Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtavat ajatukset

Kirjoitettu 13.12.16
Esseen kirjoittaja: Ville Mäkeläinen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Johtavat ajatukset
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

Johtavat ajatukset, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Seuraavaksi esseetä johtavista ajatuksista.

Johtavat ajatukset kertovat sen miksi juuri minä olen tiimiakatemialla. Johtavat ajatukset myös kertovat, juuri niin kuin Ulla Luukas sanoo, että minkä puolesta taistelemma ja miksi olemme olemassa. Tiimiakatemia on yhteisö, jossa kaikki työskentelevät YHDESSÄ kohti YHTEISTÄ päämäärää.  Tiimiakatemia perustuukin juuri siihen, että opimme yhdessä tekemällä, ja toisten opit ja epäonnistumiset jaetaan yhdessä, jotta kaikkien ei välttämättä tarvitse henkiläkohtaisesti samoja virheitä, vaikka tottakai epäonnistumiset vaikuttavat tiimissä muihinkin henkilöihin, mutta ei välttämättä negatiivisella tavalla. Kuitenkin epäonnistumiset ja virheet ovatkin usein se hetki, kuin oikeasti opitaan mitä jatkossa kannattaa tehdä ja mitä ei, ja miten erinäisissä tilanteissa toimitaan.

Itsekkin olen päässäni usein pyöritellyt, etenkin niinä aikoina kun projektit ei ole pyörineet, että mitä minä oikeasti täällä teen. Aina päässä pyörii akatemian kuuluisa harhaluulo, että pitäisi olla jo liikeidea valmiina ennen kuin tänne tulee. Välillä kun miettii, että olisi niin helppo olla rajakadun puolella ja juosta sokeana tunnilta toiselle ja päntätä tentteihin tenttien perään. Mutta tästä se koko tiimiakatemian hienous syntyy, että kun pystyt olemaan sujut itsesi kanssa siinä mielessä, että uskallat ruveta yrittämään semmoisia asioita mitä oikeasti haluat ja mitä et todellakaan muuten todennäköisesti uskaltaisi itsenäisesti tehdä. Ja mikä parasta, yleensä ikinä ei ole oma henkilökohtainen talous uhattuna, ja sen lisäksi jokaisella on vielä tiimin ehdoton tuki takana. Mielestäni tiimiakatemia on paljoltikkin itsenä ylittämistä sekä omien rajojen ja uskaltavaisuuden kokeilua.

Kymmenen ohjetta tiimiyrittäjälle- sanookin kaiken tarpeellisen hyvin kiteytettynä. Aina kun suunnittelee uutta projektia tai jotain siihen liittyvään, ja rupeaa aristelemaan ja pyörittämään omassa mielessä pelkästään esteitä, tulisi nämä käskyt lukea ja sisäistää ne. Muutamaan kohtaan varsinkin moni kaatuu helposti, mukaan lukien itsekin. Esimerkiksi ”hyödynnä akatemian sisältä löytyvä kokemus ja taito”. Jotenkin aina kun omaa projektia tekee, on siitä niin omistushaluinen ja haluaisi tehdä kaiken itse, vaikka akatemialta varmasti apukäsiä löytyisi ja moni voisi jopa tehdä asian paljon paremminkin kuin itse. Tähän pitäisi vaan osata tukeuta ja pyytää sitä apua. Myös oman energina kohdistaminen ratkaisuihin on tärkeätä, monesti oman pään sisällä rupeaa vaan kritisoimaan omia ideoitaan ja murehtimaan ongelmia. Kaikki energia pitäisi suunnata siihen, kuinka ongelmat projektia kohden ratkaistaan, yleensä aina löytyy jokin ratkaisu.

 

Kuitenkin aina pitäisi yrittää kulkea tiimi ykkösenä. Minä ajattelu kokonaan pois. Delegoi. Elä tee kaikkea itse, poltat vaan itsesi ja aikaa jää paljon vähemmän oikealle tekemiselle. Kehu, kysy ja kiitä. Kolme todella yksinkertaista ja simppeliä sanaa, jolla on kuitenkin iso merkitys. Yksi pienikin kehu oikeassa paikassa voi pelastaa toisen ihmisen päivän, yleensä etenkin epävarmat ihmiset saa kehusta paljonkin buustia. Kysyminen on tärkeää, moni joka pyörittää omia projektejaan on varmasti mielellään valmis puhumaan omasta ”vauvastaan” ja kertomaan kokemuksiaan. Ja viimeisenä muttei todellakaan vähäisempänä, KIITÄ! Itse olen melko vanhoillinen siinä mielessä, että asetan yksinkertaiselle kiitos- sanalle todella paljon painoarvoa, usein kiitollisuus on omalla kohdalla valuttaa painavampaa. Ja kun teet hyviä asioita toiselle, on niitä paljon helpompi vastedes pyytää takaisinpäin. ”Saat ystävän kun olet toiselle ystävä”

 

Tässäpä hieman tekstiä ja omia mietteitä johtavista ajatuksistani.

 

-Ville

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!