Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Johtavat ajatukset

 

Yhteensä kuusi sivua väkevää tekstiä vihkossa, joka kiteyttää ajatuksen siitä, mitä Tiimiakatemia on ja mitä se edustaa.

Mihin johtavia ajatuksia tarvitaan? Jokainen ryhmä tarvitsee aina johtajan, ajatuksenkin tasolla, jotta tiedetään mihin suuntaan edetään, minne pyritään pääsemään ja miten sinne päästään. Tämän jälkeen tarvitaan johtajaa, jotta asioita voidaan toteuttaa.

Millaisia johtavat ajatukset ovat? Tiimiakatemian vihkossa ne on jaettu tiimiyrittäjäin ohjeisiin, yhteisiin arvoihin, sekä TA:n missioon, visioon ja päämäärään. Kuten jo ensimmäisessä kappaleessa mainitsin, nämä täyttävät lopulta vain kuusi sivua, mutta ne antavat selkeän kuvan siitä, missä olemme, minne haluamme ja miten haluamme sinne. Siksi uskon, että tämä on hyvä työkalu, jota kannattaa soveltaa omaan ja tiimiyrityksen arkeen, jopa niin että sen järjestää kansien väliin asti. Miksi?

Hyvin toteutettuna siitä saa erinomaisen ”lahjan” asiakaskäynneille. Jokainen tykkää, kun saa jotain ja lisäksi laadukkaasti tehty vihkonen antaa suoraan verrannollisen kuvan asiakkaalle itsestä ja toiminnan luotettavuudesta.

 

Kuinka siis soveltaa tätä työkalua tiimiyrityksen ja omaan henkilökohtaiseen arkeen? Luodaan ensin (tässä kirjoituksessa kuvitteellisen) tiimiyrityksen johtavat ajatukset.

Tiimiyrityksen tärkeimpiä ajatuksia ovat ajatukset sen missiosta ja visiosta. Ne luovat koko olemukselle selkärangan ja kertovat perimmäisen syyn sille, miksi yritys on olemassa.

(Kuvitteellinen) Osuuskunta Joht.Aja Inc.

Missio: Joht.Aja Inc. tekee kaikkensa tuodakseen niin yritys- kuin kuluttaja-asiakasmaailmaan uusia innovaatioita, ratkaisuja ja näkökulmia. Hyödynnämme laajaa osaajataustaamme ja verkostoamme, jotta Sinä saisit kaikesta vielä vähän enemmän irti.

Visio: Joht.Aja Inc. on 3,5 vuoden päästä jättänyt oman jälkensä elinkeinoelämän karttaan, luonut vahvoja ja pitkäikäisiä asiakassuhteita, sekä muokannut jokaisesta tiimin osakkaasta monialaisen asiantuntijagurun.

Selkärankaa täytyy tukea. Siksi ”lihaksiksi” ympärille, on hyvä luoda myös tiimiyrityksen sisäiset arvot. Ne määrittävät sen viestin, antavat siis kasvot sille, mitä yritys asiakkaalleen viestittää.

Osuuskunta Joht.Aja Inc. arvot:

  1. Joukkuehenki & ihmissuhteet

   ”Meille tärkeää on ymmärtää, että olemme joukkue ja haluamme myös asiakkaamme osaksi tätä joukkuetta. Vahvat ihmissuhteet, niiden rakentaminen ja vaaliminen, ovat tunnuspiirteitämme niin työssä kuin vapaa-ajallakin.”

   2.  Tekemisen meininki

   ”Tahdomme viestittää muille, että kun me teemme, niin mehän TEEMME. Hoidamme työmme tunnollisesti ja tehokkaasti. Tekemisen ilmapiiri tarttuu, se on hyvä, koska aina joskus jokainen tarvitsee pientä ”boostia.” Lisäksi yleensä kun tarttuu toimeen, niin asioita tapahtuu.”

   3.  Kokeilevan ja innovatiivisen ilmapiirin ylläpitäminen

   ”Otamme uskonloikkia, tartumme tilaisuuksiin ja teemme niitä asioita, joista jotkut vain haaveilevat.”

   Jotta koko komeus voisi toimia halutulla tavalla, on hyvä luoda jonkinlaiset ohjeet, jotka tuovat selkärankaan ja lihaksistoon vahvuutta.

   Osuuskunta Joht.Aja Inc. ohjeet toiminnalle:

   1. Ole aloitteellinen.
   2. Etsi ratkaisuja ja luo mahdollisuuksia.
   3. Kokeile, epäonnistu, opi ja onnistu.
   4. Tee kaaoksesta kaveri.
   5. Luo hyvä ensivaikutelma.
   6. Etsi ympärillesi kokeneita ja viisaita ihmisiä.

    

   Kuinka soveltaa johtavia ajatuksia omaan elämään?

   ”MunMaailma”

   Missio: Löytää oma unelma ja luoda tie sitä kohti.

   Visio: Vuonna ”syssymmällä” olen tehnyt unelmastani totta tai ainakin olen lähellä sitä.

   ”MunMaailma” arvot:

   1. Avoimuus

   ”Pyrin olemaan mahdollisimman helposti lähestyttävä ja ulospäin suuntautunut, niin asiakkaiden kuin läheistenkin parissa.”

   2.  Yksinkertaisuus

   ”Kaikki asiat eivät välttämättä ole aina helppoja, mutta useimmiten ne ovat hyvin yksinkertaisia. Ne myös yleensä pysyvät yksinkertaisina, jos niistä ei tee monimutkaisia.”

   3.  Kokemus

   ”Laatu syntyy määrästä. Kokemus syntyy tekemisestä. Kokemus on usein laadun tae, sekä jatkuvasti kasvava muuttuja. Siksi sen arvostaminen, ymmärtäminen ja kunnioittaminen on hyvin tärkeää.”

   Ohjeet ”MunMaailmaan:”

   1. Elä täysillä mielummin kuin pitkään.
   2. Elä nyt kuitenkin edes melko pitkään.
   3. Hymyile silloinkin kuin ketuttaa.
   4. Uskalla kokeilla.
   5. Etsi, niin löydät.

    

   Olen yhdessä aikaisemmassa esseessäni (Ryhmä, josta tuli joukkue) esittänyt lauseen, joka kiteyttää sen, miksi ja mihin johtavia ajatuksia tarvitaan: ”Ideat ovat rikkautta, kun niitä osaa valjastaa oikeisiin asioihin, kuten myös ryhmä on lopulta joukkue, kun sitä johdetaan oikein ja kaikkien ominaisuuksia osataan hyödyntää järkevästi.”

   Tärkeintä on muistaa, että ilman selkärankaa koko paketti romahtaa, ilman lihaksia selkäranka ei pysty toimimaan, eikä ilman vahvoja toimintaperiaatteita saa pitkäjänteisiä ja hyviä tuloksia.

   Kun tiedät mikä Sinua johtaa, tiedät mitä Sinulta vaaditaan, ja kun tiedät mitä vaaditaan, tiedät mitä tehdä.

   Now ain’t that special?

    

    

   Olli Leikas

   044 5222673

   olli.leikas@gmail.com

   Tagit:

   Keskustele artikkelista

   Kirjoita kommentti

   Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!