Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtavat ajatukset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Näin toisen vuoden tiimiyrittäjänä on hyvä lukea läpi Tiimiakatemian Johtavat ajatukset. Koska en ole esimerkillinen tiimiyrittäjä muutenkaan, en löytänyt käsiini tuoreinta painosta Johtavista ajatuksista. Muistan keskustelun pinkkuvuodelta, jossa päätimme, että jokainen lukee nämä ajatukset läpi. Toimivathan ne kuitenkin Tiimiakatemian toiminnan perustana. Mielestäni ne luinkin, mutta esseetä en ole kirjottanut. Ainakaan sitä ei löydy mistään, ei esseepankista, eikä sen paremmin pilven syövereistä. Siispä nyt, toisen vuoden ryhdistäytyneenä tiimiyrittäjänä, esseeni käsittelee kymmenen vuotta sitten muotoutuneita Johtavia ajatuksia. Rohkenen tosin epäillä, ettei käänteen tekeviä muutoksia näihin ole syntynyt. (Tai vähän jopa toivon niin, koska nämä ovat tosi hyvät näin.)

  1. Tee aloite, älä odota ohjeita.

Selvähän se! Tai selväksi se tulikin jo pinkkuvuotena. Valmentaja ei saa johtaa ryhmää. Se on todettu oikeastaan ihan toimivaksi keinoksi. Nytkin valmistuvien 24H järjestelyissä valmentaja ei ole kertaakaan neuvonut meitä, lyönyt tahtia tai panikoinut, ettemme saa ajoissa valmista. Tässä on nyt oma pylly liekeissä. Ei se ole valmentajan häpeä, jos epäonnistumme, vaan yhteisesti Mahtian häpeä. Paine kasvaa, mutta me selvitään kyllä.

 

…Okei, ehkä vähän myös valmentajan.

  1. Opi sietämään kaaosta. Se on ensimmäinen askel luovassa prosessissa.

Itselleni kaaoksen sietäminen ei tuota hankaluuksia. Olen tosi taitava kalenterin käyttäjä ja jäsentelen kaaoksen kalenteriini nopeasti. Ymmärrän, että vuorokaudessa on 24 tuntia, joka rajoittaa tekemistämme toisinaan enemmän ja toisinaan vähemmän. Miten se sanonta menee, ei ”Jumalakaan tehnyt valmista yhdessä päivässä”. No, joka tapauksessa uskon, että juuri tämän vallitsevan kaaoksen vuoksi yksi Mahtiasta on tällähetkellä sairaslomalla. Kaaos vie voimia, se ottaa vallan. Uskon, että kun tekee itse parhaansa, se riittää. Muuhun ei loppupeleissä pysty vaikuttamaan.

  1. Tee virheitä. Älä pelkää niitä vaan opi niistä.

Virheiden pelkääminen, peitteleminen ja katuminen on osa minua. Vuosi Tiimiakatemialla on opettanut suhtautumaan niihin eri tavalla, olemaan armollisempi itselleni. Vieläkin sisälläni välillä kytee tyyppi, joka janoaa onnistumisia ja välttelee epäonnistumisen mahdollisuutta. Päivä päivältä rohkeammin tartun haasteisiin ja astun epämukavuusalueelle. Virheet ja niiden tekeminen tekee minusta ihmisen. Myönnän mokanneeni. Virheiden tekeminen ei ole tyhmyyttä, toistaminen on.

  1. Kohdista energiasi ratkaisuihin, älä murehtimiseen.

Kyllä. Kyllä! KYLLÄ! Liian monet marmattaa, miten asioiden pitäisi olla, mutteivat konkreettisesti tee mitään asian tai asioiden edistämiseksi. Olen huomannut erinäisissä keskusteluissani automaattisesti haastavani vastapuolta ennemmin miettimään ratkaisua ongelmaan kuin rypemään itse ongelmassa. Näin pyrin toimimaan itsekin, vaikka välillä rypemisen kiusausta on mahdotonta vältellä.

  1. Tee parhaasi, laita rimasi korkealle.

Ymmärrän, etten voi kehittyä vain pööpöilemällä mukavuusalueellani. Välillä tarvitaan painetta ja haastamista. Kehitys tapahtuu epämukavuusalueella.

  1. Näe mahdollisuuksia, älä esteitä.

Olen huomannut toisilla olevan luontainen kyky ajatella realistisesti, nähdä juurikin ne esteet. Minulla ei, olen innostuja. Tiimiakatemia on siis juuri minulle oivallinen paikka. Mutta toisinaan tarvitaan niitä relistejakin. Johtavat ajatukset korostavat verkostoja, sen voimaa ja Tiimiakatemian ainutlaatuisuutta paikkana, jossa voi melko riskittömästi kokeilla hullujakin juttuja. Välillä pelkään, että näiltä tiimimme realisteilta jää jotain kokematta, koska eivät uskalla ottaa riskiä. Siksi toivon todella heidänkin lukevan, ymmärtävän ja oivaltavan kohdan kuusi (6) sanoman samalla tavalla kuin itse sen ymmärrän.

  1. Uskalla kokeilla.

Lue edellinen kohta, ei lisättävää.

  1. Hymyile, pidä hauskaa ja heittäydy.

Työ, tekeminen ja matkanteko. Hyvällä fiiliksellä ja hyvässä seurassa se on elämää parhaimmillaan! Mittarit saavat välillä hymyn hyytymään, mutta toisaalta, kun oikea flow on saavutettu hyvän meiningin avulla, niin mittaratkin pärähtävät kattoon kuin itsestään. Hyvällä porukalla on helppoa menestyä. Eikö niin?

  1. Ole nöyrä ja luo menestyksesi aina uudelleen.

Viimeviikolla kävin pölyttämässä pinkkutiimin treeneissä. Pölytys on muuten tosi jees. Opin sieltä jotain uutta: ”Ensin on suuret puheet ja pienet teot. Sitten tuleekin pienet puheet ja suuret teot.” Hyvin kiteytetty tiimiakatemian mentaliteetti. Ensin on puhuttava isosti, haaveiltava isoista, että hommiin saadaan potkua. Sitten ei tarvitsekaan enää todistella tekemisiään pelkillä puheilla vaan teot puhuvat puolestaan. Se oli hienosti sanottu!

  1. Kunnioita kanssaihmisiä ja pidä huoli yhteisöstämme.

Kun monta ihmistä laitetaan samaan paikkaan työskentelemään, ei konflikteilta voida välttyä. On mieletöntä huomata oma kehitys, tiimin kehitys ja yhteisön kehitys dialogissa. Kuuntele, kunnioita, puhu suoraan, odota. Dialogin perusteita tulee jokaisen pohtia, oivaltaa ja harjoitella. Se tulee auttamaan aivan jokaisessa ihmissuhteessa vielä Tiimiakatemian jälkeen. Lopulta kaikki menestys perustuu vuorovaikutukseen ja viestintään, tapahtuipa se millä tahansa elämän osa-alueella.

Yhteisöstä huolehtiminen näkyy talon sisäisissä rooleissa, mutta myös tiimityöskentelyssä. Jokaisissa treeneissä tiedetään missä tiimin jäsenet ovat, jolleivat he istu dialogiringissä. Pidetään aidosti huolta toisistamme. Tähän kohtaan voisi lisätä vielä Mr. Partasen lainauksen Johtavien ajatusten kohdasta Yksilön vastuu, joka mielestäni liittyy kanssaihmisten kunnioittamiseen ja yhteisöstä huolehtimiseen: ”Vapaus tuo vastuuta ja siksi emme syytä toisia vaan ainoastaan itseämme.” 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!