Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtavat ajatukset

Kirjoitettu 13.12.17
Esseen kirjoittaja: Katariina Kiviniemi
Kirjapisteet: 1
Kirja: Johtavat ajatukset
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.6. Oppimisen käsikirjat, 2. Yhteisöllisyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kaivoin pitkästä aikaa nurkasta esiin Johtavat ajatukset – vihkosen, jonka olen lukenut parisen kertaa läpi, mutta reflektointi jäänyt edelleen tekemättä. Selailtuani vihkosen uudestaan läpi aloin miettimään Tiimiakatemian arvoja ja mitä ajatuksia ne herättivät minussa.

 

  1. Ihmissuhteet, kumppanuuksien rakentaminen ja ylläpitäminen

Ihmissuhteet ja niiden ylläpitäminen ovat hyvin merkittävässä roolissa tiimiakatemialla. Ensimmäiset ihmissuhteet mitkä akatemian arjessa tulee vastaan on itselläni oma tiimi. Tiimimme tähänastisella 2,5 vuoden mittaisella matkalla on ehtinyt tapahtua paljon, erityisesti viimeisin vuosi. Aloittaessamme puolipäiväisenä akatemian syksyllä 2015 meitä oli 15 uutta, innokasta tiimiyrittäjän alkua. Ensimmäinen vuosi Rajakadun opintojen parissa oli kuitenkin haastava ja sitoutuminen vielä heikkoa, joka verotti tiimistämme 4 jäsentä, jolloin jatkoimme toiseen opintovuoteemme, tällä kertaa täysipäiväisinä akatemialaisina, 11 hengen voimin. Vuosi, erityisesti kevät 2017, oli haastava, ja ajoi ihmisiä poispäin tiimistä eikä yhteistä säveltä löytynyt. Kevään- ja kesän pohdinta-ajan jälkeen Globaattorista lähti jälleen 4 jäsentä, jolloin jäljelle jäi 7 Globaattoria. 46,6% aloitusryhmästä, eli yli puolet on poistunut. Kuulostaa hieman surulliselta, mutta tämä 7 hengellä vedetty syksy on ollut tiimimme parhainta aikaa. Jäljelle on jäänyt ”ydinporukka” eikä tarvitse enää pohtia, onko joku tässä nyt mukana vai ei. Porukan tiivistyessä ihmisten välinen vuorovaikutuskin on mielestäni parantunut huimasti ja tunnemme toisemme entistä paremmin.

Oman tiimin lisäksi akatemialta löytyy tietenkin muutama muukin tyyppi. Vaikka oma tiimi on tärkeä, täytyy olla rehellinen ja todeta, että olen löytänyt enemmän ”oman tyyppisiä” muista tiimeistä ja viettänyt heidän kanssaan enemmän aikaa. Silloin tällöin olenkin saanut tästä tiimiltäni kuittailua, mutta itse pidän tiimin ulkopuolisiakin akatemiasuhteita ihan yhtä tärkeinä.

Kumppanuudet ja asiakkuudet. Nämä ovat mielestäni yksi akatemialla opiskelun valttikorteista. Se, että pääsemme rakentamaan kumppanuuksia ja suhteita yritysmaailmaan jo opiskeluaikana, on merkittävä valtti valmistumisen jälkeen. Tämän vuoksi on hyvä, että yhdessä talon kanssa pyritään vauhdittamaan uusien kumppanuuksien syntymistä esim. asiakasviikoille ja puskemalla ihmisiä yritysvierailuille, vaikka jännittääkin. Itselläni on tällä saralla vielä petrattavaa, mutta olen tyytyväinen jo olemassa oleviin kontakteihini. Viimeisen vuoden aikana pitäisi alkaa kuitenkin löytämään jonkin sortin ”tolkku” näihin kontakteihin sen kannalta, mitä mahdollisesti haluaisin tehdä reilun vuoden päästä, kun akatemia jää taakse.

 

  1. Tiimiyrittäjyys

Mikä on tiimiyrittäjä? Tätä kuulen todella usein kun höpöttelen akatemia-asioista akatemian ulkopuolisille ihmisille. Selittäessäni termiä tiimiyrittäjä alan kuitenkin itse miettimään asiaa enemmän. Vaikka tiimillämme on ajoittain yhteistä, yleensä jotain lyhytjaksoista, tekemistä, teemme projekteja melko paljon joko itseksemme tai tiimin ulkopuolisten tiimiyrittäjien kanssa. Tämä johtuu lähinnä siitä, että tiimiläisillämme ei ole juurikaan yhteisiä mielenkiinnon kohteita. Tänä syksynä Tekemisen viikolla tehty synnytys Pappilan pidoille oli kuitenkin mielestäni tärkeä harppaus yhdessä tekemisen saralla: Kaikki olivat sitoutuneita ja mukana ja vaikka keissi oli haastava, saimme omasta mielestämme ihan kelpo ratkaisun vaikeassa tilanteessa. Tämän kaltaista tekemistä tarvitsemme myös jatkossa, sillä se teki selvästi tiimillemme hyvää.

