia en näe mitään innostavaa tai merkittävää liiketoimintaa mitä olisi kehitetty. Vanhat tarinat elää vielä vahvasti tiimiakatemian puheissa ja jo valmistuneet tiimiyrittäjät luovat uusia liiketoimintoja, mutta akatemian aikana ei ainakaan minun tietooni ole luotu mitään suurta vähään aikaan. Tämäkin voi olla ihan oma ajatukseni ja en ole vain saanut tietooni jotain mitä on luotu. Tähän on tottakai aina hyvä verukkeeksi sanoa, että pitää olla itseohjautuva katso peiliin ja niin varmaan pitäisi katsoakin. Isona vaikuttajana tähän on ollut toki myös se, että ensimmäisen vuoden teimme rajakadulla opintoja ja 2,5 vuotta on liian lyhyt aika tiimille päästäkseen täyteen potentiaaliin.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!