Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtavat ajatukset

Kirjoitettu 27.10.16
Esseen kirjoittaja: Jenni Väisänen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Johtavat ajatukset
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1.1. Oppimisen suuntaviivoja, 4.1. Johtavat ajatukset, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tiimiakatemia on aivan oma yhteisönsä: tiimiakatemian jäsenillä on yhteinen päämäärä sekä mielenkiinnonkohde. Tiimiakatemialla on myös omat sääntönsä, ja iso kasa kirjoittamattomia sääntöjä. Tiimiakatemialla on läsnä tietynlainen ajatus- ja arvomaailma. Nämä ajatukset ja arvot kumpuavat yhteisöstä itsestään ja kuten Ulla Luukas toteaa, johtavat ajatukset syntyvät aina sisältä päin. Toiset heittäytyvät mukaan tähän yhteisöön ja näihin ajatuksiin sieluansa myöten, toiset saattavat puolestaan kyseenalaistaa yhteisön jäsenyytensä: olenko todella osa tätä yhteisöä ja voinko jakaa nämä yhteisössä vallitsevat ajatukset.

Tiimiyrittäjinä ylläpidämme yhteisön johtavia ajatuksia osaltamme. Johtavien ajatusten kymmenen ohjetta tiimiyrittäjälle kiteyttää mielestäni hyvin tiimiakatemialla tapahtuvaa tekemistä. Nostan seuraavaksi esiin viisi ohjetta, jotka kolahtavat erityisesti minuun henkilökohtaisesti.

”Opi hallitsemaan kaaosta. Se on ensimmäinen askel luovassa prosessissa.”

Kontrollifriikille ihmiselle (minulle) kaaos on kirosana. Suurin haaste pinkkuvuotena sekä tänä toisena syksynä on ollut tämän ympärillä vallitsevan kaaoksen hyväksyminen. On täytynyt hyväksyä, etten voi kontrolloida tätä kaaosta täysin. En voi yksin vaikuttaa kaikkiin asioihin. Luonteeni vuoksi en voi myöskään heittäytyä mukaan tähän kaaokseen täysin, joten yritän vaistomaisesti vain hallita sitä parhaani mukaan. Mutta mikä parhainta, kun lopettaa taistelemisen kaaosta vastaa, niin se osoittautuu yllättävän vapauttavaksi tunteeksi. On huomattavasti kevyempi olla, kun päästää irti ajatuksesta, että kaikkea täytyisi voida kontrolloida.

”Kohdista energiasi ratkaisuihin, älä ongelmien murehtimiseen.”

Tiimiryityksemme taival on pitänyt sisällään jo monia vastoinkäymisiä. Vastoinkäymisiä on vellottu tiimin treeneissä edes ja takaisin. On pitänyt välillä potkaista keskustelua ratkaisun suuntaan, kun oma kärsivällisyys ei riitä kuunnella saman asian murehtimista treeneistä toisiin. Miksi en voisi toimia näin myös henkilökohtaisessa elämässäni?! Olen välillä oikea murehtimisen maailman mestari! Tarpeeksi kun murehtii, niin jossain välissä sitä havahtuu potkimaan itseään persauksille. Mutta energian voisin lähtökohtaisestikin kohdentaa ratkaisuihin, myös henkilökohtaisessa elämässäni.

”Tee parhaasi ja aseta tavoitteet korkealle.”

Tämä ohje sopii elämääni kuin nyrkki silmään. Sisimmissäni asuu pieni perfektionisti (eikä välttämättä niin pienikään). Hommat on tehtävä aina täysillä. Niin hyvin kuin vain mahdollista. ”Tee parhaasi” –ohjeen kohdalla meidän perfektionistien tulisi muistaa kuitenkin aikaan sidonnaisuus. Täytyisi osata tehdä parhaansa siinä nimenomaisessa tilanteessa huomioiden kuitenkin oma hyvinvointi. Aivan kaikessa ei tarvitse pyrkiä olemaan täydellinen. Riittää, kun tekee parhaansa vallitsevissa olosuhteissa. Tavoitteeni ovat puolestaan olleet aina korkealla, enkä tule tyytymään tulevaisuudessakaan vähään.

”Hymyile, nauti ja heittäydy.”

Hymy tarttuu. Hymystä saa energiaa. Havahduin hiljattain, että jostain syystä en hymyile tai naura enää niin paljoa, kuin ennen. Päätin, että tähän on tultava muutos. Hymyily ja positiivisuus ovat olleet aina kantava voimavarani, joten kirjoitinkin pinkeille postiteille ”hymyile” ja kiinnittelin niitä ympäri asuntoani. Minulla ja ystävälläni on ollut perinteenä tehdä hulluja roadtrip reissuja ympäri Suomea, ja olen aina ollut reissuistamme sitä mieltä, että ei se päämäärä ole merkityksellinen, vaan se matkan teko. Yhtenä kantavana tavoitteenani onkin oppia nauttimaan jokaisesta hetkestä ja lopettaa turha odottaminen. Valmistumisen odottaminen. Perheen perustamisen odottaminen. Työelämän odottaminen. Haluan oppia heittäytymään juuri tähän hetkeen ja nauttimaan täysillä siitä, koska myöhemmin en saa näitä hetkiä enää takaisin.

Arvot ohjaavat yhteisön toimintaa. Tiimiakatemian toiminnan taustalla on muun muassa arvo ihmissuhteista, kumppanuuksien rakentamisesta ja ylläpitämisestä. Kumppanuuksien rakentaminen on alkanut ja tiimiyrityksemme onkin löytänyt jo aivan upeita kumppaneita! Nyt kumppanuussuhteita ylläpidetään ja niitä etsitään alituiseen lisää. Tiimimme ihmissuhteissa vallitsee pääosin kunnioitus ja avoimuus, ja luottamusta rakennetaan koko ajan.

Tiimiyrittäjyys on myös yksi tiimiakatemian arvoista. Tiimiyrittäjyyteen kasvetaan jatkuvien treenien ja yhteisen tekemisen kautta. Tätä on tiimiakatemian arki, ja siten myös meidän tiimiyrityksemme, Dimangia Innovationsin arki. Luomme auttamisen kulttuuria tiimiyritykseemme ja olemme ymmärtäneet verkoston voiman. Tekemällä oppimisen ja käytännönläheisyyden arvo näkyy myös erityisen vahvasti sekä yleisesti tiimiakatemian että Dimangia Innovationsin arjessa. Opimme vuorovaikutuksessa asiakkaittemme sekä verkostojemme kanssa. Teoriatietokin on alkanut kulkea käytännön tekojen rinnalla. Kyllä on, ihan oikeasti.

Jatkuvien kokeiluiden ja jatkuvan uuden synnyttämisen arvo näkyy hyvin etenkin Dimangia Innovationsin toiminnassa. Uusia kokeiluja on syntynyt jo useita ja tiimimme onkin oikea ideapankki! Kansainvälisyyden arvo on myös vahvasti läsnä toiminnassamme. Suuntaamme lähiviikkoina lähes koko tiiminä Budapestiin oppimaan. Meneillään on myös projekteja, joihin haetaan näkökulmaa Suomen rajojen ulkopuolelta.

Näin lopuksi voisin todeta, että matkamme kohti yhteistä maailmanympärysmatkaa on alkanut. Dimangia Innovations kulkee kohti päämääräänsä.

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!