 

  1. Jatkuvat kokeilut ja jatkuva uuden synnyttäminen

Voi kuinka hienoa olisi ollut nähdä akatemia esim. 10 vuotta sitten. Meidän vuosiryhmästämme alkanut ensimmäisen vuoden perusopintojen suorittaminen Rajakadulla on vaikuttanut akatemian kulttuuriin aika paljon, ja talossa vallitsee aiempaa huomattavasti ”akateemisempi” ilmapiiri kuin ennen. Vaikka porukasta löytyy edelleen innovatiivisia ja hulluja kokeiluja tuottavia kavereita, ne ovat melko vähäisiä verrattuna ”turvallisiin valintoihin”. Myös talon vastaanotto uusille kokeiluille tuntuu olevan hieman nihkeää, tulivat ne sitten tiimiyrittäjiltä tai valmentajilta. Tiimiakatemian tulisi olla turvallinen ympäristö lähteä kokeilemaan siipiään, mutta ajoittain tuntuu siltä, että ne siivet katkaistaan heti pienenkin virheen jälkeen, varsinkin jos on kyse talon sisäisistä asioista.

Haluaisin itse pystyä heittäytymään rohkeammin tuntemattomaan ja ottamaan riskejä, mutta jokin päässäni jarruttaa minua. Näen riskit (usein taloudelliset) ennen mahdollisuuksia ja tämä saa minut pelkäämään. Ymmärrän kuitenkin, että nykypäivän yritysmaailmassa nopeat kokeilut ovat parhain tapa luoda uutta ja näihin pitäisi pyrkiä pitkäkaavaisen suunnittelun ja puntaroinnin sijaan. Viimeisenä vuotena olenkin luvannut sekä itselleni että tiimilleni, että rohkaisen itseni lähtemään mukaan uusiin kokeiluihin turvallisten valintojen sijaan.

 

  1. Tekemällä oppiminen ja käytännönläheisyys

Tämä on arvo, joka oikeastaan sai minut aikoinaan kiinnostumaan ja hakemaan Tiimiakatemialle. Jo nuoresta asti olen huomannut, ettei koulun penkillä istuminen ja opettajan monologin kuunteleminen ole minua varten. Okei, varmasti on paljon muitakin ihmisiä jotka eivät ylä-asteen tunneilla jaksaneet kuunnella äidinkielen opettajan opetusta sijamuodoista, mutta itse en ole oikein koskaan ollut kovin innoissani koulusta. Mielenkiintoni ja ajatukseni olivat aina jossain muualla enkä pystynyt keskittymään opetukseen. Sen sijaan ryhmätyöt ja oppitunnit joissa oppilaita osallistutettiin opetukseen keskustelun kautta (tässä haluan mainita lukioaikaisen opettajani Ville Paldaniuksen, ylivoimaisesti parhain opettaja peruskoulu- ja lukiotaipaleeni aikana) herättivät mielenkiintoni ja niillä tunneilla saattoi jopa jotain jäädäkin tähän kalan muistiin.

 

  1. Matkustaminen/kansainvälisyys

Matkustaminen ja kansainvälisyys on usein läsnä Tiimiakatemian arjessa. Vaikka itse pidänkin matkustelusta, haluan tutustua erilaisiin kulttuureihin ja tiimiakatemioihin ympäri maailmaa, en ole ollut mukana missään kansainvälisen akatemiaprojektin projektiryhmässä. Tämä johtuu ehkä siitä, että en näe omaa tulevaisuuttani ja mahdollista työuraani kansainvälisillä vesillä, jonka vuoksi en ole niihin akatemialla laittanut aikaani. Tästä huolimatta arvostan suuresti ihmisiä, jotka tekevät tätä työtä akatemian verkostojen ja tunnettuuden eteen. Itse pysyttelen silti mielelläni vain Team 4 Learning ja Learning Circuksen kaltaisissa tapahtumissa osallistujana, jätetään järjestely osaavimmille.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!