Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Johtavat ajatukset

Kirjoitettu 03.12.13
Esseen kirjoittaja: Johanna Mantila
Kirjapisteet: 1
Kirja: Johtavat ajatukset 2013-2014
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 4.1. Johtavat ajatukset, 9.02. Yhteisöllisyys, 9.04. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kuinka omat arvoni kohtaavat Tiimiakatemian johtavat ajatukset?

 

Päätin lähteä käsittelemään kysymystä Tiimiakatemian arvojen mukaan.

Ihmissuhteet ovat elämän perusta, ilman niitä ei olisi mitään kontakteja tai suhteita keidenkään ihmisten välillä. Tiimiakatemialla ihmissuhteiden voimavarana toimivat: luovuus, luottamus, kunnioitus ja avoimuus. Kun ajatellaan mitä tahansa ihmisten välistä suhdetta niin perhettä, ystäviä tai asiakassuhteita huomaamme samojen termien näyttelevän tärkeää roolia tasapainoisissa ja toimivissa ihmissuhteissa. Haluan myös itse vaalia ympärilleni näitä suhteita. Kuten Tiimiakatemian sisällä, myös henkilökohtaisissa suhteissa on tärkeää keskustella ja antaa toinen toisillemme palautetta suhteiden kehittämiseksi. Vaikka Tiimiakatemiassa harjoitellaan keskustelua ja palautteen antamista viikoittain mm. treenien yhteydessä dialogi ympyrässä, ei se olekaan niin yksinkertaista. On tärkeää puhua asiat suoraan, ja ennen kaikkea keskittyä siihen kuinka mielipiteensä ilmaisee. Väärin ilmaistu kommentti menettää helposti arvokkaankin sisällön. Ensimmäisen syksyni aikana olen huomannut itsessäni tämän asian saralta paljonkin kehitettävää. On tärkeää kuunnella muiden mielipiteet loppuun, eikä vain kärkkyä omaa puheenvuoroaan. Toivonkin kehittyväni keskustelu sekä dialogi taidoissa huomattavasti Tiimiakatemian aikana.

Sana tiimiyrittäjyys on jo itsestään selvyys Tiimiakatemiassa. Vaikka sanan kuuleekin melkeinpä päivittäin, on itse tiimiyrittäjyyteen kasvaminen monimuotoinen prosessi. Näemme vaivaa yhdessä, jotta voisimme kehittää itseämme yhä lähemmäksi omaa sekä yhteistä päämääräämme ja luoda itse itsellemme oman työpaikan. Kaikki tämä tapahtuu yhdessä toisia auttaen, yhdessä maaliin kiiveten. Aivan kuten akatemiassa, myös ”ulkomaailmassa” on hyvä tukeutua tiimin tuomaan voimaan ja tehdä asioita yhdessä. Itse huomaan olevani joskus hyvinkin tiimikeskeinen ja joskus jopa ”riippuvainen” mitä tulee lähitiimiini eli omaan pieneen perheeseeni. Tiimioppimisen tiivis oppimistapa kaikessa komeudessaan voi olla myös varsin haastava. Omaan tiimiin kiintyy ajansaatossa sekä suorituksien myötä niin paljon, että suoraan puhuminen ja ”pelko” toisten loukkaamisesta voi häiritä työskentelyä. Toivon kuitenkin, että tiivis tunnelma sekä hyvä tiimihenki antaa puitteet suoraan puhumiselle myös kriittisessä palautteessa.

Elämä on luotu elämistä varten ja rajat rikottaviksi. Tämä sanonta kuvaa hyvin tiimiakatemian normaalia arkea, missä ideat lentelevät milloin minnekin sopivan ratkaisun löytymiseksi. Ja miksipä ei samaa lausahdusta voisi panna käytäntöön työpäivän päätteeksi. Joskus on hyvä astua ulos arjen kuplasta ja kokeilla jotain aivan uutta ja ehkä vähän hulluakin. Tämän asian koitan pitää mielessäni aina, kun kohtaan jonkun uuden mahdollisuuden tai haasteen.

Kokeileminen ja tekeminen ovat Tiimiakatemian keskeisimpiä asioita. Kun asiat tekevät käytännössä oppien siitä jää jäljelle aina jokin muisto. Muisto voi olla negatiivinen, jolloin kenties yritetty asia on mennyt täysin pieleen. Epäonnistumisen kautta ihminen kuitenkin usein oppii parhaiten. Positiiviset kokemukset sen sijaan jäävät helposti mieleen ihan hyvän fiiliksen ja onnistumisen tunteen avulla. Väitänkin, että en varmasti ole ainut joka on riipaissut tentistä täydet pisteet, mutta muutamien päivien kuluessa tiedosta ei ole enää jälkeäkään. Kun taas pääsen soveltamaan luettuani tietoa käytännössä asiat vain loksahtavat paikoilleen ja onnistuvat myös jatkossa. Tiimiakatemiassa kartoitetaan koko ajan omaa verkostoa, joka säilyy läpielämän luoden pohjaa omalle uralle.

 

”On mentävä kauas nähdäkseen lähelle”. Tiimiakatemia kehittää omaa kansainvälistä verkostoaan kehittääkseen omaa toimintaansa, oppiakseen muilta. Ihminen oppii kaiken aikaa ympäristöstään, eli mitä useammassa erilaisessa paikassa käyt sitä enemmän näet ja opit. Maailma on täynnä nähtävyyksiä ja rajattomia mahdollisuuksia, kukapa ei haluaisi päästä tutkimaan ja kokemaan mitä kaikkea maailmalla on juuri minulle tarjottavana. Eräänä tavoitteenani onkin vierailla vähintään yhdessä ulkomaalaisessa Tiimiakatemiassa ja lopuksi lähteä maailmanympärysmatkalle.

 

Kun vertaan itseäni Tiimiakatemiaan huomaan monia yhtenäisyyksiä arvomaailmassamme. Meille molemmille on tärkeää kokeilla, luoda, tehdä virheitä, nauraa ja menestyä ja mikä tärkeämpää tehdä se yhdessä. Molempien toiminta muodostuu määrätietoisuudesta ja halusta saavuttaa asioita, joihin uskomme.  Tämän takia koen olevani tällä hetkellä oikeassa paikassa, jatkamassa matkaani kohti tulevaisuuden mahdollisuuksia.

 

”Tärkeintä on tietää mikä olet, koska se minne menet muuttuu maailman myötä.”

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!