Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtavat ajatukset

Kirjoitettu 27.10.16
Esseen kirjoittaja: Minna Saukkonen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Johtavat ajatukset
Kirjan kirjoittaja: Tiimiakatemia
Kategoriat: 1. Oppiminen, 1.3. Oppivan organisaation ja tiimiyrityksen kehittämistyökalut, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jokaiselle yhteisölle on tärkeää teroittaa visio, missio ja yhteisön arvot. Ne ohjaavat yhteisön jäsenten toimintaa ja yhteisön kehitystä oikeaan suuntaan. Tiimiakatemian ”Johtavat ajatukset” painoksesta minulle jäivät erityisesti mieleen kohdat 2, 3 ja 4 ”Kymmenen ohjetta tiimiyrittäjälle” -osiosta.

  1. Opi hallitsemaan kaaosta. Se on ensimmäinen askel luovassa prosessissa.

Yksi tärkeimmistä tiimiyrittäjän opeista. Stressi johtuu hallinnan tunteen menettämisestä, toisin sanoen kaaoksesta. On kuitenkin tosiasia, ettei aina voi olla tilanteen herra ja tuota epävarmuutta on opittava sietämään. Kun tarkoituksena on oppia kokeilujen kautta, lopputulos ja muut komponentit ovat usein epäselviä. Tekemällä ja kokeilemalla kuitenkin oppii ja kokemukset auttavat kehittymään parempaan suuntaan, oli sitten kyse uuden tuotteen tuotekehityksestä tai omasta oppimisesta.

Itse olen kokenut kaaoksen hallitsemisen haasteelliseksi, sillä olen henkilö joka stressaa helposti ja saattaa jopa menettää yöunensa murehtimisen takia. Oppiminen ja kehittyminen tapahtuvat kuitenkin juuri siellä oman mukavuusalueen ulkopuolella, missä tuntuu ettei tilannetta hanskaa vielä täysin. Kehitystä ei voi tapahtua jos kaikki on aina helppoa ja mukavaa, sillä silloin et haasta itseäsi ja taitojasi.

 

  1. Saat tehdä virheitä. Voit oppia niistä.

Toinen oivallus, joka helpottaa elämää huomattavasti. Maailma ei kaadu epäonnistumiseen. Jokainen meistä pelkää epäonnistua ja jokainen meistä epäonnistuu joskus. Kun oppii, että epäonnistuminen on väistämätöntä aina silloin tällöin ja se on myös täysin sallittavaa, voi päästää irti pelosta. Ja kun ei enää pelkää epäonnistua, ei pelkää myöskään kokeilla uusia ja rohkeita asioita. Ja juurikin ne virheet opettavat meitä enemmän kuin sata onnistumista.

Tästä hyvänä esimerkkinä oivallus, jonka koin kuluneen kesän lopussa: Olimme lähdössä viimeistä kertaa myymään jäätelö JJK:n jalkapallopeliin. Olin jo matkalla varastolle hakemaan jäätelöitä ja pyörää, kun muistin että eihän minulla ole avainta varastolle, taas. En myöskään ollut etukäteen selvittänyt, mistä saisimme kassan peliin. Ja entäs ne mainoskyltit. Tuo sama meno oli jatkunut koko kesän, mutta kun sen sadannen kerran olin lähdössä jäätelön myyntiin ja taas olivat samat ongelmat käsillä, ymmärsin todella että nyt pitää tapahtua muutos. Eihän tällainen voi millään toimia että ei suunnittele elämää seuraavaa puolta päivää pidemmälle. Kuitenkin jos alusta asti joku olisi minua asiasta muistuttanut tai antanut minulle valmiit ohjeet käteen, en olisi saanut oppia yhtä tehokkaasti oivalluksen kautta.

 

  1. Kohdista energiasi ratkaisuihin, älä ongelmien murehtimiseen.

Tätä aihetta sivusinkin jo hieman kakkoskohdassa. Turhan usein oma energiani kuluu asioiden ja ongelmien murehtimiseen. Kun eteen osuu ongelma, hallinnan tunteen saattaa menettää helposti. Jos sen sijaan kohdistaisi ongelmasta murehtimiseen kuluvan energian ratkaisun löytämiseksi, myös stressi vähenisi huomattavasti. Tähän ehkä auttaa se että yrittää pitää fokuksen nimenomaan siinä tekemisessä.

Joku sanoi joskus, että paskakin päätös on päätös. Juuri päätösten ja kokeilujen kautta usein saadaankin ongelma lopulta ratkaistua, sillä toimintaa voidaan aina mukauttaa sen mukaan mikä on aiemmin todettu toimivaksi ja mikä ei. Jos jumitutaan miettimään ja pohtimaan ja puntaroimaan liian pitkäksi aikaa, asiat junnaavat paikoillaan eikä ratkaisujakaan synny.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!