Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtavat ajatukset

Kirjoitettu 31.05.18
Esseen kirjoittaja: Emilia Niemi
Kirjapisteet: 1
Kirja: Johtavat ajatukset
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tiimiakatemian johtavat ajatukset johtavat meitä tiimiakatemian yhteisöä eteenpäin ja on punainen lanka kaikessa tekemisessämme. Meidän tiimiyrittäjien ja valmentajien tehtävänä on pitää ajatuksia yllä sekä kehittää niitä tarpeen tullen.

Kymmenen ohjetta tiimiyrittäjälle

Nämä ovat kuin raamatun kymmenen käskyä muokattuna tiimiakatemian malliin. Ne ovat ohjeita, jotka liittyvät jokapäiväiseen elämään. Tärkeimpinä itse näen kohtia 2, 3, 7. 2: opi hallitsemaan kaaosta. No onhan tämä Tiimiakatemia yhtä kaaosta koko lukuvuoden. Näin pinkkuna näkisin, että tämä on ensimmäisen vuoden tiimiyrittäjille tärkeä lausahdus. Tuntuu, että ensimmäisenä vuonna sitä vain kulkee junassa mukana jotenkin, vaikka välillä et tiedä yhtään mitä tapahtuu, minne olet matkalla tai mitä sinun tulisi tehdä. Tässä kohtaa oppii myös itsestään, minkälainen on kaaoksen keskellä.

  1. Saat tehdä virheitä. Voit oppia niistä. Tämä korostaa juuri sitä, että vaikka jonkin projektin kokeilu pelottaa, on yritys kuitenkin aina tärkeämpi onnistumiseen verrattuna. Virheet ovat niitä, joista eniten oppii. Minusta tämä näkyy todella hyvin Tiimiakatemian kulttuurissa. Kaikkeen kannustetaan, ja vanhemmat tiimiyrittäjät kertovat nauraen omista virheistään, joka taas vaikuttaa positiivisesti meihin nuorempiin tiimiyrittäjiin.
  2. Uskalla kokeilla ja olla oma itsesi. Tiimiakatemia on juuri se paikka, jossa testataan ne hulluimmatkin ideat. Tämä näkyy mielestäni hyvin projekteissa. Uskon vahvasti, että Tiimiakatemian yhteisöllisyys luo paremman pohjan kaiken kokeiluille. Tuskin kukaan yksin lähtisi kokeilemaan mitään täysin hullua.

Mielestäni jo pinkuille täytyisi saada samanlainen hurlumhei kun vanhemmilla tiimiyrittäjillä on. Ei lähdetä alussa vain vähän kokeileman jotain, vaan kokeillaan juuri sitä mitä mieleen juolahtaa. Monesti vasta valmistujaisten häämöttäessä tiimiyrittäjät pääsevät siihen oikeaan fiilikseen. Uskon, että jo projekteista enempi puhuminen ja kaiken läpinäkyväksi tekeminen toisi lisää kannustusta kaikille. Ehkä myös jonkinlainen innovointipaja koko akatemian kesken tiimit sekaisin voisi tuoda uusia ideoita.

 

Arvot

Arvoissa kaikki 4 kohtaa kolahtavat minuun täysin, paitsi viimeinen. Kohta 5, kansainvälisyys voisi mielestäni näkyä vielä enemmän Tiimiakatemialla. Kansainväliset verkostot ovat laajat vain niillä, jotka tekevät jotain kansainvälisellä tasolla. ”Matkustamme paljon, koska haluamme etsiä ja löytää uusia verkostoja, joiden avulla opimme vielä nopeammin ja enemmän.” Muistellessani tätä vuotta, en muista että kovin moni tiimi olisi käynyt ulkomailla tiiminä. Tiimiyrittäjillä oli henkilökohtaisia reissuja, mutta tiiminä ei niinkään. Tiimiakatemioita on maapallolla niin paljon, että niissä riittäisi varmasti kaikille nähtävää. Verkostojen luominen ja kulttuuriin tutustuminen on hyödyksi tulevaisuudessa. Myös matkustaminen tiiminä kasvattaa tiimiä ja paljon.

Missio, visio ja päämäärä

Tiimiakatemian mission sekä päämäärän olen kuullut moneen otteeseen, mutta visiota en ole kuullut ikinä. Minusta olisi hyvä, jos nämä kaikki kolme kohtaa saataisiin Tiimiakatemian seinälle näkyväksi. Ne pysyisivät paremmin mielessä ja myös vierailijoille olisi helpompi esitellä Tiimiakatemiaa. Jos missio, visio ja päämäärä ovat vain jossain vihkossa ylhäällä, tuskin ne näkyvät arjen toiminassakaan.

Kun on näin suuri yhteisö, tarvitaan myös johtajuutta. Tarvitaan linja, johon kaikki voivat sitoutua ja olla samaa mieltä. Hyvä johtajuus ja yhteiset tavoitteet yhdistävät ihmisiä. Tärkeää on kuitenkin joka vuosi tarkastaa, että johtavat ajatukset ovat samalla linjalla nykyhetken kanssa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!